Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 09, 2024, 13:59:49 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232420 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Koszmarny obrazek w kościele...
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Drukuj
Autor Wątek: Koszmarny obrazek w kościele...  (Przeczytany 4012 razy)
pangloss
adept
*

« dnia: Czerwca 21, 2011, 10:13:45 am »

W mojej parafii odkryłem coś zwalającego z nóg. Obrazek. Tłem jest obraz wg wizji siostry Faustyny a na nim w lewym górnym rogu sama św. Faustyna  a w prawym dolnym, opromieniony Jan Paweł II. Można go zobaczyć tu: http://hurtowniasanderus.pl/pl_PL/p/Obraz-Jezus-1-Jan-Pawel-II-i-Sw.-Faustyna-10cm-x-15cm-/347 Niestety, nie potrafię go tu wstawić...  Jako, że dzieło mną wstrząsnęło, więc skrobnąłem do proboszcza... Poniżej fragment tego listu:

"Przepraszam za zawracanie Księdzu głowy, ale nie daje mi spokoju obraz wiszący w kaplicy. Zauważyłem go w Święto Trójcy Przenajświętszej... Święta Faustyna, Jezus Miłosierny i Jan Paweł II. Patrzyłem na ten obrazek i piętrzyły się moje wątpliwości. Mnóstwo wątpliwości... Bardzo interesuje mnie Księdza opinia w tej sprawie, bo jestem sam z bagażem trudnych pytań...

Co zatem widzę spoglądając na to dzieło? Kreujemy nową Trójcę "święta, Syn Boży, błogosławiony"  czy degradujemy "starą" ? Czy nie jest herezją zrównanie Boga z grzesznymi ludzmi? Na początku było Słowo, czy święta Faustyna? Czy to aby nie pomnik ludzkiej pychy? Czy Jezus Chrystus odchodzi do lamusa a Jan Paweł II jest początkiem nowej religii? Przecież autor umieścił papieża na pierwszym planie... "Jezu, ufam Tobie" zamienione na "Boga bogatego w miłosierdzie... Dlaczego i na jakiej podstawie? Czy Jezus przekazując św. Faustynie wskazówki jak ma wyglądać Jego wizerunek się pomylił i o czymś zapomniał? Czy powiedział: córko w lewym górnym rogu umieść swój wizerunek a u dołu z prawej zostaw trochę miejsca, bo po latach święty człowiek wyjdzie z tego narodu i to miejsce jest przeznaczone dla niego? A jeśli powiedział to dlaczego św. Faustyna go nie posłuchała? Przez skromność? Jaka jest granica artystycznej interpretacji? Dlaczego nikomu poza mną ten obrazek nie przeszkadza? Dlaczego Ksiądz go kupił/dostał/przyjął? I ważniejsze: dlaczego Ksiądz go powiesił?...."

Cóż... czekam na odpowiedź. A co Wy o tym "dziele" myślicie?

szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #1 dnia: Czerwca 21, 2011, 10:20:04 am »

Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Czerwca 21, 2011, 10:36:06 am »

moim zdaniem po prostu tandeta i niec wiecej. bez ideologii raczej stworzone.
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Czerwca 21, 2011, 10:45:28 am »

Zgadzam się z poprzednikiem. Zresztą jest wiele obrazów świętych i błogosławionych razem z Panem Jezusem. Np. figurki św. Antoniego z Dzięciątkiem Jezus.

http://allegro.pl/swiety-antoni-z-dzieciatkiem-lata-20-te-i1666314563.html#gallery
To też przykład tandety bez ideologii

A czy świętych i błogosławionych tak powinno się przedstawiać na obrazach to temat dla teologów. Co do św. Faustyny Kowalskiej to do długo jej działa były na Indeksie.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #4 dnia: Czerwca 21, 2011, 10:56:58 am »

Zgadzam się z poprzednikiem. Zresztą jest wiele obrazów świętych i błogosławionych razem z Panem Jezusem. Np. figurki św. Antoniego z Dzięciątkiem Jezus.

http://allegro.pl/swiety-antoni-z-dzieciatkiem-lata-20-te-i1666314563.html#gallery
To też przykład tandety bez ideologii

A czy świętych i błogosławionych tak powinno się przedstawiać na obrazach to temat dla teologów. Co do św. Faustyny Kowalskiej to do długo jej działa były na Indeksie.

