Ja też jestem daleki od rzucania gromów na x. Huberta ale mam nadzieję, że jasno wyjaśniłem, czemu uważam za skrajnie nierozsądne próby majstrowania przy Mszy trydenckiej w Polsce.
uważam za skrajnie nierozsądne próby majstrowania przy Mszy trydenckiej w Polsce
Jednak najgorsza zmora, to głupi chłop.
Michale, jeśli prócz słów jesteś w stanie przedstawić jakieś dowody, to czekam na nie cierpliwie od 2 dni i 20 minut
28. Ponadto, na mocy swojego charakteru jako prawa specjalnego, motu proprio Summorum Pontificum w swoim własnym zakresie znosi wszystkie przepisy prawa, związane ze świętymi obrzędami, promulgowane po 1962 r. nie dające się zastosować do rubryk ksiąg liturgicznych obowiązujących w 1962 r.
części stałe wykonywane tradycyjnie
Jest nawet precyzyjnie napisane:Cytat: Instrukcja o stosowaniu Listu Apostolskiego motu proprio Summorum Pontificum28. Ponadto, na mocy swojego charakteru jako prawa specjalnego, motu proprio Summorum Pontificum w swoim własnym zakresie znosi wszystkie przepisy prawa, związane ze świętymi obrzędami, promulgowane po 1962 r. nie dające się zastosować do rubryk ksiąg liturgicznych obowiązujących w 1962 r.Rok 1961 był przed 1962 a nie po. Obowiązuje to co obowiązywało w 1962 a nie to co obowiązywało z wyjątkiem tego co zdaniem jakiegoś wiernego jest "drogą do NOM". Też wolę części stałe wykonywane tradycyjnie, ale podniesione tutaj wcześniej zarzuty prawne są kulą w płot.
A jakie to ma znaczenie?
Wychodzi na to, że dla indultowców instrukcja KEPu ma pierwszeństwo przed MP Papieża. No, w sumie to nie dziwi.
Nie propagowaliśmy wielu czynów, które są legalne.
Cytat: Michał Barcikowski w Czerwca 29, 2011, 10:12:06 amNie propagowaliśmy wielu czynów, które są legalne.Np. chodzenia na Mszę do lefebrystów Co racja to racja. Punkt dla Ciebie
Cytat: Michał Barcikowski w Czerwca 29, 2011, 09:40:40 am Jednak najgorsza zmora, to głupi chłop.I tak Cię kocham, złotko.
Ja chodziłem i chodzę. Czasami
To może zapytajmy rabina