Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 18, 2025, 08:07:05 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233048 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: OP o dopuszczalności kapłaństwa kobiet - zgroza
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 ... 6 Drukuj
Autor Wątek: OP o dopuszczalności kapłaństwa kobiet - zgroza  (Przeczytany 18691 razy)
bogna
uczestnik

http://www.bognabialecka.pl

« dnia: Kwietnia 19, 2009, 17:01:10 pm »

Zgroza:
"Kapłaństwo kobiet nie stoi w sprzeczności z istotą wiary chrześcijańskiej. Nie wydaje mi się, że można twierdzić, iż na pewno Kościół nigdy kobiet do służebnego kapłaństwa nie włączy... Na pewno jednak nie stanie się to w dającej się przewidzieć przyszłości."

Twierdzi dominikanin, O. Jacek Krzysztofowicz OP - przeor klasztoru dominikanów w Gdańsku.

Nie chcę być jak AgaW z ff, ale coś z tym trzeba zrobić. W głowie mi się nie wierzy, że katolicki zakonnik mógł coś takiego powiedzieć.

namiary na klasztor gdański:
http://dominikanie.pl/w_polsce.php?news_id=9

oryginalny wywiad
w wywiadzie dla GazWybu - http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,6491410,Kosciol_jest_kobieta.html
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Kwietnia 19, 2009, 17:05:12 pm »

Przeintelektulizowany belkot, bardzo szkodliwy wywiad. Szkoda, ze nie ma juz ojca Opena moze by sie ustosunkowal
bogna
uczestnik

http://www.bognabialecka.pl

« Odpowiedz #2 dnia: Kwietnia 19, 2009, 17:06:44 pm »

Mi chodzi o to, żeby tam dzwonić, wysyłać maile, cokolwiek, niech gość przestanie takie kity wciskać, albo przynajmniej niech wie, że zwykłym katolikom to się nie podoba. Chyba, że jesteście za?
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Kwietnia 19, 2009, 17:07:57 pm »

Mi chodzi o to, żeby tam dzwonić, wysyłać maile, cokolwiek, niech gość przestanie takie kity wciskać, albo przynajmniej niech wie, że zwykłym katolikom to się nie podoba. Chyba, że jesteście za?

Jak najbardziej przeciw. Racja warto sie ustosunkowac, sam cos napisze, mysle ze inni forowicze rowniez.
Matthaeus
rezydent

Św. Stanisławie módl się za nami!

« Odpowiedz #4 dnia: Kwietnia 19, 2009, 17:26:04 pm »

Kolejny kandydat do zamieszczenia na KNO.

Moderniści po prostu nie chcą zrozumieć, że Kościół katolicki jest patriarchalny i hierarchiczny i nie ma w nim uprawnienia dla kobiet i mężczyzn; po prostu tylko mężczyźni mogą nauczać i tak ma pozostać! A chyba do słów św. Pawła ("Żony! Bądźcie poddane mężom") katolik i katoliczka mają się stosować, a nie odrzucać, jeśli się nie podoba.
Major
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Kwietnia 19, 2009, 17:26:49 pm »

Też pomyślę nad odpowiedzią.
Adam
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Kwietnia 19, 2009, 18:07:32 pm »

A chyba do słów św. Pawła ("Żony! Bądźcie poddane mężom") katolik i katoliczka mają się stosować, a nie odrzucać, jeśli się nie podoba.

Oczywiście. Trzeba jednocześnie pamiętać o następnym zdaniu: "Mężowie, miłujcie żony i nie bądźcie dla nich przykrymi!"
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Kwietnia 19, 2009, 18:17:04 pm »

Co ciekawe gdy jakiś czas temu była głośna sprawa "wyświęcenia" jakiejś kobiety w USA (bodajże pani Duszyńska) nawet ks. Boniecki wypowiadał się krytycznie, nawet powiedział chyba że święcenie kobiet jest sprzeczne z ewangelią. A myślałem że w Polsce ciężko znaleźć bardziej "postępowego" kapłana...
patryksługa
aktywista

Wprowadzą wśród was zgubne herezje. 2 Piotra 2:1

In Christo
« Odpowiedz #8 dnia: Kwietnia 19, 2009, 19:02:24 pm »

