Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 30, 2025, 08:29:55 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233187 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Sedewakantysci są heretykami ponieważ nie dokonują wyboru papieża
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 26 Drukuj
Autor Wątek: Sedewakantysci są heretykami ponieważ nie dokonują wyboru papieża  (Przeczytany 95265 razy)
Waldemar
Gość
« Odpowiedz #90 dnia: Sierpnia 04, 2009, 13:05:46 pm »

No a ci chrzescijanie z Iraku - świadkowie? Zgadzam się, ze żadne zdjęcie nie jest żadnym dowodem jeśli nie mozna udowadnić że było zrobione tam, gdzie się przypuszcza. No ale jeśli swiadkowie pocałunku żyja? Wskazany przez p.Krusejdera wywiad wypełnia cztery z pięciu wskazanych przez Pana cech dowodu (nbez. 4-tego). I proszę zwrócić uwagę, że zdjęcie nie ma nic do tego.

Jeśli chodzi o prawo, to zapewne chodzi o prawo kościelne, bo przecież nie cywilne. Jednak prawo kościelne sprowadza się do papieża i kuniec - koło się zamyka.

Jak dla mnie jedną z najważniejszych informacji o papiezu Janie Pawle II była wiadomość, że składał przysięgę antymodernistyczną jako integralną część swych święceń kapłańskich. Znam ludzi, którzy nie maja problemów rozumieć swoją małżeńską przysięgę "aż nie rozłączy nas śmierć" niezwykle pokrętnie, że chodzi tu o rozwód, który jest śmiercią ich małżeństwa, ale to jest śmierć co najwyżej ich rozumu i woli: oni (przynajmniej wielu z nich) wszak dobrze pamieta o jakiej śmierci myśleli i co słyszał małżonek/małżonka...

To samo jest z przysięgą modernistyczną u tych, którzy ją - w końcu dobrowolnie - składali. Zdarzenia z koranem można w ogóle nie rozważać - jest mnóstwo innych. Podobnie (w sensie niespójności) jest z obecnym papieżem. Różnica leży w tym gdzie leży pęknięcie: u Jana Pawła 2 leżała w tym, że uważał, że spotkanie osób jest ważniejsze niż ich tożsamość - choć - jak mi się wydaje - wierzył, że tożsamości się nie zmienia i że w istocie każdy ma dobrą wolę, tylko że nie wszyscy o tym wiedzą. Nadstawiał drugi policzek niejako zapominając, że dotyczy to wyącznie własnego a nie osób oddanych mi pod opiekę. W przypadku Benedykta XVI mam wrażenie, że wierzy on, że tożsamość określona jest przez spotkanie. Zatem mam wrażenie, że papież Benedykt poszukuje tożsamości w spotkaniach. Stąd taka dbałość o formę - bo jeśli zachowamy formę spotkania, to i z niego wyjawi się piekna tożsamość. Obserwuję też, że wierzy, że Duch Święty prowadzi nas niezależnie od naszej woli, jest wiele takich fragmentów.

Można oczywiście zajmować się sporem na temat zdjęcia, gdy są świadkowie, którzy widzieli, tylko po co?

Mi nie chodzi o jakieś stanowcze stwierdzenie herezji bo nie jestem księdzem i nie przysięgałem posłuszeństwa. Ale w momencie, gdy mój zwierzchnik pokazuje, że niedotrzymywanie przysięgi nie jest złym czynem, to przestaje niestety byc moim pasterzem. Jak z przypowieści Pana Jezusa: jeśli upomniany brat przyjmie twoją krytykę to zyskałeś brata (w tym wypadku pasterza), a jak odrzuci (wielokrotnie) to... to co? Traci zaufanie. Oczywiście istotnym tu czynnikiem jesteśmy też my sami, gdyż możemy sobie to wszystko wymyślać (bo jednak z naszą dobrą wolą jest różnie). Dlatego cezura dobrowolnie składanej przysięgi i jej złamanie bez słowa skruchy jest dla mnie tak ważna.

Niech ktoś mnie pocieszy i znajdzie dowód, że papieże Jan Paweł 2 i Benedykt XVI nie składali przysięgi antymodernistycznej.

