Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 06, 2024, 08:10:06 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232679 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Rozmowy Bractwa z Watykanem zakończone
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 146 147 [148] 149 150 ... 169 Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy Bractwa z Watykanem zakończone  (Przeczytany 629176 razy)
CiociaA
aktywista

« Odpowiedz #2205 dnia: Maja 12, 2014, 01:40:44 am »

Na pewno ustalali szczegóły beatyfikacji Montiniego  ;)
"Kto w Ofierze Mszy Św. jest przytomnym z sercem szczerym, z wiarą prostą, z uszanowaniem, ze skruchą pokorną, ten dostąpi miłosierdzia i znajdzie potrzebne sobie łaski."

"Maryjo, Królowo Polski, pomóż tej ziemi!"
Eochaid
rezydent

« Odpowiedz #2206 dnia: Maja 12, 2014, 12:20:44 pm »

Na pewno ustalali szczegóły beatyfikacji Montiniego  ;)

Coś słyszałem w telewizorze o jakimś cudzie za wstawiennictwem Pawła VI, co miałoby ruszyć beatyfikację do przodu. Nie usłyszałem dokładnie bo dopiero włączyłem ale może to taki cud jak przy Janie XXIII? Np. cud, że po reformach lat 60-tych nie runęło wszystko z hukiem, od razu.

Przepraszam, za odrobinę ironii i zapytuję czy ktoś wie o jaki cud chodzi?

Jak chodziłem na religię to ksiądz mówił nam, że cudownie uzdrowiony musi nie tylko wyzdrowieć ale i żyć dalej już tylko pobożnie i do tego jeszcze umrzeć [!!!] - na inną chorobę - niezwiązaną z uzdrowioną cudownie. I mówił, że tych cudów musi być kilka bo mogą być pomyłki.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #2207 dnia: Maja 12, 2014, 13:18:23 pm »

Przepraszam, za odrobinę ironii i zapytuję czy ktoś wie o jaki cud chodzi?

W temacie beatyfikacji Pawła VI i cudzie proszę czytać tu:

http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,3479.msg177565.html#msg177565
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #2208 dnia: Maja 12, 2014, 14:44:56 pm »

Dom Generalny FSSPX wydał komunikat na temat kontaktów bpa Fellaya z papieżem Franciszkiem.

http://www.dici.org/actualites/a-propos-dune-rencontre-entre-le-pape-francois-et-mgr-fellay/

CiociaA
aktywista

« Odpowiedz #2209 dnia: Maja 12, 2014, 16:59:33 pm »

Nie wiem czego się dopatrywać w tym spotkaniu bp Fella'a z papieżem Franciszkiem. Przecież to nic nowego pod słońcem, zawsze tak było, następował nowy papież i było spotkanie. Żył abp Lefebvre, to on chodził na takie spotkania, później inny przełożony. Nastał Benedykt XVI też było spotkanie (pomijam rozmowy), teraz od ponad roku jest Franciszek, to z samej grzeczności wypadało się spotkać. A co będzie? - czas pokaże, Opatrzność Boża czuwa nad wszystkim, modlić się, modlć się i modlić się systematycznie a nie okazjonalnie.

"In the interview he gave to Le Rocher (April-May 2014), Bishop Fellay answered the following question: Has Rome made an official approach to renew contact with you since the election of Pope Francis? – “Rome made a ‘non-official’ approach to renew contact with us, but nothing more, and I have not asked for an audience as I did after Benedict XVI’s election. For me, things at present are very simple: we stay as we are. Some concluded from my close contact with Rome in 2012 that I regard the necessity of a canonical recognition as a supreme principle. Preserving the Faith and our traditional Catholic identity is essential and remains our first principle.”"

" Rzym oficjalnie zaproponował odnowienie kontaktów z nami, ale nic więcej. Ja również nie prosiłem o audiencję jak to miało miejsce po wyborze Benedykta XVI. Dla mnie, obecnie : jesteśmy tam, gdzie jesteśmy. Niektórzy wyciągnęli wnioski z moich bliskich kontaktów z Rzymem w 2012, że uważam konieczność kanonicznego uznania jako najważniejsze zadanie. Naszym najważniejszym zadaniem pozostaje nadal zachowanie Wiary i naszej tradycyjnej katolickiej tożsamości."   

http://www.dici.org/en/news/about-a-meeting-between-the-pope-and-bishop-fellay/
"Kto w Ofierze Mszy Św. jest przytomnym z sercem szczerym, z wiarą prostą, z uszanowaniem, ze skruchą pokorną, ten dostąpi miłosierdzia i znajdzie potrzebne sobie łaski."

Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #2210 dnia: Maja 12, 2014, 17:40:46 pm »

...On December 13, 2013, Bishop Fellay and his assistants went to Rome for an informal meeting at the request of the Ecclesia Dei Commission. Following this interview, the Secretary of the Commission, Msgr. Guido Pozzo, invited his counterparts for lunch at St. Martha House's dining room where they were joined by Archbishop Augustine Di Noia, Assistant Secretary of the Congregation of the Faith. It is in this large refectory that the pope takes his daily meals, away from other guests...

Msgr. Pozzo insisted on introducing Bishop Fellay to the pope while the latter was leaving the refectory. There was a brief exchange where Pope Francis said to Bishop Fellay, according to the usual polite formula, "I’m very glad to meet you." To this, Bishop Fellay answered that he was praying a lot, and the pope asked him to pray for him. Such was the "meeting" that lasted a few seconds...

13 GRUDNIA .... znowu ;)
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #2211 dnia: Maja 12, 2014, 22:16:07 pm »

Dom Generalny FSSPX wydał komunikat na temat kontaktów bpa Fellaya z papieżem Franciszkiem.

http://www.dici.org/actualites/a-propos-dune-rencontre-entre-le-pape-francois-et-mgr-fellay/

Informacja w sprawie spotkania bp Fellaya z papieżem Franciszkiem

10 maja br. anglojęzyczny serwis internetowy Rorate Caeli opublikował „informację na prawach wyłączności” podpisaną przez autora posługującego się pseudonimem „Adfero”, którego tożsamości – jak twierdzi redakcja serwisu – nie może ujawnić. Zgodnie z tą informacją, podchwyconą przez inne media, bp Bernard Fellay – przełożony generalny Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X – spotkał się z papieżem Franciszkiem. 11 maja rzymska agencja prasowa I.Media podała również, że dwaj asystenci bp. Fellaya, księża Mikołaj Pfluger i Alan Marek Nély, wzięli udział w prywatnej Mszy św. celebrowanej przez Ojca Świętego.

Księża Pfluger i Nély nigdy nie uczestniczyli w prywatnej Mszy sprawowanej przez papieża, a dziennikarze, którzy tak utrzymują, nie potrafią nawet wskazać dnia, kiedy miałoby to mieć miejsce. A oto fakty:

13 grudnia 2013 r. bp Fellay i jego asystenci zostali zaproszeni przez komisję Ecclesia Dei na nieformalne spotkanie w Rzymie. Po zakończeniu spotkania abp Gwidon Pozzo, sekretarz komisji papieskiej, zaprosił swoich rozmówców na posiłek do refektarza Domu Świętej Marty, gdzie dołączył do nich abp Augustyn Di Noia, sekretarz pomocniczy Kongregacji Nauki Wiary. W tym właśnie obszernym refektarzu codziennie stołuje się papież, jednak robi to z dala od reszty gości.

Abp Pozzo przedstawił bp. Fellaya papieżowi w chwili, gdy Ojciec Święty opuszczał salę jadalną. Wówczas nastąpiła krótka wymiana uprzejmości: papież zwrócił się do bp. Fellaya używając zwyczajowej grzecznościowej formuły „miło mi poznać” (fr. enchanté de faire votre connaissance), na co bp. Fellay odpowiedział, że wiele modli się za papieża, ten zaś poprosił o [dalszą] modlitwę. Tak właśnie wyglądało to trwające zaledwie kilka chwil „spotkanie”.

Podczas wywiadu, którego bp Fellay udzielił pismu „Le Rocher” (kwiecień–maj 2014), padło pytanie o to, czy od chwili wyboru papieża Franciszka Rzym wykonał jakiś ruch w kierunku odnowienia relacji z FSSPX; bp Fellay odpowiedział: „Rzym wyszedł z taką inicjatywą, ale nieoficjalnie – i nic poza tym, a ja, inaczej niż to uczyniłem po wyborze Benedykta XVI, nie prosiłem o audiencję. Według mnie sprawy mają się bardzo prosto: wszystko pozostaje po staremu. Z bliskich relacji, jakie miały miejsce w 2012 r., niektórzy wyciągnęli wniosek, iż uważam, że kwestią podstawową i konieczną jest uzyskanie statusu kanonicznego – ale to zachowanie wiary i naszej tradycyjnej katolickiej tożsamości jest konieczne i pozostaje naszą podstawową zasadą”.

http://news.fsspx.pl/2014/05/informacja-w-sprawie-spotkania-bp-fellaya-z-papiezem-franciszkiem/
CiociaA
aktywista

« Odpowiedz #2212 dnia: Maja 13, 2014, 04:19:17 am »

Sporo innych szczegółów odnośnie spotkania biskupa Fellay'a z Franciszkiem:

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/news/detail/articolo/francesco-francis-francisco-fellay-34011/
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2014, 13:04:30 pm wysłana przez CiociaA » Zapisane

Teresa
aktywista

« Odpowiedz #2213 dnia: Maja 13, 2014, 10:30:26 am »

Szczerze mówiąc w obecnej sytuacji ewentualne porozumienie i zatwierdzenie byłoby dla mnie bardziej  powodem do niepokoju niż radości.

