Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 30, 2025, 09:56:47 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233187 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Sedewakantysci są heretykami ponieważ nie dokonują wyboru papieża
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 Drukuj
Autor Wątek: Sedewakantysci są heretykami ponieważ nie dokonują wyboru papieża  (Przeczytany 95385 razy)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #345 dnia: Grudnia 16, 2010, 20:32:15 pm »

"Nikt nie wątpi, owszem całemu światu jest to dobrze wiadomo, że święty, błogosławiony Piotr, książe i głowa Apostołów, filar wiary i fundament katolickiego Kościoła otrzymał od naszego Pana Zbawiciela i Odkupiciela rodzaju ludzkiego, klucze królestwa niebieskiego że jemu powierzono władzę odpuszczania lub zatrzymywania grzechów i że on aż do tego czasu i na zawsze żyje i rozstrzyga w swych następcach"
wystąpienie legata papieskiego na Soborze Efeskim w 431 roku, które nie spotkało się z żadnym protestem.

Powtarzam najważniejsze słowa- OD TEGO CZASU I NA ZAWSZE

"nawet ci, którzy w poszczególnych kwestiach stali w opozycji do Rzymu, jak np. św. Cyprian, przyznawali bez zastrzeżeń papieżom, że zasiadali na stolicy piotrowej, uznawali przeto z największą czcią ich powagę nauczycielską"

ks. Wiktor Cathrein SI

"Jeśliby ktoś twierdził, że to nie polega na ustanowieniu Chrystusa Pana, czyli na prawie Bożym, że Piotr św. ma w prymacie nad całym Kościołem ciągle trwających następców, albo, że Papież rzymski nie jest następcą św. Piotra w tymże prymacie, niech będzie wyklęty"
Sobór Watykański I

najważniejsze słowa- CIĄGLE TRWAJĄCYCH NASTĘPCÓW

Wszystkie cytaty z książki ks. Wiktora Cathrein SI "Po co katolikowi Kościół?", książka wydana przez Te Deum, jest to wznowiona książka, która ukazała się po raz pierwszy w 1930 roku.

Podsumowując, jest dla mnie jasne, że w meczu FSSPX vs sedewakantyści, prowadzi FSSPX. A sedewakantyzm jest herezją po prostu. Sedek nie ma innego wyjścia, jak nawrócić się do Kościoła katolickiego, którego widzialną głową jest Papież, nawet jeśli ów Papież tu czy tam się myli, albo zostać konklawistą. Inaczej tkwi w herezji po prostu.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #346 dnia: Grudnia 16, 2010, 23:31:33 pm »

Nie chcę bronić tu sedeków, ale podobny temat już tu kiedyś chyba był. Padały tam argumenty takie jak np. co w razie śmierci papieża? W końcu jest jakiś okres w którym nie ma wybranego następnego. Ten okres może być dość długi- nikt nie określił jak długi.
Oczywiście, skoro żyje "na zawsze", to w tezie sedeckiej słabością jest to, że obecnie praktycznie nie ma wyjścia z tej rzekomej sedewakancji.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #347 dnia: Grudnia 17, 2010, 06:46:55 am »

Jest kwestią oczywistą że FSSPX vs sede wygrywa w cuglach... ale żeby zaraz "herezja"??? Ja w mym życiu już trzykrotnie byłem "sedewakantystą" a Pani z całą pewnością przynajmniej raz Pani Cabbage.. ;)
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
animus60
aktywista

« Odpowiedz #348 dnia: Grudnia 17, 2010, 07:28:28 am »

Ja w mym życiu już trzykrotnie byłem "sedewakantystą"

Ja cztery, lepszy jestem (oczywiście w byciu "sedewakantystą")  ;D ;D ;D
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #349 dnia: Grudnia 17, 2010, 07:37:52 am »

- wątki scalono

Moderacja
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #350 dnia: Grudnia 17, 2010, 08:44:45 am »

"Nikt nie wątpi, owszem całemu światu jest to dobrze wiadomo, że święty, błogosławiony Piotr, książe i głowa Apostołów, filar wiary i fundament katolickiego Kościoła otrzymał od naszego Pana Zbawiciela i Odkupiciela rodzaju ludzkiego, klucze królestwa niebieskiego że jemu powierzono władzę odpuszczania lub zatrzymywania grzechów i że on aż do tego czasu i na zawsze żyje i rozstrzyga w swych następcach"
wystąpienie legata papieskiego na Soborze Efeskim w 431 roku, które nie spotkało się z żadnym protestem.
Powtarzam najważniejsze słowa- OD TEGO CZASU I NA ZAWSZE
To dobry cytat dla p. Petrosa w wątkach o "prawosławiu".

