Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 24, 2025, 11:27:15 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233057 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: OP o dopuszczalności kapłaństwa kobiet - zgroza
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6 Drukuj
Autor Wątek: OP o dopuszczalności kapłaństwa kobiet - zgroza  (Przeczytany 18734 razy)
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #15 dnia: Kwietnia 19, 2009, 20:34:23 pm »

@ jp7

Bardzo możliwe, że w przypadku tego zakonu trzeba właśnie do przełożonego wystrzelić. Z armaty dużego kalibru. Pani mayenna ma rację. Zyt dużo u Dominikanów "kontrowersyjnych" wypowiedzi i zachowań.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Hyacinthus Stanislaus
rezydent

« Odpowiedz #16 dnia: Kwietnia 19, 2009, 21:01:12 pm »

Skrzynka kontaktowa do prowincjonała Dominikanów w Polsce:
http://dominikanie.pl/adresy_braci.php?brat=238&popup=true
Alagor
aktywista

« Odpowiedz #17 dnia: Kwietnia 19, 2009, 23:08:25 pm »

Żaden zdrowy katolik nie zgadza się z Syllabus Errorum. Łaskawca - mógł przecież powiedzieć, że takie osoby to w ogóle nie katolicy. Jakoś mało dominikański.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #18 dnia: Kwietnia 20, 2009, 06:56:41 am »

A niema , Jest Głową czy nie?
Odpowiada za cały kościół czy nie?
Oczywiste ze sam osobiście nie będzie interweniował ale powinien ktoś się tym zajmować, chwasty trzeba wypleniać, by plon jakiś był.
Wypowiedzi tego Zakonnika są skandaliczne, niedługo możne żony mu się zachce.

Ma sie uganiac za kazdym zakonnikiem? Chyba po cos istnieje hierarchia??
Alagor
aktywista

« Odpowiedz #19 dnia: Kwietnia 20, 2009, 07:06:22 am »

O to chodzi, że hierarchia zupełnie nic w tysiącach podobnych przypadków nie robi. Papież również jest elementem tej hierarchii.
Major
aktywista

« Odpowiedz #20 dnia: Kwietnia 20, 2009, 07:10:40 am »

Czego dobrym przykładem Panie Alagor są wypowiedzi i książki o. Wacława Hryniewicza OMI.
patryksługa
aktywista

Wprowadzą wśród was zgubne herezje. 2 Piotra 2:1

In Christo
« Odpowiedz #21 dnia: Kwietnia 20, 2009, 10:59:55 am »

Oczywiste ze sam osobiście nie będzie interweniował ale powinien ktoś się tym zajmować, chwasty trzeba wypleniać, by plon jakiś był.

Tak hierarchia istnieje, dobrze napisałeś po coś tylko poco.

Papież  uganiać się nie muś, skutki takiego nie uganiania się od Soboru dziś są opłakane.
Większość ludzi , niestety myśli tak jak ks. powie, nawet jeśli na białe powie czarne dla nich będzie czarne mimo ze biel z tego bije.

Papież jest po to by był o wszystkich wkroczeniach informowany jak było to kiedyś, miej władzy dla episkopatu bo i tak jest bo jest (episkopat) i nic nie robi. A nie robi, tak jak polski episkopat na list Benedykta napisał swój , z którego wnika że i tak trzeba mieć pozwolenie od biskupa na mszę Trydencką mimo ze Benedykt napisał jasno ze nie trzeba. To robią episkopaty.

Proszę sobie uzmysłowić że hierarchia w kościele to prawie nie istnieje, jeśli kolejne jej struktury nie słuchają papieża tylko sprzeciwiają się mu jak można tu mówić o hierarchii.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2009, 11:07:46 am wysłana przez bratpatryk » Zapisane
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
bogna
uczestnik

http://www.bognabialecka.pl

« Odpowiedz #22 dnia: Kwietnia 20, 2009, 12:06:33 pm »

@ Szmulka. Ja praktycznie jestem wychowanką klasztoru dominikanów w Poznaniu. Za czasów liceum spędzałam tam większość wolnego czasu, angażując się w duszpasterstwo i nie ukrywam, że właśnie dominikanom zawdzięczam pozostanie w Kościele w czasie kryzysu wiary, jaki miałam jako nastolatka. Dlatego wypowiedzi  ojca Krzysztofowicza tak bardzo mnie bolą. A są tam też naprawdę Boży zakonnicy. Niedobrze mi.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #23 dnia: Kwietnia 20, 2009, 12:19:53 pm »

Tak hierarchia istnieje, dobrze napisałeś po coś tylko poco.

Papież  uganiać się nie muś, skutki takiego nie uganiania się od Soboru dziś są opłakane.
Większość ludzi , niestety myśli tak jak ks. powie, nawet jeśli na białe powie czarne dla nich będzie czarne mimo ze biel z tego bije.