Może Pan Panie Jacku to udowodnić?

jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #91 dnia: Sierpnia 04, 2009, 14:00:26 pm »

Uzupełnie wypowiedzi przedmówców o jeszcze jeden element - ani sam "Podejrzany", ani nikt z jego otoczenia nie protestowali przeciwko takiej "manipulacji". Zatem:
albo nie widzieli tego zdjęcia
albo nie wydawało im się gorszące
albo jest to fakt.

Wariant 2 i 3 jest równoważny, 1 - nieprawdopodobny
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Jacek
Gość
« Odpowiedz #92 dnia: Sierpnia 04, 2009, 14:34:34 pm »

...Niech ktoś mnie pocieszy i znajdzie dowód, że papieże Jan Paweł 2 i Benedykt XVI nie składali przysięgi antymodernistycznej.

Rozumiem, że to pocieszyłoby pana, gdybym udowodnił, że nie spełniali kan. 1406 z czego wynikałoby, że nie mogli byli oni ważnie sprawować urzędu.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2009, 14:38:14 pm wysłana przez Jacek » Zapisane
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #93 dnia: Sierpnia 04, 2009, 15:50:14 pm »

Uzupełnie wypowiedzi przedmówców o jeszcze jeden element - ani sam "Podejrzany", ani nikt z jego otoczenia nie protestowali przeciwko takiej "manipulacji".

Niestety, kard. Dziwisz twierdził, że nic takiego nie miało miejsca. Dyskutowaliśmy nawet o tym na Forum.
Mamy zatem zdjęcie i zeznania świadków vs. wywiad udzielony przez kardynała...
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #94 dnia: Sierpnia 04, 2009, 15:58:55 pm »

pewne osoby byłyby w stanie zjeść własne kapcie na śniadanie,
byle tylko doszło do tej beatyfikacji ...

o pocałowaniu Koranu mówią prócz kard. Dziwisza wszystkie mainstreamowe media, pomijając wskazany przeze mnie link zawierający wywiad z patriarchą Rafaelem I, który został przeprowadzony w zaledwie dwa tygodnie po zdarzeniu ...
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Waldemar
Gość
« Odpowiedz #95 dnia: Sierpnia 04, 2009, 16:15:17 pm »

...Niech ktoś mnie pocieszy i znajdzie dowód, że papieże Jan Paweł 2 i Benedykt XVI nie składali przysięgi antymodernistycznej.

Rozumiem, że to pocieszyłoby pana, gdybym udowodnił, że nie spełniali kan. 1406 z czego wynikałoby, że nie mogli byli oni ważnie sprawować urzędu.

Dziękuję, że zechciał Pan przeczytać moja wypowiedź i odpowiedzieć na nią, choć przyznać musze, ze nic nie rozumiem z tej odpowiedzi. Nawet nie wiem czy ten 1406 jest stary czy nowy kodeks. Jeśli ten, który znalazłem to zupełnie już nie rozumiem:

a 1404:Stolica Piotrowa nie może być sądzona przez nikogo.
1406: § 1. Po naruszeniu przepisu kan. 1404, akta i decyzje uważa się za niebyłe.

Jasne, tylko to nie ma się nijak do do przysięgi: albo ją złozyli dobrowolnie albo nie. Koniec kropka. Chyba nie dokonuje Pan takiej ekwilibrystyki, że słowa "akta i decyzje uważa się za niebyłe" odnosi Pan do ich przysiegi antymodernistycznej?

Oznaczałoby to, że papież może zwolnić się sam ze swojej przysięgi. Toż byłaby to bzdura jak stąd do Krakowa. Co Pan na ten temat uważa. Proszę o szersze wpisy bym mógł więcej skorzystać.

Waldemar
Gość
« Odpowiedz #96 dnia: Sierpnia 04, 2009, 16:17:48 pm »

Uzupełnie wypowiedzi przedmówców o jeszcze jeden element - ani sam "Podejrzany", ani nikt z jego otoczenia nie protestowali przeciwko takiej "manipulacji".

