ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #15 dnia: Kwietnia 07, 2011, 13:13:51 pm » |
|
Tak na poważnie to ja też nie rozumiem tej sytuacji. I nie rozumiem czemu mają służyć msze przy inscenizacjach historycznych. Już w tamtym roku w Grunwaldzie najpierw była KRR dla wybranych w obozie Wielkiego Mistrza, a potem na samej inscenizacji bitwy jakieś ,,przedstawienie" mszy i to w dodatku NOM. Mam mieszane uczucia wobec takich rzeczy.
|
|
|
|
|
|
|
Krusejder
|
|
« Odpowiedz #16 dnia: Kwietnia 07, 2011, 13:31:55 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
szkielet
Moderator
aktywista
Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!
|
|
« Odpowiedz #17 dnia: Kwietnia 07, 2011, 13:32:56 pm » |
|
Nie jutro, tylko pojutrze
|
|
|
|
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)
Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.
Jezuitów należy skasować
|
|
|
Krusejder
|
|
« Odpowiedz #18 dnia: Kwietnia 07, 2011, 13:37:34 pm » |
|
dzięki !! zmieniłem
|
|
|
|
|
|
|
porys
|
|
« Odpowiedz #19 dnia: Kwietnia 07, 2011, 13:40:00 pm » |
|
A w ogóle to powinno się też odprawić Msze w rycie nestoriańskim - bo podobnież spora część Taratów to byli pod Legnicą nestorianie. :-)
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
dxcv
|
|
« Odpowiedz #20 dnia: Kwietnia 07, 2011, 13:50:02 pm » |
|
@Krusejder
Miejsce mszy nie jest do końca przypadkowe i wytłumacznie się znajdzie. Otóż to w tym, jeszcze wtedy katolickim, kościele modlił się książę Henryk przed wyjazdem na bitwę. Ponadto pan pastor podobno przeczytał Ducha Liturgii i bardzo mu się spodobał, stąd nie stawiał oporów. Szkoda, że księża, w tym JE bp Cichy nie słuchają wołania Ojca Świętego. Ale to chyba głos wołającego na puszczy...
|
|
|
|
|
|
|
ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #21 dnia: Kwietnia 07, 2011, 14:09:53 pm » |
|
Co za czasy nastały w Polsce, że pastorzy, a nie księża i biskupi katoliccy są przychylni katolickiej mszy.
|
|
|
|
|
|
|
porys
|
|
« Odpowiedz #22 dnia: Kwietnia 07, 2011, 14:50:12 pm » |
|
Czas zatem na Luteranorum Coetibus ;-) A w ogóle to już jakaś wspolnota angloluterokatolicka (z USA) chce sie do Kościoła Katolickiego przyłączyć. Ponadto jakaś grupa konserwatywnych luteran z Norwegii walidowała swe "święcenia" u polskokatolików z USA i teraz założyła Nordycki "Kosciół" Starokatolicki. Też są podobnież zainteresowani poworotem do Koscioła.
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #23 dnia: Kwietnia 07, 2011, 15:44:38 pm » |
|
uwazam, ze jesli wladze koscielne z nazwy katolickie nie pozwalaja na katolicka msze , a luteranie - tak, to chwala takim luteranom.
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
Krusejder
|
|
« Odpowiedz #24 dnia: Kwietnia 07, 2011, 15:50:24 pm » |
|
Bez dwu zdań - do luteranów nie mam pretensyj. Ale czy to usprawiedliwia decyzję o odprawieniu Mszy w takiem miejscu i warunkach ?
|
|
|
|
|
|
|
dxcv
|
|
« Odpowiedz #25 dnia: Kwietnia 07, 2011, 16:34:51 pm » |
|
Warunki jak najbardziej ok, stolika przynajmniej nie trzzeba wynosić
|
|
|
|
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #26 dnia: Kwietnia 07, 2011, 16:50:14 pm » |
|
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
Lvsaticvs
bywalec
|
|
« Odpowiedz #27 dnia: Kwietnia 07, 2011, 17:26:23 pm » |
|
Grupa rekonstrukcyjna odprawi 9 kwietnia peirwszą publiczną Mszę pod okiem naczelnego nom-liturgisty kraju.
Czyli. że niegrzecznie spytam, kto odprawi? I czy niepodawanie nazwiska celebransa ma jakieś swoje uzasadnienie? Szkoda, że księża, w tym JE bp Cichy nie słuchają wołania Ojca Świętego. Ale to chyba głos wołającego na puszczy...
No właśnie, co na to wszystko Kuria naszej cichej diecezji?
|
|
|
|
+ in patientia vestra possidebitis animas vestras +
|
|
|
dxcv
|
|
« Odpowiedz #28 dnia: Kwietnia 07, 2011, 17:37:45 pm » |
|
Myślę, że kuria na to jak na lato... W koncu spycha się ciemnogród tam, gdzie jego miejsce. Osoba celebransa też mnie interesuje. Nie podałem, bo nie wiem, a w ogłoszeniach nie ma. W Legnicy znam jednego, co potrafi, ale wątpie, że by chciał
|
|
|
|
|
|
|
Lvsaticvs
bywalec
|
|
« Odpowiedz #29 dnia: Kwietnia 07, 2011, 17:40:00 pm » |
|
Myślę, że kuria na to jak na lato... W koncu spycha się ciemnogród tam, gdzie jego miejsce. Dlatego ja na starą Mszę jeżdżę poza swoją diecezję. Osoba celebransa też mnie interesuje. Nie podałem, bo nie wiem, a w ogłoszeniach nie ma. W Legnicy znam jednego, co potrafi, ale wątpie, że by chciał To ja poproszę o jakieś informacje o nim bocznym kanałem.
|
|
|
|
+ in patientia vestra possidebitis animas vestras +
|
|
|
|