Nie da się jednakoż porównać ( to do Pana JP 7 ) tekstu przysięgi koronacyjnej Papieży do "kanonu" Hipolita antypapieża a co za tym idzie schizmatyka ( późniejszego zaś męczennika i świętego ale po nawróceniu w kamieniołomach przed śmiercią ). Tekstu "kanonu" nie pisał on bynajmniej przecież w kamieniołomach lecz najprawdopodobniej w czasie kiedy przewodził swej schiźmie...co za tym idzie trudno jest uznać ów "kanon" za katolicki w jakimkolwiek sensie...zaś odartą z "angelizmów" i jakichkilwiek zawołań sacralnych wersję tegoż w novus ordo tym bardziej...
Herezje szerzyły się w Kościele, nie w nauczaniu soboru (choć zapewne podczas sesji też były)Zatem chodzi o heretyckie interpretacje, nie o nauczanie.
Przypominam, że chodzi o sprawę sowieckiego agenta, który działał jako duchowny katolicki na terenie ZSRR i denuncjował ukrywających się katolickich księży!
powtarzam się ale jest to dla mnie problem. Czy zdanie "schizmatycy nie należą do Ciała Kościoła" jest przedmiotem katolickiej wiary i czy zaprzeczanie jemu jest eklezjologiczną herezją wcale nie błahą bo dotykającą samego rozumienia CREDO?
Panie Michale - problem nie polega na tym, ze w nauczaniu Soboru, czy w liturgii Mszy są jawne herezje 9w liturgii są, ale tylko w niekórych wersjach narodowych), tylko w tym, że nie ma tam sporej części doktryny katolickiej. Heretycka nei jest z powodu zaprzeczenie (czyli - nie jest jawnie heretycka), a z powodu przemilczenia. I to miał na myśli abp. Lefebvre.
Ja wiem jedno po przeczytaniu książki x. Villi: Paweł VI swoimi licznymi wypowiedziami bardziej bliski był ideologii prawoczłowieczej, utopii onzetowskiej, antropocentrycznej religii przyszłości niż Religii Katolickiej. Wyjaśnienia wymaga, a nie zbywania kwestia kłamstwa, którego dopuścił się rzekomo abp Montini względem Papieża Piusa XII w sprawie polityki wschodniej. Przypominam, że chodzi o sprawę sowieckiego agenta, który działał jako duchowny katolicki na terenie ZSRR i denuncjował ukrywających się katolickich księży!
Co do "Przysięgi koronacyjnej" to były tu na forum już na ten temat dyskusje i nikt nikomu niczego w tem względzie nie udowodnił....nawzajem jeno się przekomarzali zwolennicy jedenj i drugiej tezy. Natomiast X. Luigi Villa to na tyle poważna postać, że nie potrzebuje się bronić przed tego typu dość śmiesznymi w gruncie rzeczy zaczepkami...Nie da się jednakoż porównać ( to do Pana JP 7 ) tekstu przysięgi koronacyjnej Papieży do "kanonu" Hipolita antypapieża a co za tym idzie schizmatyka ( późniejszego zaś męczennika i świętego ale po nawróceniu w kamieniołomach przed śmiercią ). Tekstu "kanonu" nie pisał on bynajmniej przecież w kamieniołomach lecz najprawdopodobniej w czasie kiedy przewodził swej schiźmie...co za tym idzie trudno jest uznać ów "kanon" za katolicki w jakimkolwiek sensie...zaś odartą z "angelizmów" i jakichkilwiek zawołań sacralnych wersję tegoż w novus ordo tym bardziej...
(...)Cytuj Oczywiście powód był oczywisty: mój mąż pokornie w liście prosił o jednoznaczne potępienie heretyckich stwierdzeń [zainicjowanych w dokumentach Soboru].Zatem chodzi o heretyckie interpretacje, nie o nauczanie.
Oczywiście powód był oczywisty: mój mąż pokornie w liście prosił o jednoznaczne potępienie heretyckich stwierdzeń [zainicjowanych w dokumentach Soboru].
Czym różni się heretyckie stwierdzenie w dokumencie soboru od heretyckiego nauczania tegoż soboru?
Cytat: jp7 w Marca 03, 2011, 19:01:06 pm(...)Cytuj Oczywiście powód był oczywisty: mój mąż pokornie w liście prosił o jednoznaczne potępienie heretyckich stwierdzeń [zainicjowanych w dokumentach Soboru].Zatem chodzi o heretyckie interpretacje, nie o nauczanie.Nie będę mantrować do tego co pan pisze, ale to co powyżej zatłusciłam, to proszę jeszcze raz sobie przeczytać co napisałam, a napisałam tak:" I dowodzi tego, że pan Ditrich von Hildebrand też dostrzegał heretyckie stwierdzenia w dokumentach Soboru. I nic ponadto."Moja wypowiedź dotyczyła całego zacytowanego fragmentu i pytam, gdzie napisałam że chodziło o heretyckie nauczanie?
Cytat: Jean Raspail w Marca 03, 2011, 21:47:33 pmJa wiem jedno po przeczytaniu książki x. Villi: Paweł VI swoimi licznymi wypowiedziami bardziej bliski był ideologii prawoczłowieczej, utopii onzetowskiej, antropocentrycznej religii przyszłości niż Religii Katolickiej. Wyjaśnienia wymaga, a nie zbywania kwestia kłamstwa, którego dopuścił się rzekomo abp Montini względem Papieża Piusa XII w sprawie polityki wschodniej. Przypominam, że chodzi o sprawę sowieckiego agenta, który działał jako duchowny katolicki na terenie ZSRR i denuncjował ukrywających się katolickich księży!Pius XII sam przygotowywał się do jakiejś formy porozumienia z Sowietami, więc nie ma sensu na niego się powoływać.