Czekamy na odważny głos zawodowych tropicieli oszczerstw.
Istnieje wielka potrzeba stałych umartwień w intencji powrotu polskiego episkopatu do Tradycji.
W odpowiedzi na list z dnia 14 grudnia 2010 r. informujący o powstaniu na terenie parafii Lubatowa kaplicy należącej do Bractwa iw. Piusa X oraz wyrażający prośbę o zajęcie stanowiska w- powyższej sprawie pragnę przypomnieć wypowiedź Konferencji Episkopatu Polski z dnia 27 listopada 1998 roku, w którym czytamy m.in. „że «Bractwo> św. Piusa X» utworzyło struktury zostając poza Kościołem Katolickim Grupa księży i wiernych «Bractwa Św. Piusa X» odrzuciła uchwały Soboru Watykańskiego II, które tak intensywnie wprowadza w życic Jan Paweł II. Grupa ta odrzuciła też posoborowe prawodawstwo Kościoła i nic uznaje władzy papieża w Kościele Katolickim Mimo starań Stolicy Apostolskiej, członkowie «Bractwa św. Piusa X» no czele z nieżyjącym już Arcybiskupem Lefebvrem zerwali w roku 1988 więź jedności z Ojcem Świętym, Biskupem Rzymu i Następcą św. Piotra- W ten sposób Stali się oni grupą schizmatycką, czyli oderwaną od jednego Kościoła Katolickiego, a zatem nic maję również prawa używać określenia «katolicki» w podejmowanych przez siebie działaniach. Trzeba w tym miejscu przypomnieć, że przynależność katolika do grupy schizmatyckiej pociąga za sobą karę ekskomuniki (por. kart 1364, § 1)» lo znaczy wyłączenia ze wpół noty wierzących. Informujemy jednocześnie, że kapłani należący do Bractwa św. Piusa X nic posiadają zgody kompetentnych władz Kościoła Katolickiego na wypełnianie swej posługi, przez co narażają na konflikt sumienia ludzi nie mających właściwego rozeznania sytuacji."Trzeba również zaznaczyć, że Stolica Apostolska od szeregu lat prowadzi dialog - jak dotąd bezskuteczny - z przełożonymi oderwanego od Kościoła «Bractwa św. Piusa X».Zachęcam przeto wiernych parafii Lubatowa i sąsiednich miejscowości, aby z należyty troska o jedność Kościoła potraktowali przybyłych bez zgody biskupa i usiłujących sprawować liturgię Członków Bractwa, których należy traktować w ludzkich relacjach życzliwie i z kulturą chrześcijańską, ale nic brać udziału w czynnościach łamiących jedność z Papieżem i Kościołem Katolickim.Mając powyższe na względzie należy podać wiernym do wiadomości stan prawny Bractwa, osób do niego należących oraz tych, którzy do niego uczęszczają. Należy ponadto przybliżyć wiernym stanowisko Kościoła w powyższej kwestii podczas zbliżającej się wizyty duszpasterskiej.Jednocześnie zachęcam kapłanów i wszystkich wiernych do pokornej modlitwy o jedność Kościoła, która jest darem łaski.
"choć zapewne nie przez Panią zredagowane"
Ale chociaż mapkę z zoomi albo google maps powinien dać...
[...]Najbardziej mnie rozśmieszyło to:Cytuj "choć zapewne nie przez Panią zredagowane"
... przyjęcia uchwał soboru Watykańskiego II oraz obiektywnego podejścia do przedstawionego zagadnienia.
Najbardziej mnie rozśmieszyło to: Cytuj "choć zapewne nie przez Panią zredagowane"
"istnieje możliwość odprawiania Mszy Świętej także w rycie łacińskim" - to wszystko wyjaśnia.
Na pewno Pani przez pomyłkę do przemyskiej kurii grecko-katolickej napisała.