Ja bym tam reaktywował patriarchat Akwilei albo Gorycji i dał jurysdykcję globalną. Nawet racjonał dla otarcia łez pomponiarzy.
Z tego co mi wiadomo, wg KPK prałatura działa w diecezji za zgodą biskupa diecezjalnego... Czyli zonk.
Cytat: MK w Stycznia 31, 2017, 11:42:22 amZ tego co mi wiadomo, wg KPK prałatura działa w diecezji za zgodą biskupa diecezjalnego... Czyli zonk.No ale chyba papież może powiedzieć, że chce, żeby oni byli w tej diecezji i biskup nie może wtedy odmówić.
No ale papież może w każdej chwili zmienić zdanie Oglądałem wywiad TV z przełożonym fsspx. Mówił w sposób b. wyważony; 1. że jego zdaniem cały ukłon w kierunku fsspx wynika z franciszkowego programu walki z "wykluczeniem", a fsspx jawi się (obok zboków, rozwodników i homosi - moje) jako wykluczona część Kościoła.
Cytat: Mainchin w Stycznia 31, 2017, 15:56:43 pmCytat: MK w Stycznia 31, 2017, 11:42:22 amZ tego co mi wiadomo, wg KPK prałatura działa w diecezji za zgodą biskupa diecezjalnego... Czyli zonk.No ale chyba papież może powiedzieć, że chce, żeby oni byli w tej diecezji i biskup nie może wtedy odmówić.No ale papież może w każdej chwili zmienić zdanie Oglądałem wywiad TV z przełożonym fsspx. Mówił w sposób b. wyważony; 1. że jego zdaniem cały ukłon w kierunku fsspx wynika z franciszkowego programu walki z "wykluczeniem", a fsspx jawi się (obok zboków, rozwodników i homosi - moje) jako wykluczona część Kościoła.2. pozostała część najważniejsza do negocjacji, czyli zapewnienie, że fsspx będzie posiadało pełną swobodę pozostania sobą; oczym bp. F wyraźnie uprzedził Rzym.Bp. F., jak zwykle uśmiechnięty mówił, że po wydaniu encykliki AL sytuacja w Kościele jest bardzo poważna. Liczy on na nasilenie się głosów takich jak protest 4 kardynałów. Podobno prywatnie biskupi mówią "dość już tego" Franciszkowi.
Tam gdzie są, to już ich nie wywalą. Ale nie będą mogli się rozwijać. Chyba że Bergoglio zmieni stosowne kanony w KPK, do czego ma pełne prawo.
Wydarzeniem i marzeniem by było gdyby po uzyskaniu statusu abp. Hoser wziął udział we mszy jako ordynariusz na Gandzarskiej.