Niestety, kard. Dziwisz twierdził, że nic takiego nie miało miejsca. Dyskutowaliśmy nawet o tym na Forum.
Mamy zatem zdjęcie i zeznania świadków vs. wywiad udzielony przez kardynała...

ale było to przecież po smierci papieża?
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #97 dnia: Sierpnia 04, 2009, 23:11:56 pm »

ale było to przecież po smierci papieża?

Oczywiście. Całkiem niedawno.
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,647.msg33762.html#msg33762

Osobiście przychylam się do powyższej opinii P. Krusejdera... :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2009, 23:14:18 pm wysłana przez JRWF » Zapisane
Jacek
Gość
« Odpowiedz #98 dnia: Sierpnia 06, 2009, 10:01:38 am »

Wrócę jeszcze w najbliższym czasie do tematu herezji sedecji, czy jak oni się tam zwą ale najpierw proponuję panu Krusajderowi, który jest jak mniemam uważnym odbiorcą mediów przeprowadzenie łatwego testu uczciwości na wiarygodność zdjecia.
Proszę podać URL tego zdjęcia, najbardziej wiarygody według pana. Proszę wskazać nam adres serwera na którym w pierwszym rzędzie opublikowane jest to zdjęcie (chronologia), tak aby wszyscy mogli sprawdzić dokąd prowadzi adres internetowy i kto za tym stoi.  Niech wszyscy sobie odpowiedzą sami, czy to są wiarygodne dla nas osoby, które publikują to zdjęcie?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2009, 10:09:20 am wysłana przez Jacek » Zapisane
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #99 dnia: Sierpnia 06, 2009, 10:06:57 am »

Panie Jacku - zdjęcie to jest w sieci od co najmniej 5 lat (najstarsze jakie znalazłem - 2003). Zostało skopiowane na setki serwerów. Istnieje kilka wariantów (inne rozmiary, inne rozdzielczości, inna obróbka, są wersje bitmapy, gif-a, jpg-a, istnieje wersja czarno biała, itd...). Dojście kto opublikował, a kto powiela - jest dziś niemożliwe.
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #100 dnia: Sierpnia 06, 2009, 10:15:12 am »

Niestety, nie mam czasu na tę kwerendę. Ale jeśli o tym fakcie mówią niezależnie od siebie, patriarcha chaldejski, bp Pieronek i FSSPX, to jakie mam podstawy, by to kwestjonować ?

przecież ten gest w pełni korrensponduje z postawą Jana Pawła II względem religij. Jakby zdjęcie pokazywało, że całował np. winylowy longplay Iron Maiden, to mielibysmy wszelkie podstawy, by twierdzić, ze to fałszywka, bo nic nam nie wiadomo o fascynacji JP2 heavy metalem. Ale tutaj takich podstaw nie ma i powinien Pan, młody człowieku lub inteligentny bocie, raz na zawsze wbić to sobie do głowy.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Jacek
Gość
« Odpowiedz #101 dnia: Sierpnia 06, 2009, 10:26:29 am »

Kto jest na tym zdjeciu?
Widział pan kiedyś zdjecie islamskiego duchownego, oni mają zupełnie inne charakterystyczne nakrycia głowy i długie brody, prosze sobie porównać.
Dalej, co to jest za ciemna nierówna ściana w tle, czy widział pan kiedyś jak wygladają sciany w pałacu papieskim.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2009, 10:28:59 am wysłana przez Jacek » Zapisane
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #102 dnia: Sierpnia 06, 2009, 10:27:58 am »

Kto jest na tym zdjeciu?
Widział pan kiedyś zdjecie islamskiego duchownego, oni mają zupełnie inne charakterystyczne nakrycia głowy. prosze sobie porównać.
Dalej, co to jest za ciemna nierówna ściana w tle, czy widział pan kiedyś jak wygladają sciany w pałacu papieskim.
Ale o co chodzi?
A czy JP2 nie wychodził nigdy z pałacu?
Jacek
Gość
« Odpowiedz #103 dnia: Sierpnia 06, 2009, 10:30:35 am »

Prosze podac dokladna datę i miejsce zdarzenia to ustalimy.
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #104 dnia: Sierpnia 06, 2009, 10:38:45 am »

Chyba pan Krusejder podawał
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 26 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Sedewakantysci są heretykami ponieważ nie dokonują wyboru papieża « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!