Cytat: jwk w Kwietnia 12, 2011, 07:00:30 amCytat: Imperator w Kwietnia 12, 2011, 06:57:29 amRozumiem, że w przypadku nie podpisania Traktatu Lizbońskiego groziła nam wojna z Niemcami? Źle Pan rozumie.Jakie więc jest prawidłowe rozumienie przytoczonej przez Pana przypowieści w odniesieniu do śp. Prezydenta?
Cytat: Imperator w Kwietnia 12, 2011, 06:57:29 amRozumiem, że w przypadku nie podpisania Traktatu Lizbońskiego groziła nam wojna z Niemcami? Źle Pan rozumie.
Rozumiem, że w przypadku nie podpisania Traktatu Lizbońskiego groziła nam wojna z Niemcami?
"Dzisiejszy dzień jest dniem polskiej pewności siebie"
"Oni są też naszymi współobywatelami. Może w Polsce jest ich mniej niż gdzie indziej, ale trzeba ich przekonywać. Mam nadzieję, że to nie przede wszystkim my w Polsce, ale Europa ich przekona, Unia Europejska ich przekona, że dalsze rozwiązania, które pociąga za sobą Traktat Lizboński, to nie są rozwiązania komukolwiek odbierające podmiotowość"
Cytat: Imperator w Kwietnia 12, 2011, 07:02:08 amCytat: jwk w Kwietnia 12, 2011, 07:00:30 amCytat: Imperator w Kwietnia 12, 2011, 06:57:29 amRozumiem, że w przypadku nie podpisania Traktatu Lizbońskiego groziła nam wojna z Niemcami? Źle Pan rozumie.Jakie więc jest prawidłowe rozumienie przytoczonej przez Pana przypowieści w odniesieniu do śp. Prezydenta?Dobrze to tłumaczy von Clausewitz.
Szkoda, że Szanowny Pan nie chce mnie, prostemu człowiekowi, wytłumaczyć tego osobiście ...
Cytat: Imperator w Kwietnia 13, 2011, 08:56:21 am Szkoda, że Szanowny Pan nie chce mnie, prostemu człowiekowi, wytłumaczyć tego osobiście ... Jest takie klasyczne zdanie von Clausewitza: "Wojna jest jedynie kontynuacją polityki innymi środkami." Polska w obecnym położeniu państwa prawa magdalenkowego jest właśnie podbijana innymi środkami. Jedyna realna opozycja skupiła się w PiS i wokół PiS. Dobrze zdają sobie z tego magdalenkowscy gangsterzy. Zwalczają PiS między innymi na polu podkopywania (potencjalnego) elektoratu bredniami kolportowanymi przez pożytecznych idiotów spod znaku postnarodowców i tych, którzy te brednie kupili. Wystarczy przejrzeć wpisy "internautów" z WSI24 (www.tvn24.pl), żeby sobie uświadomić bezdenną przepaść nienawiści, w którą tamci gangsterzy popadli. A "pożyteczni" jak tresowane papugi powtarzają wszelkie niestworzone brednie. Pomiędzy 10.04.2010 a wyborami prezydenckimi słyszałem nawet, że Pani Kaczyńska już nie żyje, trzymają ja w lodówce, żeby w najodpowiedniejszym momencie kampanii wyborczej ogłosić o jej śmierci i wziąć wyborców "na litość". A jeśli już ktoś kogoś na coś bierze, to ewidentnie platfusy, że przyjdzie Kaczyński i poodbiera wszystkim złodziejom, co nakradli. Biorąc pod uwagę wielkość elektoratu PO/SLD widać, jaka część społeczeństwa jest u nas w ten czy inny sposób "umaczana".Uważam, że postnarodowe oszołomy, to jednak margines. Reszta to złodzieje i zwykli karierowicze zdający sobie sprawę, że zaszli powyżej swoich możliwości intelektualnych.
(...............)Uważam, że postnarodowe oszołomy, to jednak margines. Reszta to złodzieje i zwykli karierowicze zdający sobie sprawę, że zaszli powyżej swoich możliwości intelektualnych.
Termin "polityka katolicka" jest to polityka uprawiana przy założeniu, że się:1) wiarę katolicką zna oraz 2) wyżej ją ceni od polityki.
Tu już jest tak wielkie "zaczadzenie", "buksowanie" i "siedzenie na moczarach"…..
