Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 21, 2025, 02:45:12 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233053 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: OP o dopuszczalności kapłaństwa kobiet - zgroza
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 Drukuj
Autor Wątek: OP o dopuszczalności kapłaństwa kobiet - zgroza  (Przeczytany 18704 razy)
Taw
uczestnik

A dość już tych podziemnych ciuciubabek!

« Odpowiedz #30 dnia: Kwietnia 21, 2009, 16:40:03 pm »

Przeor gdańskich dominikanów znany jest ze swych wielu herezyj. Zbawianie Judasza, szatana czy powszechne zbawienie to jedne z wielu.

Moglby Pan podac zrodlo? Czy slyszal Pan na kazaniach?
"Jeżeli trwacie przy mojej nauce, jesteście naprawdę moimi uczniami. I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli."
"Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie."
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #31 dnia: Kwietnia 21, 2009, 16:42:42 pm »

Nie wiem czemu wszyscy tak bardzo krzywdzą kobiety. Najpierw wysłano je do pracy, teraz chce się je robić księżynkami. Ja wiem że to Ewa zerwała jabłko ale żeby aż tak karać?

Co tez kolezanka  wygaduje, przeciez to marzenie wszystkich niewyzytych katechetek :)
inkwizytor
adept
*

« Odpowiedz #32 dnia: Kwietnia 21, 2009, 20:56:01 pm »

Pozwolę sobie odpowiedzieć za kolegę Jedama.
Obaj w swoim czasie działaliśmy w duszpasterstwie dominikańskim i znamy ojca Jacka osobiście. Niejednokrotnie padały z jego ust wypowiedzi delikatnie mówiąc kontrowersyjne...
Ale żeby nie było że działalność ojca Jacka przynosi same złe owoce, przytoczę jeden znany mi przykład.
Poszedłem kiedyś z narzeczoną na Mszę do dominikanów. Na kazaniu ojciec Jacek zaczął wygadywać takie herezje że aż włos się na głowie jeżył. To doświadczenie ostatecznie przekonało moją narzeczoną do tradycji. ;D
bogna
uczestnik

http://www.bognabialecka.pl

« Odpowiedz #33 dnia: Kwietnia 21, 2009, 22:30:51 pm »

Ale żeby nie było że działalność ojca Jacka przynosi same złe owoce, przytoczę jeden znany mi przykład.
Poszedłem kiedyś z narzeczoną na Mszę do dominikanów. Na kazaniu ojciec Jacek zaczął wygadywać takie herezje że aż włos się na głowie jeżył. To doświadczenie ostatecznie przekonało moją narzeczoną do tradycji. ;D

;D ;D ;D
bogna
uczestnik

http://www.bognabialecka.pl

« Odpowiedz #34 dnia: Kwietnia 21, 2009, 22:32:26 pm »

Nie wiem czemu wszyscy tak bardzo krzywdzą kobiety. Najpierw wysłano je do pracy, teraz chce się je robić księżynkami. Ja wiem że to Ewa zerwała jabłko ale żeby aż tak karać?

Co tez kolezanka  wygaduje, przeciez to marzenie wszystkich niewyzytych katechetek :)

Jak byłam mała koniecznie chciałam być papieżem. Nikt mi nie potrafił tego wyperswadować.  :'(
andy
aktywista

« Odpowiedz #35 dnia: Kwietnia 22, 2009, 10:53:38 am »

To bardzo celna uwaga. We współczesnym świecie to kobiety mają gorzej niż miały niegdyś.
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #36 dnia: Kwietnia 22, 2009, 11:02:35 am »

To kompleksy.
Kilka zakompleksionych bab usiłuje wmówić kobietom, że są gorsze od mężczyzn i za wszelką cenę chcą 'dorównać".
andy
aktywista

« Odpowiedz #37 dnia: Kwietnia 22, 2009, 11:28:27 am »

To kompleksy.
Kilka zakompleksionych bab usiłuje wmówić kobietom, że są gorsze od mężczyzn i za wszelką cenę chcą 'dorównać".

Tak, to idiotyzm.
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #38 dnia: Kwietnia 23, 2009, 09:33:40 am »

Dziś o 18.00 jest spotkanie z o. Salija OP na temat Kobieta w chrześcijaństwie w Bibliotece na ul. Powstańców Śląskich 17 w Warszawie oczywiście.
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #39 dnia: Kwietnia 23, 2009, 15:52:28 pm »

@P. Jedam
Z jakiej racji twierdzenie o zbawieniu Judasza nazywa Pan herezją?

@P. Wiridiana
Jak Pani będzie to prosiłbym, żeby napisała Pani co tam powiedział (nawet u wielu osób nie lubiących dominikanów o. Salij uchodzi za jednego z ostatnich porządnych).
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #40 dnia: Kwietnia 23, 2009, 22:05:21 pm »

@ Aqeb

O "zbawieniu" Judasza była chyba już kiedyś dyskusja na "starym" forum.

