..zna Pan jakichś kardynałów-sedewakantystów, którzy mogliby dokonać wyboru??? Jeśli nie - to jak pan sobie ten wybór wyobraża?
1) Słowo "zawsze" jest użyte przez sobór.
W ich wypowiedziach zawarta jest doktryna, zaniechanie jest konsekwencją doktryny.
Nigdy nie twierdziłem że sedewakantyści mają tytuł prawny do wyboru nastepcy św. Piotra. Niedokładnie pan przeczytał moją wypowiedź.
Skoro zatem nie mają tytułu prawnego - to jak może być ich winą, że nie robią czegoś, czego zrobić nie mogą? Potencjalna możliwość wyboru istnieje - dopóty są kardynałowie (zdaniem jednych) lub chociaż biskupi (zdaniem innych). Zatem nic, co by przeczyło podanemu kanonowi - nie widzę. Absolutnym minimum jest jeden ważnie wyświęcony biskup...
Heretykiem jest ten kto odrzuca prawdy wiary.Sobór uczy: „Jeżeliby tedy kto powiedział, że nie polega to na ustanowieniu samego Chrystusa Pana czyli na prawie Boskim, żeby św. Piotr w naczelnej władzy nad całym Kościołem miał zawsze następców (…), niechaj będzie wyklęty”. (Sobór Watykański, sess. IV, Cst. de Ecclesia, cap. 2.) Wynika z tego że wybór następcy św. Piotra jest zawsze możliwy wtedy i tylko wtedy jeżeli Kościół istnieje. Rozdział cytowanej konstytucji dogmatycznej mówi o tym że wybór następcy św. Piotra jest konieczny dla istnienia Koscioła. Jeżeli sedewakantyści nie dokonuja, nie chcą, i nie mogą dokonac wyboru prawowitego nastepcy św. Piotra to odrzucają tę prawdę wiary.
Zaprzecza to istnieniu Kościoła, ponieważ według nich heretycy i schizmatycy są poza Kościołem a oni nie mając tytułu prawnego do wyboru nastepcy św. Piotra nie mogą wybrać papieża. Z cytowanego kanonu soboru wynika, że wybór następcy św. Piotra jest zawsze możliwy wtedy i tylko wtedy jeżeli Kościół istnieje.
Wymagana jest deklaracja kanoniczna. Ale nie chciałbym odbiegac od tematu tego wątku. Trzymajmy się tematu niewybierania papieża bo to jest ciekawsze.
Cytat: Jacek w Sierpnia 12, 2009, 15:25:50 pmZaprzecza to istnieniu Kościoła, ponieważ według nich heretycy i schizmatycy są poza Kościołem a oni nie mając tytułu prawnego do wyboru nastepcy św. Piotra nie mogą wybrać papieża. Z cytowanego kanonu soboru wynika, że wybór następcy św. Piotra jest zawsze możliwy wtedy i tylko wtedy jeżeli Kościół istnieje.Widzi pan roznice miedzy tymi slowami ? Jesli nie, to trudno.
Na tym polega sprzecznosc w pana tezie. Na stawianiu znaku rownosci miedzy dwoma roznymi terminami.
Prosze bardzo. Juz to wyzej zrobilem :http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,589.msg41971.html#msg41971