Chyba tylko co dzień cząstka Różańca i powierzanie się z tym Niepokalanej! Uważam, że szkoda na nich czasu
Panie Tadeuszu, chrzani Pan głupoty. Skoro nie ma Pan związków z "ideą" postnarodową, skąd powiela Pan te same kalki myślowe? Zrobi Pan uczciwy rachunek sumienia w tym zakresie, zrozumie Pan może kto tu miesza ludziom w głowach.
Nie będę polemizował z Panem na temat prezydentury w czasach Chrystusa Pana, bo to dla Pana też za skomplikowane. Z jednej strony zestawia Pan Matkę Najświętszą z Kanclerzem Rzeszy a z drugiej dopatruje się niestosowności w zestawieniu głów państw z różnych okresów historycznych.
P.S. A przypowieść biblijna ma ciąg dalszy: CytujKiedy król podjął decyzję o wysłaniu poselstwa z propozycją godziwego pokoju, dwaj jego ministrowie Giertychus i Lepperus pośpieszyli do drugiego króla z planem poddania mu państwa w raz z jego obywatelami w zamian za urzędy namiestników w nowej prowincji.
Kiedy król podjął decyzję o wysłaniu poselstwa z propozycją godziwego pokoju, dwaj jego ministrowie Giertychus i Lepperus pośpieszyli do drugiego króla z planem poddania mu państwa w raz z jego obywatelami w zamian za urzędy namiestników w nowej prowincji.
(...)Cytat z PaniCytat: Mama w Kwietnia 11, 2011, 14:40:08 pmTermin "polityka katolicka" jest to polityka uprawiana przy założeniu, że się:1) wiarę katolicką zna oraz 2) wyżej ją ceni od polityki.Nadal Pan twierdzi,
Jeżeli chodzi o mnie to ja nie mam najmniejszej ochoty na "dysputę" z panem. Proszę się nie produkować, bo zaczadzenie u pana jest tak ogromne, że gubi się pan w tym co pisze. Najpierw "Cytat z Pani", a później - jak widać, powiększyłam czcionkę. Tak! strasznie wielkie "zaczadzenie", "buksowanie" i "siedzenie na moczarach"…..Na marginesie, chciałam przypomnieć, że wątek nie dotyczy polityki PIS, PO i innych, tylko Requiem dla Smoleńska I rocznica tragedii
Cytat: Tadeusz w Kwietnia 13, 2011, 21:08:34 pm(...)Cytat z PaniCytat: Mama w Kwietnia 11, 2011, 14:40:08 pmTermin "polityka katolicka" jest to polityka uprawiana przy założeniu, że się:1) wiarę katolicką zna oraz 2) wyżej ją ceni od polityki.Nadal Pan twierdzi, Jeżeli chodzi o mnie to ja nie mam najmniejszej ochoty na "dysputę" z panem. Proszę się nie produkować, bo zaczadzenie u pana jest tak ogromne, że gubi się pan w tym co pisze. Najpierw "Cytat z Pani", a później - jak widać, powiększyłam czcionkę. Tak! strasznie wielkie "zaczadzenie", "buksowanie" i "siedzenie na moczarach"…..
Na marginesie, chciałam przypomnieć, że wątek nie dotyczy polityki PIS, PO i innych, tylko Requiem dla Smoleńska I rocznica tragedii
Cytat: Mama w Kwietnia 13, 2011, 21:26:36 pmJeżeli chodzi o mnie to ja nie mam najmniejszej ochoty na "dysputę" z panem. Proszę się nie produkować, bo zaczadzenie u pana jest tak ogromne, że gubi się pan w tym co pisze. Najpierw "Cytat z Pani", a później - jak widać, powiększyłam czcionkę. Tak! strasznie wielkie "zaczadzenie", "buksowanie" i "siedzenie na moczarach"…..Na marginesie, chciałam przypomnieć, że wątek nie dotyczy polityki PIS, PO i innych, tylko Requiem dla Smoleńska I rocznica tragediiPostnarodowcom wszystko się "kojarzy" z Marszałkiem, jest to skrajny beton, który się tak zakręca, że swego czasu potrafili głosować na Leppera. PiS też im się kojarzy z Marszałkiem, więc tym gorzej dla PiS. Spotykałem kiedyś grupkę uczestników Salonu Mecenasa Napoleona Siemaszki, który zapewne w grobie się przewraca, widząc co "na swoim łonie" wyhodował. Otóż, co już chyba tu pisałem, więc jedynie przypominam, zadałem pytanie: Skoro Stalin wymordował kadrę wojskowych Piłsudczyków w Katyniu, to czy czasem nie przysłużył się dobrze Polsce? Zapytany nie był w stanie zaprzeczyć.