Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 05, 2024, 02:45:54 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232673 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Bp.Ryszard Williamson: Plaga kobiecych spodni
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12 Drukuj
Autor Wątek: Bp.Ryszard Williamson: Plaga kobiecych spodni  (Przeczytany 47494 razy)
Major
aktywista

« Odpowiedz #90 dnia: Lutego 10, 2009, 09:26:26 am »

Ja co do tego zachowuję "świętą obojętność".
romeck
aktywista

« Odpowiedz #91 dnia: Lutego 10, 2009, 09:36:18 am »

Co do źródeł - trudno mi cokolwiek podać, ponieważ przy moim tempie przemiału książek o tematyce rzymskiej trudno jest spamiętać,
gdzie co jest - szczególnie takie detale.

No wie Pan! Takie detale dziś są pierwszo-ważną-rzędną-pilną-wymagającą gorących dysput-sprawą!!!

A czytałem kiedyś ksiązęczkę o historii ubioru w Europie. Najbardziej mnie ubawiły obowiązkowe
w pewnych czasach rajtuzy dla mężczyzn. Spodni wtedy nie noszono. No, jakieś pra-spodnie.
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #92 dnia: Lutego 10, 2009, 10:06:25 am »

ad p. Zygmunt: co do spodni u Rzymian to dość znane, zaś jak Pan zapewne wie, większość plemion germańskich po okresie pogaństwa przyjęła arianizm i dość długo w nim trwała. Co do źródeł - trudno mi cokolwiek podać, ponieważ przy moim tempie przemiału książek o tematyce rzymskiej trudno jest spamiętać, gdzie co jest - szczególnie takie detale.

Pytałem o źródła, bo wydaje mi się, że strasznie Pan uprościł.
Z książek łatwiej dostępnych proponuję poczytać Franciszka Bouchera, Historię mody, Warszawa 2003. To pomoże uporządkować wiedzę na ten temat i zniechęci do wysuwania z pozoru błyskotliwych teorii.

Szanowny Panie Taw, bardzo dziękuję za wpis. Uważam, że właśnie takich - merytorycznych potrzeba.
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #93 dnia: Lutego 10, 2009, 17:15:29 pm »

Proszę Pana - uproszczenie jest to na tyle, na ile zawarło sie to twierdzenie w jednym zdaniu, w dodatku ze znaczącym emotkiem. Prawdą jest jednak, że Rzymianie spodni nie lubili (uważali za barbarzyńskie) a przejęli je właśnie od barbarzyńców - różnymi drogami.
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać,
a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #94 dnia: Lutego 11, 2009, 13:04:49 pm »

Ciekawe, że coś w rodzaju spodni występuje po raz pierwszy w Piśmie Świętym już w Księdze Wyjścia 28,42.
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #95 dnia: Lutego 11, 2009, 21:37:34 pm »

Na Wschodzie spodnie nie były niczym dziwnym - Persowie je nosili m.in.
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #96 dnia: Lutego 12, 2009, 03:34:09 am »

I strasznie się uobrażał, jak w spodniach sie wybierała do kościoła!
Jak ja animatorzyłam to też goniłam moją grupę do chodzenia w spódnicy w niedzielę do kościoła. Tylko cieżko było przetłumaczyć. Zawsze w sobotę wszystkie spódnice były w praniu i do niedzieli nie zdążyły wyschnąć. Ale najcześciej okazywały pokorę.

Niemka była na wymianie i była bardzo zdziwiona czemu ludzie się tak elegancko w niedzielę do koscioła ubierają.

Ktoś mi tu mój 'egzamin gimnazjalny' przypomniał
Witam w klubie :) Mnie jakoś podejrzanie humanistyczny poszedł gorzej niż ścisły

Nie tak do konca Panie Major,jest to wyraznie wpisane w "robienie płci na odwrot" Nie mowie tu zeby od razu potepiac kobiety w spodniach,ale jednak zastanowic sie nad tym problemem!mysle, ze on istnieje,choc moze nie zdajemy sobie do konca z tego sprawy!Nasze mozgi wyprane troche posoborowiem.. a nawet bardzo.

Ja myśle że najpierw nalezy zabrać kobieta prawa wyborcze i tu jestem za (bo to mój pomysł) a później zabrac im ewentualnie spodnie :)

Na Wschodzie spodnie nie były niczym dziwnym - Persowie je nosili m.in.
Jakieś mam dziwne wrażenie że tam własnie na odwrót było - kobiety bardziej spodnie a mężczyźni bardziej jakieś takie długie szaty sukniopodobne typu nasze sarmackie żupany.
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #97 dnia: Lutego 12, 2009, 07:10:43 am »

Ad.Wiridiana
Ja myśle że najpierw nalezy zabrać kobieta prawa wyborcze i tu jestem za (bo to mój pomysł) a później zabrac im ewentualnie spodnie

No,jestem za tym zeby zabrac spodnie i zeby zostala bez niczego :) ;D
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #98 dnia: Lutego 12, 2009, 11:16:33 am »

Nietzsche to już nie żyje :)
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
Tabula rasa
bywalec
**

« Odpowiedz #99 dnia: Lutego 12, 2009, 22:58:37 pm »

A mnie tam się podobają mężczyźni w kiltach.
Wyobraźcie sobie np  państwo starszego ,szpakowatego ,przystojnego  pana w wełnianej "spódnicy" i podkolanówkach maszerującego z żoną(w spodniach dla odmiany) w niedzielę do kościoła:)
A jak jest duży wiatr ,to jest  dopiero widok!:))
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #100 dnia: Lutego 12, 2009, 23:03:07 pm »

Ja, jako esteta, muszę stanowczo zaprotestować !  :-[ :-[ :-[
Te owłosione nogi i przerośnięta ...
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Tabula rasa
bywalec
**

« Odpowiedz #101 dnia: Lutego 12, 2009, 23:43:55 pm »

No mówiłam ,że "coś" w tym jest :D
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #102 dnia: Lutego 12, 2009, 23:49:14 pm »

Chyba się Panie Bonda (007) naoglądały. Ten odcinek, w którym Bonda gra George Lazenby. I występuje  w kilcie.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Tabula rasa
bywalec
**

« Odpowiedz #103 dnia: Lutego 13, 2009, 00:22:03 am »

Chyba się Panie Bonda (007) naoglądały. Ten odcinek, w którym Bonda gra George Lazenby. I występuje  w kilcie.

Eee,jeżeli  już , to chyba  lepsze "Waleczne serce" z Melem Gibsonem:)
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #104 dnia: Lutego 13, 2009, 02:16:49 am »

Siedziałam raz na meczu wśród szkockich kibiców, odwracałam głowę, zamykałam oczy, nic nie pomagało, normalnie niezapomniane wrażenia, ale nie pamiętam wyniku meczu :D
Nic nie pomogło, to znaczy jak sie skończyło - nie tylko na patrzeniu :P?
A ja tam jestem ze tuniką i dostojną, umiejętnie ułożoną togą - to dopiero godny strój dla mężczyzny ;)
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Bp.Ryszard Williamson: Plaga kobiecych spodni « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!