Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 26, 2025, 10:18:31 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233167 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Bp.Ryszard Williamson: Plaga kobiecych spodni
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12 Drukuj
Autor Wątek: Bp.Ryszard Williamson: Plaga kobiecych spodni  (Przeczytany 50078 razy)
siloam
uczestnik

Profil na slideshare
« Odpowiedz #75 dnia: Lutego 09, 2009, 19:41:56 pm »

http://fronda.pl/news/czytaj/biskup_williamson_zaklada_partie_negacjonistow

Już sam z tego niewiele rozumiem  :-\ Czemu zgodził się na ten wywiad? Przecież to niemiecka gazeta. Komentarze pewnie będą niewybredne. Czy bp. Williamson rzeczywiście szuka prawdy?
O salutaris Hostia!
Quae Coeli pandis ostium,
Bella premunt hostilia,
Da robur, fer auxilium.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #76 dnia: Lutego 09, 2009, 19:47:29 pm »

pytanie, kto bardziej bredzi ? bp Williamson czy x. de Tanoüarn ??

ja obstawiam jednak francuskiego szlachcica

Jakiej pokusie ulega? Po tylu latach bycia odsuniętym na bok przez bpa Fellay'a, chce w wieku 68 lat stanąć na czele planetarnej walki, która w końcu pozwoli mu dostąpić sławy, bez wątpienia diabolicznej, choć błyskotliwej.

Celowy wybór właśnie gazety ?Der Spiegel? wydaje mi się szczególnie obnażający postępowanie, które nie jest już postępowaniem biskupa katolickiego uważnego na dobro dusz, ale zachowanie szefa partii politycznej  - Partii Negacjonistów, zdecydowanego zrobić wielki skandal w Niemczech, gdzie ta spraw siłą rzeczy jest jeszcze dla nie-Żydów najbardziej bolesną na świecie. Robi to wyłącznie po to, aby prowadzić dalej swoją walkę. Jaka pogarda dla dusz ze strony Pasterza! Mówiłem 28 stycznia, że bp Williamson musi wybrać. Wybrał "Der Spigel". Wybrał skandal. Powinien porzucić swoje biskupstwo. Skandal jest motywem kanonicznym, by to uczynić.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #77 dnia: Lutego 09, 2009, 20:08:02 pm »

Żąda Pan ciągle źródeł, szuka podparcia autorytetem większym bądź mniejszym. A gdzie Pan w tym jest? A Pana zdanie to w ogóle istnieje, czy jest może jakieś źródło na każdą Pana myśl.

Moje zdanie jest takie, że jeśli krytykujemy biskupa, to trzeba mieć do tego podstawę. Tą podstawą są źródła. Badanie rzeczy wymaga zadawania sobie pytania ile są warte źródła mojej wiedzy, dlaczego jest taki mój tok myślenia.
Na tym forum są również tradycjonalści, a oni cenią to co tradycyjne. To, co ma swoje źródło w przeszłości.

Wielebny, czcigodny, czasami przewielebny tak się czasami zwracam w listach okazując szacunek.
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #78 dnia: Lutego 09, 2009, 20:45:43 pm »

http://fronda.pl/news/czytaj/biskup_williamson_zaklada_partie_negacjonistow

Już sam z tego niewiele rozumiem  :-\ Czemu zgodził się na ten wywiad? Przecież to niemiecka gazeta. Komentarze pewnie będą niewybredne. Czy bp. Williamson rzeczywiście szuka prawdy?
O ile pamietam, to Biskup prosil o niepublikowanie tego wywiadu w Niemczech.
Kolejny raz przypominam, ze nie negowal ilosci zabitych Żydó, tylko bardzo ostroznie podchodzil do informacji, ze w komorach gazowych zabito 6 milionow Żydów, opierajac sie o badania przeprowadzone przez pewnego Amerykanina, niestety, nie pamietam nazwiska tego czlowieka.
Jazgot podniersiony przez wrogow Kościoła, jest zwyklym jazgotem wrogow Kościołą. Wedlug mnie, nalezy zlekcewazyc to towarzystwo i halas, ktory czyni. W nosie maja Kościół, najchetniej wszystkich by zamkneli w warieatkowie, jak to robili za Stalina w Rosji.
Spokojnie, minie najwieksza fala halasu, i bedzi emozna zapomniec o calym balaganie.
Na forum frondy jest wielu ateistow, lewakow i wrogow Kościoła, ktorzy ujawniaja sie wlasnie w takich chwilach. Normalka w czasach swobodnego dostepu do internetu.