"Wprawdzie Syn Człowieczy odchodzi, jak o Nim jest napisane, lecz biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził".

Mt. 26, 24

W stosunku do żadnego innego człowieka Pan Jezus nie użył tak ostrych i jednoznacznych słów. Twierdzenia przeciwnego nie można nazwać inaczej niż herezją.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
jedam
Gość
« Odpowiedz #41 dnia: Kwietnia 23, 2009, 22:40:55 pm »

@P. Jedam
Z jakiej racji twierdzenie o zbawieniu Judasza nazywa Pan herezją?

Ojcie przeor jak zwykle myślał że wielce zabłyśnie ciekawą i pięknie skrojoną opinią teologiczną a zwyczajnie w świecie czytał wszystko tylko nie Pismo Święte i tradycyjne teksty na temat zdrady Judasza i narodu żydowskiego. Księgarnia świętego Jacka wydała zapewne Wam wszystkim znaną Ewangelię Judasza w której Judasz jest pozytywnym bohaterem historii zbawienia. On to ma wydać na śmierć Jezusa i tym samym staje się narzędziem w rękach Boga i elementem planu odkupienia. Tylko że sam Chrystus mówił że "zgorszenie musi przyjść na swiat ale biada temu przez kogo to zgorszenie przyjdzie". Ot cała afera wykryta. O tym że Judasz jest potępiony mówi 20 weków tradycji Kościoła. Jak dla mnie to przeor zbyt często chce obalać katechizmowe "mity" teologiczne. Podobne wizje mają ojcowie dominikanie na temat szatana którego uważają za sługę Boga który doświadcza ludzi ale na Boże zlecenie dzieki czemu także staje się pozytywnym elementem dziejów zbawienia. Tak to jest jak za teologię bierze się ktoś kto nawet Commonitorium na oczy nie widział a Hryniewicza cytuje rozdziałami bez zająknięcia.

Jak zwykle za dużo w lekturze dominikanów apokryfów, Hryniewicza i innych niepewnych tekstów a za mało Biblii i tekstów magisterium czy też tekstów tradycyjnych np ojców Kościoła.
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #42 dnia: Kwietnia 23, 2009, 23:03:17 pm »

@ Aqeb

O "zbawieniu" Judasza była chyba już kiedyś dyskusja na "starym" forum.

"Wprawdzie Syn Człowieczy odchodzi, jak o Nim jest napisane, lecz biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził".

Mt. 26, 24

W stosunku do żadnego innego człowieka Pan Jezus nie użył tak ostrych i jednoznacznych słów. Twierdzenia przeciwnego nie można nazwać inaczej niż herezją.
Właśnie jak dla mnie jednoznaczności tu nie ma, Pan Jezus nie mówi, że Judasz pójdzie do piekła. Jednoznaczności tak można się dopatrywać we fragmencie o odcięciu ręki i wyłupieniu oka, ale tego nawet Świadkowie Jehowy nie robią.

O tym że Judasz jest potępiony mówi 20 weków tradycji Kościoła.
Właśnie gdzie? Zawsze tylko słyszę podparcie fragmentem Pisma Świętego. Co innego szatan, tego twierdzenia nie zaakceptowano u Orygenesa.
Żeby było jasne - nie twierdzę, że Judasz jest zbawiony, ale jedynie że tego nie wiem bo od tego jest Pan Bóg a nie ja. Nie ma to nic wspólnego z apokryfami. Pamiętam, że kiedyś jeden ksiądz mówił, że o ile Kościół stwierdza przez kanonizacje, że ktoś jest w niebie, to nigdy nie twierdził (co do konkretnych osób, nie ogólnie jak by chciał właśnie o. Hryniewicz), że ktoś nie jest zbawiony, przy czym zaznaczył: ani Judasz, ani Hitler ani Stalin.
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
andy
aktywista

« Odpowiedz #43 dnia: Kwietnia 23, 2009, 23:14:22 pm »

Tak na marginesie ta chęć powiedzenia czegoś "nowego", "obalania mitów" pokazuje jak dalece poszło "aggiornamento". W ogóle, tym paradygmatem, że trzeba obalać mity, naruszać tabu, przekreślać co było i budować nowy, lepszy świat na gruzach starego cała nasza cywilizacja jest obecnie skażona. Jak widać nie omija to i zakonników, którzy powinni raczej powtarzać stale te same prawdy a nie próbować tworzyć "nowinki".
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #44 dnia: Kwietnia 24, 2009, 10:55:45 am »

Poszedłem kiedyś z narzeczoną na Mszę do dominikanów. Na kazaniu ojciec Jacek zaczął wygadywać takie herezje że aż włos się na głowie jeżył.
Czy można prosić o przykłady?
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: OP o dopuszczalności kapłaństwa kobiet - zgroza « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!