Przeor gdańskich dominikanów znany jest ze swych wielu herezyj. Zbawianie Judasza, szatana czy powszechne zbawienie to jedne z wielu.
Nie wiem czemu wszyscy tak bardzo krzywdzą kobiety. Najpierw wysłano je do pracy, teraz chce się je robić księżynkami. Ja wiem że to Ewa zerwała jabłko ale żeby aż tak karać?
Ale żeby nie było że działalność ojca Jacka przynosi same złe owoce, przytoczę jeden znany mi przykład.Poszedłem kiedyś z narzeczoną na Mszę do dominikanów. Na kazaniu ojciec Jacek zaczął wygadywać takie herezje że aż włos się na głowie jeżył. To doświadczenie ostatecznie przekonało moją narzeczoną do tradycji.
Cytat: wiridiana w Kwietnia 21, 2009, 13:43:03 pmNie wiem czemu wszyscy tak bardzo krzywdzą kobiety. Najpierw wysłano je do pracy, teraz chce się je robić księżynkami. Ja wiem że to Ewa zerwała jabłko ale żeby aż tak karać?Co tez kolezanka wygaduje, przeciez to marzenie wszystkich niewyzytych katechetek
To kompleksy. Kilka zakompleksionych bab usiłuje wmówić kobietom, że są gorsze od mężczyzn i za wszelką cenę chcą 'dorównać".
@P. JedamZ jakiej racji twierdzenie o zbawieniu Judasza nazywa Pan herezją?
@ AqebO "zbawieniu" Judasza była chyba już kiedyś dyskusja na "starym" forum."Wprawdzie Syn Człowieczy odchodzi, jak o Nim jest napisane, lecz biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził". Mt. 26, 24W stosunku do żadnego innego człowieka Pan Jezus nie użył tak ostrych i jednoznacznych słów. Twierdzenia przeciwnego nie można nazwać inaczej niż herezją.
O tym że Judasz jest potępiony mówi 20 weków tradycji Kościoła.
Poszedłem kiedyś z narzeczoną na Mszę do dominikanów. Na kazaniu ojciec Jacek zaczął wygadywać takie herezje że aż włos się na głowie jeżył.