Jesli pomylilem wywiady bp. Williamsona, to przepraszam. :)
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2009, 20:51:58 pm wysłana przez Krzysztof Kałębasiak » Zapisane
Taw
uczestnik

A dość już tych podziemnych ciuciubabek!

« Odpowiedz #79 dnia: Lutego 09, 2009, 21:27:39 pm »

Jakie publikacje warte są przeczytania według Wielebnego Ojca na temat strojów?

Tutaj jest ciekawy artykul na ten temat:

http://www.piotrskarga.pl/ps,1864,16,2637,1,PM,przymierze.html

Dwa fragmenty:
[...]Pius XII zwrócił się również ze specjalnym przesłaniem do Kongresu Łacińskiej Unii Mody, w którym m.in. stwierdzał: Naturalna przyzwoitość w swoim ściśle moralnym sensie (?) oparta jest na wrodzonej i mniej lub bardziej świadomej skłonności każdej osoby do obrony swojego ciała przed pożądaniem ze strony innych, tak by każdy mógł używać go (?) zgodnie z mądrymi celami, jakie wyznaczył mu Stwórca, chroniąc za zasłoną czystości i skromności. Cnota skromności, jak uczy Ojciec Święty, jest naturalnym bastionem czystości i gwarantuje jej skuteczną obronę. Papież podkreślił, że każdy człowiek słyszy ostrzegający głos wstydliwości od momentu, w którym zaczyna używać rozumu i to zanim jeszcze zrozumie pełne znaczenie i sens czystości. Dlatego też skromność dla każdego z nas musi być ważniejsza od wszelkich chwilowych tendencji i kaprysów. Musi też zdecydowanie panować nad modą. Dalej Papież zauważył, że istnieją mody, które są nieprzyzwoite i stają się w ten sposób przyczyną grzechów. Moda nie może być nigdy bezpośrednią okazją do grzechu ? naucza Pius XII i dodaje ? Nieskromność mody przejawia się w praktyce w skracaniu ubiorów. Zaś w przemówieniu do dziewcząt Akcji Katolickiej Ojciec Święty Pius XII zaznacza: Moda i skromność (moda e modestia) powinny by iść razem jak dwie siostry, oba bowiem te wyrazy mają wspólny pierwiastek w łacińskim modus, tzn. ?słuszna miara? poza którą leży niewłaściwość (?) Starajcie się, ażeby ?modestia vestra nota sit omnibus hominibus?.

Pamiętał o tym i tego nauczał swoje duchowe dzieci św. ojciec Pio. Znane są jego normy w tym zakresie i jego absolutny brak tolerancji dla niemoralnych ubiorów z głębokim dekoltem czy krótkich obcisłych spódnic. Zakazywał też nosić swoim duchowym córkom ubrań z przeźroczystych materiałów. Z kolejki do konfesjonału z kwitkiem odsyłał nieskromnie ubrane kobiety, tak iż czasem z wielu oczekujących wysłuchał zaledwie kilku spowiedzi. Współbracia ojca Pio umieścili na drzwiach kościoła napis: Na wyraźne życzenie o. Pio niewiasty muszą przystępować do spowiedzi w spódnicach sięgających co najmniej 20 cm poniżej kolan. Zakazane jest pożyczanie dłuższych spódnic na czas spowiedzi. Dodatkowo na życzenie ojca Pio umieszczono bardziej szczegółową informację: Zabrania się wstępu mężczyznom z obnażonymi ramionami i w krótkich spodniach. Zabrania się wstępu kobietom w spodniach, bez welonu na głowie, w krótkich strojach, z dużym dekoltem, bez pończoch lub w inny sposób nieskromnie ubranym.
Ojciec Pio sie nie patyczkowal :)

"Jeżeli trwacie przy mojej nauce, jesteście naprawdę moimi uczniami. I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli."
"Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie."
Soter
adept
*

« Odpowiedz #80 dnia: Lutego 09, 2009, 21:33:17 pm »

I słusznie, w spodniach niech sobie panie sprzątają mieszkania. :) nie do wiary ale się naraziłem
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #81 dnia: Lutego 09, 2009, 22:00:10 pm »

A pan by nie posprzątał?
romeck
aktywista

« Odpowiedz #82 dnia: Lutego 09, 2009, 22:30:12 pm »

W tym stroju jest cały sex-appeal, a nie w portkach
To ja dbając o czyste mysli kolegów zostanę w portkach.

