Już o tym gdzieś pisałem, a w naszej diecezji było to chyba nawet w jakimś liście czy czymś napisane: Droga Światła to ponoć stare nabożeństwo (najprawdopodobniej jeszcze ze średniowiecza) która była Wielkanocnym nabożeństwem. I te stacje, które teraz są proponowane (XV i XVI) należały do Drogi Światła. Jednak Droga Światła nie stała się popularna i odkopano ją teraz i trochę zmieniono. Tylko nie jestem pewien czy w czasie powstania na pewno nazywała się tak samo jak teraz.Tak czy tak: jako osobne nabożeństwo - jestem za. Dodawanie do DK - przeciw.
Początkowo stacji Drogi Krzyżowej było bardzo wiele, od kilkudziesięciu do kilkuset (...)W roku 1731 Klemens XII ograniczył liczbę stacji do XIV.
Spotkałem się z XV stacją wiele razy. Np. w kościołach w Ameryce Płn. to rzecz bardzo powszechna. Nawet w starych kościołach, jeśli nie mają obrazu czy rzeżby XV stacji, do sobie dodają.Idea sama w sobie niby nieszkodliwa, ale jest tego motywacja? Przeważnie taka, że tradycyjna droga krzyżowa jest "zbyt smutna", zbyt trąci staroświeckim katolicyzmem, więc trzeba ją unowocześnić, dodać na końcu optymistyczny akcent.Ale to jeszcze nic, proszę mi wierzyć. Niektórzy idą dalej, i zmieniają sam sens drogi krzyżowej, pozostawiając tylko nazwy stacji. Najgorsza droga krzyżowa, na jakiej byłem to "social justice way of the cross". Przy każdej stacji zamiast Męki Pańskiej kontemplowano jakąś "niesprawiedliwość społeczną", np. dyskryminację kobiet, rasizm, itd. Miałem ochotę wyjść po pierwszej stacji, ale ponieważ w kościele było całe 10 osób, nie chciałem robić skandalu.
W Tylmanowej (diecezja tarnowska), wsi malowniczo położonej pomiędzy Beskidem Sądeckim a Gorcami, jest nawet Droga Krzyżowa licząca 16 stacji (dodatkowe to: Zmartwychwstanie i Wniebowstąpienie) ...
Cytat: thomas12345 w Marca 11, 2011, 19:49:00 pmBa! Gorzej! Jeden kapłan powiedzał mi nawet, że (choć podkreślam, iż nie był tego pewny) apel o "XV stację" pochodzi z MEDJUGORIE (!) .A tak wogóle, to to jest prawda? Ktoś wie, bo to by dawało kolejny argument na niszczycielskie działanie "zjawy z Medjuga"
Ba! Gorzej! Jeden kapłan powiedzał mi nawet, że (choć podkreślam, iż nie był tego pewny) apel o "XV stację" pochodzi z MEDJUGORIE (!) .