Nietrafne porównanie ze św. Antonim - Jan Paweł II jest przedstawiany w ikonografii w wielu sytuacjach (Jezus Miłosierny, z Matką Boską i w wielu innych), a św. Antoni jest tak przedstawiany żeby go rozpoznać (atrybuty świętych)
Czyli św. Krzysiu to też jest tandeta dla pana, tak?
http://www.brewiarz.pl/czytelnia/swieci/img/07/2507-krzysztof.jpg

A co do św. s. Faustyny - były, bo źle przetłumaczono - ot i cała filozofia
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2011, 10:59:59 am wysłana przez thomas12345 » Zapisane
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Czerwca 21, 2011, 11:05:33 am »

Nie mam obowiązku jako katolik wierzyć w objawienia prywatne świętych i błogosławionych Mam prawo mieć wątpliwości co do objawień różnych i relikwi niektórych, za to mam obowiązek jako katolik wierzyć w objawienie publiczne zawarte w Piśmie Świętym Nowego i Starego Testamentu.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #6 dnia: Czerwca 21, 2011, 11:09:31 am »

Nie mam obowiązku jako katolik wierzyć w objawienia prywatne świętych i błogosławionych Mam prawo mieć wątpliwości co do objawień różnych i relikwi niektórych, za to mam obowiązek jako katolik wierzyć w objawienie publiczne zawarte w Piśmie Świętym Nowego i Starego Testamentu.

to jest oczywiste, ale ignorowanie Fatimy, Lourdes czy nawet objawień św. siostry Faustyny (święto Miłosierdzia, obraz Jezu Ufam Tobie, koronka) jest niedorzeczne. Znalazłem kiedyś w necie księdza co to twierdził że każde prywatne objawienie pochodzi od szatana - również Fatima i Lourdes.

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Czerwca 21, 2011, 11:13:22 am »

http://msza.net/i/cz13_04.html
podtrzymuję swoje zdanie na ten temat i nie zmusi Pan mnie do zmiany poglądów. I prosze mnie nie pouczać. to wszystko.
pangloss
adept
*

« Odpowiedz #8 dnia: Czerwca 21, 2011, 11:16:57 am »

moim zdaniem po prostu tandeta i niec wiecej. bez ideologii raczej stworzone.

Znaczy się dzielę włos na czworo, a ten bohomaz kwalifikuje się do formuły "niska szkodliwość społeczna"? :) Tym bardziej jestem ciekaw odpowiedzi Księdza proboszcza.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #9 dnia: Czerwca 21, 2011, 11:21:36 am »

http://msza.net/i/cz13_04.html
podtrzymuję swoje zdanie na ten temat i nie zmusi Pan mnie do zmiany poglądów. I prosze mnie nie pouczać. to wszystko.

Nie mam najmniejszego zamiaru, po drugiej stronie  spojrzymy w twarz Hiacyncie, św. Faustynie czy Bernadetcie

Merci, Monseigneur

Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Czerwca 21, 2011, 11:26:46 am »

sw. Antoni mial wg legendy miec wizje Dzieciatka Jezus. o wizjach , ktore spotkaly Najwiekszego Z Wielkich jeszcze nie slyszalem (ale to pewnie kwestia czasu)
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Czerwca 21, 2011, 12:30:32 pm »

sw. Antoni mial wg legendy miec wizje Dzieciatka Jezus. o wizjach , ktore spotkaly Najwiekszego Z Wielkich jeszcze nie slyszalem (ale to pewnie kwestia czasu)
A ja już kiedyś w TV widziałem jakiegoś księdza, który mówił, że Wielki Rodak "najprawdopodobniej" miał jakieś prywatne objawienia i wizje. Zatem ten czas już powoli nadchodzi...
jwk
aktywista

« Odpowiedz #12 dnia: Czerwca 21, 2011, 12:52:31 pm »

Zatem ten czas już powoli nadchodzi...
Jeszcze w ubiegłym stuleciu słyszałem, że "z całą pewnością". Dowodem była znana fotografia Ojca Świętego z figurą Matki Boskiej Fatimskiej, gdzie Ojciec Święty wygląda, jakby rozmawiał. Rzeczywiście zdjęcie wygląda sugestywnie.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
miki
aktywista

« Odpowiedz #13 dnia: Czerwca 21, 2011, 13:07:40 pm »

Znana? Nie znam.
Taki sobie o...
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Czerwca 21, 2011, 13:54:24 pm »

A ja już kiedyś w TV widziałem jakiegoś księdza, który mówił, że Wielki Rodak "najprawdopodobniej" miał jakieś prywatne objawienia i wizje. Zatem ten czas już powoli nadchodzi...
:o

Swoją drogą ciekawe, że ten obraz pojawił się w kościele w uroczystość Trójcy Przenajświętszej.
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
Strony: [1] 2 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Koszmarny obrazek w kościele... « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!