|
marekkoc
|
|
« Odpowiedz #1 dnia: Czerwca 07, 2011, 11:53:02 am » |
|
to moja dawna parafia. służę podpisami na przykład. Msza Trydencka w takiej scenerii mogłaby być jedyna w swoim rodzaju. Duch soboru w architekturze jak rzadko gdzie. Proszę sobie wyobrazić, że trudno tam powiedzieć o czymś takim jak ściana ołtarzowa. Stoi się jakoś bokiem - nie widziałem nigdzie takiego pomysłu. A Droga Krzyżowa - wyjątkowa... Obok Kościoła mieszkają (jeszcze?) bracia mniejsi
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2011, 11:54:43 am wysłana przez marekkoc »
|
|
"od wszelkiego zła się powstrzymujcie" (1Tes 5:21 BT)
|
|
|
rysio
|
|
« Odpowiedz #2 dnia: Czerwca 07, 2011, 12:01:17 pm » |
|
Duch soboru w architekturze jak rzadko gdzie. Proszę sobie wyobrazić, że trudno tam powiedzieć o czymś takim jak ściana ołtarzowa. Stoi się jakoś bokiem - nie widziałem nigdzie takiego pomysłu. W tym wypadku mamy do czynienia z tzw. kościołem na planie "wycinka koła". To jest wersja przestrzeni liturgicznej tzw. "przejściowa" - zalecana w latach 80 przez Episkopat - "amfiteatr". Przejściowa : pomiędzy kościołem nawowym a salą gimnastyczną ze stolikiem na środku.
|
|
|
|
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"* * Dzielny wojak Szwejk.
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #3 dnia: Czerwca 07, 2011, 12:33:58 pm » |
|
- czemu prymas zalecil budowanie okraglych kosciolow? - zeby esbecy nie chowali sie po kątach.
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
Aqeb
|
|
« Odpowiedz #4 dnia: Czerwca 07, 2011, 15:56:27 pm » |
|
W tym wypadku mamy do czynienia z tzw. kościołem na planie "wycinka koła". To jest wersja przestrzeni liturgicznej tzw. "przejściowa" - zalecana w latach 80 przez Episkopat - "amfiteatr".
Przejściowa : pomiędzy kościołem nawowym a salą gimnastyczną ze stolikiem na środku. Mówi Pan, że zalecany przez episkopat? Pierwszy po II Wojnie Światowej kościół w Łodzi został zbudowany na planie ośmiokąta. Nie był to jednak pomysł duchowieństwa. Po bojach stoczonych z władzami o samo pozwolenie na budowę, pozwolono w końcu na taki projekt, aby w przyszłości łatwo było przerobić kościół na salę gimnastyczną. To jednak jeszcze były lata 60. Nie wiem jak było później.
|
|
|
|
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
|
|
|
kamilek
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 dnia: Grudnia 20, 2011, 04:21:33 am » |
|
.
|
|
|
|
|
|
|
rysio
|
|
« Odpowiedz #6 dnia: Grudnia 20, 2011, 16:23:31 pm » |
|
@Aqueb To jednak jeszcze były lata 60. Nie wiem jak było później. lata 60 -te w arch. sakralnej to ciekawy okres. Z jednej strony widać już pierwsze betonowe "prodiże", "rondle" (np. przy Hynka w W-wie) dostosowane do "liturgii wspólnoty" - takie lekko kosmiczne oraz Tradi-betony - św.Michał przy ul.Puławskiej w W-wie (1968) o układzie tradycyjnym: nawa, transept, szczątkowe prezbiterium [ten sam architekt dał popis w kościele Dominikanów na Służewie - póżny Gierek/wczesny Jaruzel. Prezbiterium zanikło na rzecz proscenium ze stolikiem z płyty wiórowej+2xfarba emulsyjna biała. ] Z drugiej mamy tez rózne małe fajne realizacje (chyba Skaryszewska). Najgorsze dopiero przyjdzie w późnym Gierku i dojrzałym Jaruzelskim (MB Ostrobramska w W-wie przy Ostrbramskiej rzecz jasna)
|
|
|
|
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"* * Dzielny wojak Szwejk.
|
|
|
|
ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #8 dnia: Lutego 08, 2012, 10:20:39 am » |
|
Jutro o 21 msza trydencka w kościele św. Tomasza Apostoła na Ursynowie. Mam nadzieję, że powstanie nowe miejsce celebracji KRR w Warszawie
|
|
|
|
|
|
|
binraf
|
|
« Odpowiedz #9 dnia: Lutego 08, 2012, 22:25:30 pm » |
|
A ta Msza będzie Cicha , Śpiewana , z Asystą ? Czy to będzie w Kościele czy w salce jakiejś przykościelnej ?
|
|
|
|
Wolność gospodarcza jako źródło sukcesu. Etyka jako fundament wolności.
|
|
|
ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #10 dnia: Lutego 08, 2012, 22:33:21 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
binraf
|
|
« Odpowiedz #11 dnia: Lutego 09, 2012, 13:48:06 pm » |
|
Tylko błagam poproście ks. odprawiającego Mszę aby Msza była sprawnie i szybko celebrowana bo pora jest bardzo późna i jest bardzo zimno a ludzie muszą do domu wrócić . Mogą być nawet z pod warszawy lub z odległych dzielnic np. Białołęka . Postawcie kogoś kto poprowadzi do kaplicy . Ja jestem dwa razy do roku na Ursynowie i kompletnie nie znam dzielnicy . Będę jechał metrem . Wysiądę na stacji Imielin i powiem szczerze dalej nie wiem co dolej i gdzie .
|
|
|
|
|
|
|
binraf
|
|
« Odpowiedz #12 dnia: Lutego 09, 2012, 14:43:18 pm » |
|
Ciekawa informacja ze strony parafii. Chorał Gregoriański
Chorał gregoriański jest śpiewany w naszym kościele w pierwszą Niedzielę miesiąca na Mszy św. o godz. 7.30.
|
|
|
|
|
|
|
Michał Barcikowski
*
aktywista
|
|
« Odpowiedz #13 dnia: Lutego 13, 2012, 11:00:01 am » |
|
Byłem. Celebrował proboszcz. Bardzo poprawnie, bez rażących błędów. I sam wyszkolił ministrantów - duża sztuka. Mam nadzieję, że to nie ostatnia msza.
|
|
|
|
|
|
|
ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #14 dnia: Lutego 25, 2012, 20:36:52 pm » |
|
Kiedy będzie następna msza trydencka w kościele św. Tomasza?
|
|
|
|
|
|
|
|