"Kup sie coś dzioucha, ino nie galoty."
Tak godoł dziadek do swojej wnuczki, a mojej żony, gdy jej dawał kieszonkowe!
I strasznie się uobrażał, jak w spodniach sie wybierała do kościoła!
romeck
aktywista

« Odpowiedz #83 dnia: Lutego 09, 2009, 22:36:06 pm »

Brzydkich kobiet nie ma...
Są czasem nie zadbane albo zaniedbane.

Czasem tylko piwa brak... (Shakin Dudi)

edit po kilku minutach: nie zauważyłem, że ta 'odpowiedź' padła za chwilę...
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2009, 22:45:18 pm wysłana przez romeck » Zapisane
romeck
aktywista

« Odpowiedz #84 dnia: Lutego 09, 2009, 22:40:14 pm »

Im mniejsza wiedza, tym większy był krzyżyk.

Ot, co!
Tak coś właśnie przeczuwałem, a w temacie pomników Jana Pawła drugiego. Im większy stoi na placu, tym mniejsza wiara,
tych, co ją ufundowali...  (Bez urazy, proszę.)
prz
Gość
« Odpowiedz #85 dnia: Lutego 09, 2009, 22:40:33 pm »

Ech jak to ludzie pochopnie oceniają innych po wyglądzie, nie patrzą w głąb. A ja musiałam pisać jakieś głupie rozprawki Jeśli nie szata zdobi człowieka to co...
:D
Ktoś mi tu mój 'egzamin gimnazjalny' przypomniał :). Ale nie napisałem go najlepiej, więc pewnie nie potrafiłem tego zbyt dobrze uargumentować. Tak się zastanawiam, pod wpływem tej dyskusji, jak myślą moi profesorowie (choć u niektórych, pewnie z racji niewielkiej ich ilości, dziewczyny mają plusy). I ewentualnie jak ubrać się na powtórki, które niestety w tej sesji mnie napotkały (choć właściwie mam tylko jeden garnitur). A co do pisma - ja mam niestety straszne, ale u mnie na studiach to właściwie tylko cyferki się pisze, więc może jest to wybaczalne.
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #86 dnia: Lutego 10, 2009, 00:21:33 am »

ad p. Zygmunt: co do spodni u Rzymian to dość znane, zaś jak Pan zapewne wie, większość plemion germańskich po okresie pogaństwa przyjęła arianizm i dość długo w nim trwała. Co do źródeł - trudno mi cokolwiek podać, ponieważ przy moim tempie przemiału książek o tematyce rzymskiej trudno jest spamiętać, gdzie co jest - szczególnie takie detale.
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać,
a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
Edi
aktywista

« Odpowiedz #87 dnia: Lutego 10, 2009, 00:31:35 am »

http://www.fronda.pl/news/czytaj/bp_williamson_jestem_tylko_narzedziem_walki_z_papiezem_i_bractwem
Major
aktywista

« Odpowiedz #88 dnia: Lutego 10, 2009, 09:13:35 am »

A mi nie przeszkadza gdy kobiety noszą spodnie. Jest to robienie wielkiego "Halo" z niczego.
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #89 dnia: Lutego 10, 2009, 09:18:23 am »

A mi nie przeszkadza gdy kobiety noszą spodnie. Jest to robienie wielkiego "Halo" z niczego.
Nie tak do konca Panie Major,jest to wyraznie wpisane w "robienie płci na odwrot" Nie mowie tu zeby od razu potepiac kobiety w spodniach,ale jednak zastanowic sie nad tym problemem!mysle, ze on istnieje,choc moze nie zdajemy sobie do konca z tego sprawy!Nasze mozgi wyprane troche posoborowiem.. a nawet bardzo.
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Bp.Ryszard Williamson: Plaga kobiecych spodni « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!