Zastanawia mnie pewna sprawa. Czy Ojciec Jacek Krzysztofowicz – Nie zna Pisma Św. ?
Jeżeli chce widzieć kobiety przy ołtarzu niech pokaże  gdzie mowa w Piśmie O kobiecie Kapłance powołanej przez Pana Jezusa Chrystusa.
Pan Nasz Jezus Chrystus powołał Dwunastu , oni byli z Nim w Wieczerniku to im nakazał spełniać Eucharystie i udzielać Chrztu . Pismo święte mówi wyraźnie w pierwszym liście 1 Tymoteusza 2:12  Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz chcę, by trwała w cichości. Drogi Ojcze Jacku proszę cię Poczytaj Pismo to nie boli , a można pojąć niektóre rzeczy. Tylko szatan nie dba o Dom Boży i możne mu szkodzić, ale i tak nie zwycięży. Chwilami patrzeć, słuchając ma człowiek na myśli że to zły duch wygrywa , niewolno nam upaść i błądzących trzeba przywoływać do pionu nawet jeśli są duchownymi ,,  Jeśli brat twój zawini, upomnij go; i jeśli żałuje, przebacz mu" Łukasza 17:3.
Panie Daj nam Świętych Kapłanów - kapłanów wiernych tobie.
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Kwietnia 19, 2009, 19:03:48 pm »

Zastanawia mnie pewna sprawa. Czy Ojciec Jacek Krzysztofowicz – Nie zna Pisma Św. ?
Jeżeli chce widzieć kobiety przy ołtarzu niech pokaże  gdzie mowa w Piśmie O kobiecie Kapłance powołanej przez Pana Jezusa Chrystusa.
Pan Nasz Jezus Chrystus powołał Dwunastu , oni byli z Nim w Wieczerniku to im nakazał spełniać Eucharystie i udzielać Chrztu . Pismo święte mówi wyraźnie w pierwszym liście 1 Tymoteusza 2:12  Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz chcę, by trwała w cichości. Drogi Ojcze Jacku proszę cię Poczytaj Pismo to nie boli , a można pojąć niektóre rzeczy. Tylko szatan nie dba o Dom Boży i możne mu szkodzić, ale i tak nie zwycięży. Chwilami patrzeć, słuchając ma człowiek na myśli że to zły duch wygrywa , niewolno nam upaść i błądzących trzeba przywoływać do pionu nawet jeśli są duchownymi ,,  Jeśli brat twój zawini, upomnij go; i jeśli żałuje, przebacz mu" Łukasza 17:3.
Panie Daj nam Świętych Kapłanów - kapłanów wiernych tobie.

Na Biblii mozna zagrac kazda melodie, wszystko mozna podciagnac pod metafore, nakaz chwili itd. Ow dominikanin doskonale o tym wie, poza tym musi brzmiec nowoczesnie i otwarcie.
patryksługa
aktywista

In Christo
« Odpowiedz #10 dnia: Kwietnia 19, 2009, 19:35:02 pm »

To jest obłęd , Moja ciocia bardzo wierząca mówi że to jest kres, musi być kara za głupotę.  Kościół zmierza w ciemną stronę, jak ślepy prowadzony przez ślepego zmierzający w przepaść.
Gdzie ten Pancerny Kardynał-papież.
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Kwietnia 19, 2009, 19:41:18 pm »

To jest obłęd , Moja ciocia bardzo wierząca mówi że to jest kres, musi być kara za głupotę.  Kościół zmierza w ciemną stronę, jak ślepy prowadzony przez ślepego zmierzający w przepaść.

A to papiez ma z tym co ten dominikanin wygaduje cos wspolnego?
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #12 dnia: Kwietnia 19, 2009, 19:47:20 pm »

tu wystarczy przełożony kanoniczny. Pan by chciał z armaty do komara...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
mayenna
Gość
« Odpowiedz #13 dnia: Kwietnia 19, 2009, 20:21:06 pm »

Witam Państwa.
Czytam forum , ale nie miałam śmiałości...Jednak ten temat spowodował, że chcę podzielić sie jeszcze jednym artykułem właśnie także Dominikanina.

http://wyborcza.pl/1,75515,6280193,Dziecko_z_probowki_tez_jest_darem_bozym.html

Niepokojące jest że ten zakon ma tak dużo kontrowersyjnych wypowiedzi do prasy.
patryksługa
aktywista

In Christo
« Odpowiedz #14 dnia: Kwietnia 19, 2009, 20:25:34 pm »

tu wystarczy przełożony kanoniczny. Pan by chciał z armaty do komara...

tylko kończy się na upomnieniu a taki i tak swoje bredzi.

A to papiez ma z tym co ten dominikanin wygaduje cos wspolnego?

A niema , Jest Głową czy nie?
Odpowiada za cały kościół czy nie?
Oczywiste ze sam osobiście nie będzie interweniował ale powinien ktoś się tym zajmować, chwasty trzeba wypleniać, by plon jakiś był.
Wypowiedzi tego Zakonnika są skandaliczne, niedługo możne żony mu się zachce.

Strony: [1] 2 3 ... 6 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: OP o dopuszczalności kapłaństwa kobiet - zgroza « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!