"Nikt nie wątpi, owszem całemu światu jest to dobrze wiadomo, że święty, błogosławiony Piotr, książe i głowa Apostołów, filar wiary i fundament katolickiego Kościoła otrzymał od naszego Pana Zbawiciela i Odkupiciela rodzaju ludzkiego, klucze królestwa niebieskiego że jemu powierzono władzę odpuszczania lub zatrzymywania grzechów i że on aż do tego czasu i na zawsze żyje i rozstrzyga w swych następcach"
"nawet ci, którzy w poszczególnych kwestiach stali w opozycji do Rzymu, jak np. św. Cyprian, przyznawali bez zastrzeżeń papieżom, że zasiadali na stolicy piotrowej, uznawali przeto z największą czcią ich powagę nauczycielską"
"Jeśliby ktoś twierdził, że to nie polega na ustanowieniu Chrystusa Pana, czyli na prawie Bożym, że Piotr św. ma w prymacie nad całym Kościołem ciągle trwających następców, albo, że Papież rzymski nie jest następcą św. Piotra w tymże prymacie, niech będzie wyklęty"
Ja w mym życiu już trzykrotnie byłem "sedewakantystą"
Cytuj"Nikt nie wątpi, owszem całemu światu jest to dobrze wiadomo, że święty, błogosławiony Piotr, książe i głowa Apostołów, filar wiary i fundament katolickiego Kościoła otrzymał od naszego Pana Zbawiciela i Odkupiciela rodzaju ludzkiego, klucze królestwa niebieskiego że jemu powierzono władzę odpuszczania lub zatrzymywania grzechów i że on aż do tego czasu i na zawsze żyje i rozstrzyga w swych następcach" wystąpienie legata papieskiego na Soborze Efeskim w 431 roku, które nie spotkało się z żadnym protestem.Powtarzam najważniejsze słowa- OD TEGO CZASU I NA ZAWSZE
Cytuj"Jeśliby ktoś twierdził, że to nie polega na ustanowieniu Chrystusa Pana, czyli na prawie Bożym, że Piotr św. ma w prymacie nad całym Kościołem ciągle trwających następców, albo, że Papież rzymski nie jest następcą św. Piotra w tymże prymacie, niech będzie wyklęty" Sobór Watykański Inajważniejsze słowa- CIĄGLE TRWAJĄCYCH NASTĘPCÓWWszystkie cytaty z książki ks. Wiktora Cathrein SI "Po co katolikowi Kościół?", książka wydana przez Te Deum, jest to wznowiona książka, która ukazała się po raz pierwszy w 1930 roku.
dostała tam tyle ciosów (mało tego! co chwila nadstawiała się na kolejne !!), że mogłaby zostać sparingpartnerką Andrzeja Gołoty, gdyby ów ponownie wracał na ring
Cytat: Krusejder w Grudnia 17, 2010, 09:22:16 amjeśli kogoś to interesuje, to Pani Cabbage założyła analogiczny wątek na rebelyi:http://rebelya.pl/discussion/14315/cytata-o-ktorych-nie-pamietaja-sedecy-bo-gdyby-pamietali-nie-byliby-sedekami/dostała tam tyle ciosów (mało tego! co chwila nadstawiała się na kolejne !!), że mogłaby zostać sparingpartnerką Andrzeja Gołoty, gdyby ów ponownie wracał na ringTo ja chyba czytałem inny wątek. Argumenty po stronie sedewakantystów są kalibru "papiestwo może trwać wiecznie i nieprzerwanie w naszych głowach".
jeśli kogoś to interesuje, to Pani Cabbage założyła analogiczny wątek na rebelyi:http://rebelya.pl/discussion/14315/cytata-o-ktorych-nie-pamietaja-sedecy-bo-gdyby-pamietali-nie-byliby-sedekami/dostała tam tyle ciosów (mało tego! co chwila nadstawiała się na kolejne !!), że mogłaby zostać sparingpartnerką Andrzeja Gołoty, gdyby ów ponownie wracał na ring
Chyba jasno wynika, że sedewakantyści podpadają pod anatematyzm Soboru Watykańskiego I.
Jest kwestią oczywistą że FSSPX vs sede wygrywa w cuglach... ale żeby zaraz "herezja" Ja w mym życiu już trzykrotnie byłem "sedewakantystą" a Pani z całą pewnością przynajmniej raz Pani Cabbage..
To były silne pokusy sedeckie. A nie formalny sedewakantyzm. Nigdy nie korzystałam z posługi sakramentalnej sedewakantystów.