Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 15, 2025, 11:28:12 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233044 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: urząd (gminy) szafarzem zbawienia?
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: urząd (gminy) szafarzem zbawienia?  (Przeczytany 1745 razy)
marekkoc
aktywista

« dnia: Maja 18, 2011, 15:48:13 pm »

do Chrztu św. potrzebny jest akt urodzenia. Na taki akt trzeba jednak trochę poczekać. Jak to się ma do konieczności jak najszybszego ochrzczenia dziecka? I jeszcze jedno pytanie cz y w Kościele Katolickim, dawniej byłą wymagana pisemna zgoda proboszcza z danej parafii do chrztu w innej? Na otrzymanej karteczce mam jeszcze informację o czymś w rodzaju nauk przedchcielnych...
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2011, 16:09:36 pm wysłana przez marekkoc » Zapisane
"od wszelkiego zła się powstrzymujcie" (1Tes 5:21 BT)
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1 dnia: Maja 18, 2011, 15:57:52 pm »

do Chrztu św. potrzebny jest akt urodzenia. Na taki akt trzeba jednak trochę poczekać. Jak to się ma do konieczności jak najszybszego ochrzczenia dziecka? I jeszcze jedno pytanie cz y w Kościele Katolickim, dawniej byłą wymagana pisemna zgoda proboszcza z danej parafii do chrztu w innej? Na otrzymanej karteczce mam jeszcze informację o czymś w rodzaju nauk przedchcielnych...

O Boże, toż jak istnieje niebezpieczeństwo śmierci to się chrzci bez żadnych ceregieli, a jak ksiądz nie zdąży to i ja moge ochrzcić i zbawienie bez PESELu będzie. Spokojna pana głowa. A formalności? No cóż - jakiś porządek musi być chyba prawda? Przynajmniej może się pan dowiedzieć po kilkuset latach kiedy był ochrzczony jakiś święty  :)
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
marekkoc
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Maja 18, 2011, 16:06:45 pm »

wg mnie sposób załatwiania sprawy sam w sobie rodzi niebezpieczeństwa zgonu bez chrztu:
a) nagła śmierć łóżeczkowa
b) w sytuacji wypadku, reanimacji, itd. można o wielu rzeczach zapomnieć
Nie mogę jakoś obojętnie przejść wobec takiego zbiurokratyzowania tego najważniejszego z sakramentów, do tego jeszcze ten podział terytorialny między parafie.
Na pewno liczba przepisów, dokumentów rośnie.
Jak jest z Wiarą? Pytanie retoryczne...
Nie tak, oj nie tak drzewiej bywało - i komu to przeszkadzało?
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #3 dnia: Maja 18, 2011, 16:18:25 pm »

wg mnie sposób załatwiania sprawy sam w sobie rodzi niebezpieczeństwa zgonu bez chrztu:
a) nagła śmierć łóżeczkowa
b) w sytuacji wypadku, reanimacji, itd. można o wielu rzeczach zapomnieć
Nie mogę jakoś obojętnie przejść wobec takiego zbiurokratyzowania tego najważniejszego z sakramentów, do tego jeszcze ten podział terytorialny między parafie.
Na pewno liczba przepisów, dokumentów rośnie.
Jak jest z Wiarą? Pytanie retoryczne...
Nie tak, oj nie tak drzewiej bywało - i komu to przeszkadzało?

a) Powtarzam - nawet ja moge go ochrzcić
b) a co mają dokumenty do tego?
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
SolusLupus
Gość
« Odpowiedz #4 dnia: Maja 19, 2011, 10:02:24 am »

Nie wiem skąd ta informacja, że potrzeba aktu urodzenia. W Przypadku obu moich synów (4 lata i rok) ksiądz nie chciał aktu urodzenia.
NB. Akt urodzenia odebrałem na następny dzień po urodzeniu dziecka, więc też nie wiem gdzie są takie problemy z tym dokumentem.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Maja 19, 2011, 11:12:02 am »

http://swbenon.pl/Informacje/Sakramenty/Chrzest.html
http://www.apostolowie.pl/index.php?op=2&go=4
wygląda na to, że akt urodzenia jest potrzebny do chrztu
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2011, 13:55:22 pm wysłana przez ryszard1966 » Zapisane
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Maja 19, 2011, 18:07:21 pm »

Dawniej księgi parafialne miały status urzędowych dokumentów. Państwo nie prowadziło osobnych rejestrów.
SolusLupus
Gość
« Odpowiedz #7 dnia: Maja 19, 2011, 18:08:06 pm »

Wydaje się to czepialstwem. Myślę, że Akt urodzenia jest potrzebny do wpisania danych do księgo chrzcielnej, ale nie decyduje o tym czy chrzest się odbędzie czy nie.
marekkoc
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Maja 20, 2011, 15:05:01 pm »

sprawdzał Pan w praktyce, w parafii? Podejrzewam, że Pan teoretyzuje. I co jest "czepialstwem" zdrowy rozsądek czy biurokratyczne procedury?
SolusLupus
Gość
« Odpowiedz #9 dnia: Maja 22, 2011, 16:13:47 pm »

Panie marekkoc - co się pan gorączkuje? Umiejętność czytania jest przydatna - wyżej napisałem:

W Przypadku obu moich synów (4 lata i rok) ksiądz nie chciał aktu urodzenia.

A czepialstwem jest tytuł wątku i wynajdywanie takich rzeczy. Nigdzie nie jest napisane, ze bez aktu urodzenia ksiądz nie ochrzci. Trzeba iść i zapytać proboszcza, ale ja uważam, że dokument ten jest potrzebny proboszczowi po to, aby dokładne i prawdziwe wpisać dane do księgi chrztów. Np. po to, żeby delikwent nie miał problemów, jak rodzice  podadzą w UG jedno imię a przy chrzcie dwa albo odwrotnie. Problem by był gdyby proboszcz odmówił chrztu bez Aktu urodzenia. A tak? Co za problem? Widzę bardziej istotne w moim otoczeniu. Ale Panu się chyba nudzi.
marekkoc
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Maja 24, 2011, 15:11:15 pm »

faktycznie co się czepiać - jest świetnie, a będzie jeszcze lepiej, a na pewno weselej
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: urząd (gminy) szafarzem zbawienia? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!