nie zrozumiem jakiejkolwiek argumentacji tych, którzy spowiedź u księży FSSPX uważają za wątpliwą w sytuacji, kiedy chętnie udają się do nich na Mszę.
Też bym chodził do swojej parafii, gdyby tam była Tridentina. Ale to nie jedyny warunek, bo jednocześnie wykluczam sytuację w której są tam tolerowane i stosowane posoborowe udziwnienia.
Cytat: BMK w Listopada 09, 2013, 12:16:23 pm Zadaję jedynie pytanie co zrobić jeżeli papież zaangażuje nieomylność, a sformułowanie będzie stało w sprzeczności z dotychczasowym nauczaniem Kościoła?Kościół orzekł, że wszystko co dotyczy spraw wiary i obyczajów, ma nałożoną klauzulę nieomylności.To moderniści z uporem lepszej sprawy wmawiają, że treść orzeczenia Soboru Watykańskiego dotyczy jedynie dogmatów. Jeśli tak, to niech wyraźnie pokażą gdzie ten sobór tak zdefiniował nieomylność Kościoła? Pisze więc Pan o sytuacji, która już ma miejsce. Gdyby tak nie było, o żadnym kryzysie byśmy dzisiaj nie dyskutowali.
Zadaję jedynie pytanie co zrobić jeżeli papież zaangażuje nieomylność, a sformułowanie będzie stało w sprzeczności z dotychczasowym nauczaniem Kościoła?
Do słuchania spowiedzi konieczna jest zgoda biskupa
Rozumiem, że za nieomylne uważa Pan każde nauczanie papieży (wnioskuję z późniejszych odpowiedzi). Jeśli tak, to znaczy, że nauczanie posoborowych papieży jest nieomylne. Dlaczego więc Pan je odrzuca?
Cytat: jwk w Listopada 12, 2013, 11:04:47 amDo słuchania spowiedzi konieczna jest zgoda biskupaPrędzej o zgodę na pokaz mody.
Cytat: giuseppefull w Listopada 12, 2013, 11:36:08 amCytat: jwk w Listopada 12, 2013, 11:04:47 amDo słuchania spowiedzi konieczna jest zgoda biskupaPrędzej o zgodę na pokaz mody. Panie Giuseppe, niech pan nie odwraca kota ogonem, bo się pan poważnie naraża obecnym tu Przyjaciołom Kotów . Co innego odpowiedzialność biskupa w kwestii udzielania/nieudzielania tych czy innych zgód a co innego odpowiedzialność penitenta co do wyboru spowiednika.
a w niebezpieczeństwie śmierci? w niebezpieczeństwie śmierci prosi sie o spowiedź pierwszego kapłana, jakiego się napotka, choćby bez jurysdykcji,, a nawet schizmatyka. Gdybym był w niebezpieczeństwie śmierci, a obok mnie stałby ks. Kotliński, domagałbym sie rozgrzeszeniaa w sytuacji, gdy mam wątpliwości czy ksiądz jest księdzem?Gdy jest to kapłan z jurysdykcja, watpliwosci nie sa uzasadnione. Gdy sie takowe ma, prosić o pokazanie jurysdykcjia w sytuacji, gdy mam wątpliwości czy biskup jest biskupem?Gdy jest to kapłan z jurysdykcja, watpliwosci nie sa uzasadnione. Gdy sie takowe ma, prosić o pokazanie jurysdykcjiproszę o trzy odpowiedzi.
Cytat: Franciszek w Listopada 12, 2013, 13:39:12 pma w niebezpieczeństwie śmierci? w niebezpieczeństwie śmierci prosi sie o spowiedź pierwszego kapłana, jakiego się napotka, choćby bez jurysdykcji,, a nawet schizmatyka. Gdybym był w niebezpieczeństwie śmierci, a obok mnie stałby ks. Kotliński, domagałbym sie rozgrzeszeniaa w sytuacji, gdy mam wątpliwości czy ksiądz jest księdzem?Gdy jest to kapłan z jurysdykcja, watpliwosci nie sa uzasadnione. Gdy sie takowe ma, prosić o pokazanie jurysdykcjia w sytuacji, gdy mam wątpliwości czy biskup jest biskupem?Gdy jest to kapłan z jurysdykcja, watpliwosci nie sa uzasadnione. Gdy sie takowe ma, prosić o pokazanie jurysdykcjiproszę o trzy odpowiedzi.
Jak są sprzeczności, to trzeba albo uznać ze przedsoborowy Kościół się mylił albo posoborowy. Posoborowi wprost mówią że przedsoborowy wypaczył wiarę, dlatego jest potrzebne wszystko nowe. Świat musi iść z postępem i Kościół też. Jak takim tłukom wytłumaczyć, że Bóg i bez postępu jest doskonały, dlatego Jego Kościół i prawa są ponadczasowe?
Tylko teraz jeśli będzie się Pan trzymał tezy, że posoborowe nauczanie papieskie jest nieomylne to dochodzi Pan do tezy sedewakantystycznej.
nie wszystkie orzeczenia posoborowych papieży są nieomylne
Utrzymywanie obu poglądów (papieskie nauczanie jest zawsze nieomylne oraz papież jest rzeczywistym papieżem) jest sprzeczne, nie do utrzymania.