"Jeśliby ktoś twierdził, że to nie polega na ustanowieniu Chrystusa Pana, czyli na prawie Bożym, że Piotr św. ma w prymacie nad całym Kościołem ciągle trwających następców, albo, że Papież rzymski nie jest następcą św. Piotra w tymże prymacie, niech będzie wyklęty"
Sobór Watykański I

najważniejsze słowa- CIĄGLE TRWAJĄCYCH NASTĘPCÓW

Wszystkie cytaty z książki ks. Wiktora Cathrein SI "Po co katolikowi Kościół?", książka wydana przez Te Deum, jest to wznowiona książka, która ukazała się po raz pierwszy w 1930 roku.
Problem w tym, że słowa te w interpretacji minimalne oznaczają tyle, że w Kościele zawsze MOŻE BYĆ Papież, a więc istnieje co najmniej jeden ważnie wyświęcony biskup, który by owego elekta na biskupa Rzymu wyświęcił, oraz (choć głowy nie dam, że to konieczne) co najmniej 2 kardynałów, aby konklawe przeprowadzić.
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #351 dnia: Grudnia 17, 2010, 09:22:16 am »

jeśli kogoś to interesuje, to Pani Cabbage założyła analogiczny wątek na rebelyi:
http://rebelya.pl/discussion/14315/cytata-o-ktorych-nie-pamietaja-sedecy-bo-gdyby-pamietali-nie-byliby-sedekami/

dostała tam tyle ciosów (mało tego! co chwila nadstawiała się na kolejne !!), że mogłaby zostać sparingpartnerką Andrzeja Gołoty, gdyby ów ponownie wracał na ring
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
romeck
aktywista

« Odpowiedz #352 dnia: Grudnia 17, 2010, 10:25:01 am »

dostała tam tyle ciosów (mało tego! co chwila nadstawiała się na kolejne !!), że mogłaby zostać sparingpartnerką Andrzeja Gołoty, gdyby ów ponownie wracał na ring

Stawiam, że walka zostanie samo-się-przerwana na skutek ciężkiego wyczerpania zawodników.
Powrót na ring zależy od wielkości wycieńczenia i odwodnienia....
kamilek
Gość
« Odpowiedz #353 dnia: Grudnia 17, 2010, 10:33:40 am »

.
romeck
aktywista

« Odpowiedz #354 dnia: Grudnia 17, 2010, 11:01:50 am »

Ale obie wszystkie strony chyba przyznają,
że wątek stworzony jakby z myślą dla pana Petrosa !!!
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #355 dnia: Grudnia 17, 2010, 11:02:36 am »

jeśli kogoś to interesuje, to Pani Cabbage założyła analogiczny wątek na rebelyi:
http://rebelya.pl/discussion/14315/cytata-o-ktorych-nie-pamietaja-sedecy-bo-gdyby-pamietali-nie-byliby-sedekami/

To ja chyba czytałem inny wątek. Argumenty po stronie sedewakantystów są kalibru "papiestwo może trwać wiecznie i nieprzerwanie w naszych głowach".

Zapewne. Wątków są tysiące, więc łatwo się pomylić. W skrócie: mój autorytet z zakresu teologji Naasson skwitował pomysły naszej Koleżanki

Chyba jasno wynika, że sedewakantyści podpadają pod anatematyzm Soboru Watykańskiego I.
następującemi słowy:

I tu Koleżanka popełniła błąd, pozwalający przeciwnikowi na danie mata w jednym ruchu
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #356 dnia: Grudnia 17, 2010, 18:38:28 pm »

Tak, tak, akurat... tylko żadnych konkretnych argumentów nie podali obrońcy sedeków na Rebelyi.

Jeśli św. Piotr ma ciągłych następców, to jest to chyba sformułowanie dla każdego jasne. I czepianie się w tym przypadku okresu sediswakancji pomiędzy poszczególnymi wyborami Papieża, jest śmieszne. Wiadomo, że są okresy sediswakancji, ale one się kończą i aż do końca świata kończyć będą. W przypadku sedewakantyzmu tylko Paruzja może skończyć wakatowanie Tronu Papieskiego, co przeczy temu, że do końca będą ciągli następcy.

Jest kwestią oczywistą że FSSPX vs sede wygrywa w cuglach... ale żeby zaraz "herezja"??? Ja w mym życiu już trzykrotnie byłem "sedewakantystą" a Pani z całą pewnością przynajmniej raz Pani Cabbage.. ;)

To były silne pokusy sedeckie. ;) A nie formalny sedewakantyzm. Nigdy nie korzystałam z posługi sakramentalnej sedewakantystów.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2010, 18:40:42 pm wysłana przez cabbage » Zapisane

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #357 dnia: Grudnia 18, 2010, 01:03:02 am »

To były silne pokusy sedeckie. ;) A nie formalny sedewakantyzm. Nigdy nie korzystałam z posługi sakramentalnej sedewakantystów.
Nawet pomiedzy śmiercią Jana Pawła II a elekcją Benedykta XVI?
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #358 dnia: Grudnia 18, 2010, 12:51:38 pm »

Panie jp7, katoliccy kapłani nie są wtedy sedewakantystami, tylko czekającymi na wybór Papieża w czasie sediswakancji Kościoła, którą kończy kolejne konklawe.  ;)

Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #359 dnia: Grudnia 18, 2010, 13:28:03 pm »

Co to w ogóle za porównania, gdy umiera papież, wladze w Watykanie przejmują konkretne organy z kamerlingiem na czele i całe siły wkładają w wybór kolejnego papieża, który nastąpi niebawem. To sa dwie zupelnie nieporownywalne kwestie.
Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Sedewakantysci są heretykami ponieważ nie dokonują wyboru papieża « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!