Papież jest po to by był o wszystkich wkroczeniach informowany jak było to kiedyś, miej władzy dla episkopatu bo i tak jest bo jest (episkopat) i nic nie robi. A nie robi, tak jak polski episkopat na list Benedykta napisał swój , z którego wnika że i tak trzeba mieć pozwolenie od biskupa na mszę Trydencką mimo ze Benedykt napisał jasno ze nie trzeba. To robią episkopaty.

Proszę sobie uzmysłowić że hierarchia w kościele to prawie nie istnieje, jeśli kolejne jej struktury nie słuchają papieża tylko sprzeciwiają się mu jak można tu mówić o hierarchii.

Prawda, ale kryzys posluszenstwa to zupelnie inna sprawa. Biskupom za wiele sie wydaje i to jest problem. Za malo autorytetu ma dzis papiestwo, nikt w zasadzie sie go nie boi , o zadnych karach nakladanych na bp juz dawno nie slyszalem. Poczekajmy, przesilenie jest blisko, reakcja zatem tez.
mayenna
Gość
« Odpowiedz #24 dnia: Kwietnia 20, 2009, 15:34:00 pm »

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: jeśli dojdzie ( co nie daj Boże) do wyświęcania kobiet na kapłanów to  na Stolicę Piotrową też będą mogły być powołane?
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #25 dnia: Kwietnia 20, 2009, 15:59:13 pm »

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: jeśli dojdzie ( co nie daj Boże) do wyświęcania kobiet na kapłanów to  na Stolicę Piotrową też będą mogły być powołane?

Jak dojdzie, jak nie dojdzie.
Jakby "doszło" to by oznaczało, że Stolica Apostolska tkwi w herezji, a my jesteśmy sedekami.
zdewirtualizować awatary
Matthaeus
rezydent

Św. Stanisławie módl się za nami!

« Odpowiedz #26 dnia: Kwietnia 20, 2009, 16:02:56 pm »

Oczywiście. Trzeba jednocześnie pamiętać o następnym zdaniu: "Mężowie, miłujcie żony i nie bądźcie dla nich przykrymi!"

Wiadomo - to podstawa dobrego małżeństwa

Co ciekawe gdy jakiś czas temu była głośna sprawa "wyświęcenia" jakiejś kobiety w USA (bodajże pani Duszyńska) nawet ks. Boniecki wypowiadał się krytycznie, nawet powiedział chyba że święcenie kobiet jest sprzeczne z ewangelią. A myślałem że w Polsce ciężko znaleźć bardziej "postępowego" kapłana...

Zgadza się, tylko, że x. Boniecki powiedział jedną niepokojącą rzecz: mianowicie powiedział, że w ten sposób (przez te święcenia) nie można walczyć o równouprawnienie w Kościele. Problem polega na tym, że Pan Jezus chyba w ogóle nie chciał  równouprawnienia w swojej Owczarni!

Hmm... nie wiem, czy można rozpatrywać to pod takim kontekstem, ale jeśli nawet biskupi próbowaliby wyświecać i te kobietki próbowałyby coś odprawić, to i tak byłoby to nieważne!

Zakony dzisiaj, jak uniwersytety, to siedliska rewolucji!
jedam
Gość
« Odpowiedz #27 dnia: Kwietnia 21, 2009, 02:57:52 am »

Przeor gdańskich dominikanów znany jest ze swych wielu herezyj. Zbawianie Judasza, szatana czy powszechne zbawienie to jedne z wielu. Słuchając tego człowieka można sobie zdać sprawę co rozumiał Pius X przez określenie modernizmu "sumą wszystkich herezyj". Myślę że nowym charyzmatem zakonu kaznodziejskiego jest odczytywanie wszystkiego na nowo. Możliwe że chodzi o wspózawodnictwo z jezuitami o to który zakon wygłosi więcej herezji zanim ktoś z góry zareaguje?

Pamiętam słowa jakie napisał OPEN odchodząc z naszego forum. Mówił o "oszołomionych poglądach", najwidoczniej dominikanie także i pojęcie oszołomstwa na nowo odczytali.

"Oba wasze zakony są dla Mnie tyle samo warte" Bóg fsspx
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #28 dnia: Kwietnia 21, 2009, 10:58:16 am »

Jeśli by doszło (co jest niemożliwe, tak samo jak np - wybaczcie Państwo porównanie - ochrzcić kota...), to nic by na przeszkodzie nie stało.
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #29 dnia: Kwietnia 21, 2009, 13:43:03 pm »

Nie wiem czemu wszyscy tak bardzo krzywdzą kobiety. Najpierw wysłano je do pracy, teraz chce się je robić księżynkami. Ja wiem że to Ewa zerwała jabłko ale żeby aż tak karać?
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: OP o dopuszczalności kapłaństwa kobiet - zgroza « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!