Timeo Danaos et dona ferentes  ;)
jwk
aktywista

« Odpowiedz #2214 dnia: Maja 13, 2014, 10:43:29 am »

A nomadzi jak zawsze manipulują, http://info.wiara.pl/doc/1999264.O-czym-papiez-rozmawial-z-bp-Fellayem posłałem im komentarz, jest prawie jak przed stanem wojennym: "puszczą, nie puszczą", ja sobie to teraz zapisuję.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #2215 dnia: Maja 13, 2014, 11:12:00 am »

Gwoli oddania sprawiedliwości - puścili!
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
gnome
aktywista

« Odpowiedz #2216 dnia: Maja 13, 2014, 11:12:06 am »

Ja mam wrażenie, że kościół Franciszka jest gotowy przyjąć FSSPX tak samo jak prawie wszystkich innych. Od lewa do prawa.
Byle tylko zrezygnowali z krytyki SV i dostaliby wszystko absolutnie co by chcieli, łącznie z zachowaniem swojej "odmienności liturgicznej".
Gwarancje by podpisał sam JŚw. gdyby trzeba było - ale za cenę rezygnacji z krytyki.

Na szczęście w Bractwie nikt na takie coś nie pójdzie, tego jestem absolutnie pewien.

Oczywiście poza JŚw. spora część kurii (Rzymskiej i światowej) jest jednak ideologicznie skrzywiona i nie odpuści FSSPX, nawet takiemu "kompromisowo wykastrowanemu".
Podczas jednej z ceremonii w Bazylice św. Piotra, gdy wnoszono na sedia gestatoria papieża św. Piusa X, lud rzymski żywiołowo zareagował oklaskami, Papież widząc entuzjazm wiernych rozkazał zatrzymać pochód. Gdy tłum się uciszył rzekł do wiernych, że *nie należy czcić sługi w domu jego Pana.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #2217 dnia: Maja 13, 2014, 12:40:44 pm »

Ciekawość pali żurnalistów, bo sam tytuł jaki dali:

O czym papież rozmawiał z bp. Fellayem?

http://info.wiara.pl/doc/1999264.O-czym-papiez-rozmawial-z-bp-Fellayem

... w cnotach niech się ćwiczą,  cierpliwość się kłania. Cierpliwość jest drzewem, które ma gorzkie korzenie ale słodkie owoce.
CiociaA
aktywista

« Odpowiedz #2218 dnia: Maja 13, 2014, 13:22:17 pm »

Szczerze mówiąc w obecnej sytuacji ewentualne porozumienie i zatwierdzenie byłoby dla mnie bardziej  powodem do niepokoju niż radości.

Timeo Danaos et dona ferentes  ;)

Sprawa kanonizacji Jana XXIII i Jana Pawła II z oczekiwaną wkrótce beatyfikacją Pawła VI jest ukoronowaniem SW II i wszystkich opłakanych jego następstw łącznie z trzema Asyżami. Czy rzeczywiście Rzym się nawrócił, jak tego chciał Abp Lefebvre jako warunku rozpoczęcia jakichkolwiek negocjacji? Czy ktoś w ogóle potrzebuje FSSPX w "mainstreamowym" modernistycznym bratającym się ze wszystkimi za cenę przemilczenia podstawowych dogmatów Kościele?

CiociaA
aktywista

« Odpowiedz #2219 dnia: Maja 13, 2014, 13:31:07 pm »

Sporo innych szczegółów odnośnie spotkania biskupa Fellay'a z Franciszkiem:

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/news/detail/articolo/francesco-francis-francisco-fellay-34011/

[...] Papież siedział przy swoim zwykłym stole w jadalni Domu Św. Marty ; bp Fellay oraz jego dwóch asystentów, abp Pozzo i abp Di Noia  siedzieli przy innym stole. Kiedy Franciszek wstał po kolacji , przełożony Bractwa tak też zrobił i zbliżył się do papieża, na kolanach prosić go o błogosławieństwo . Ich spotkanie było więc krótkie. Nie było publiczności ani świadków krótkiej konwesacji sam na sam. Mieszkanie papieża w Domu św Marty sprawia, że ​​takie formy spotkań są możliwe. [...]

Strony: 1 ... 146 147 [148] 149 150 ... 169 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Rozmowy Bractwa z Watykanem zakończone « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!