W ekskomunikę kanonu naszego popadają więc nie tylko ci wszyscy, co do sekt schizmatyckich orientu należą, ale także 1) tak zwani starokatolicy, którzy wyłamawszy się spod posłuszeństwa głowie Kościoła winnego własnego sobie stworzyli pseudo-biskupa J. H. Reinkensa i jemu w rzeczach duchownych są posłusznymi; 2) wszyscy tak zwani liberalni katolicy, Auchkatholiken, Staatskatholiken, którzy bądź prywatnym, bądź publicznym występowaniem przeciwko Papieżowi i wyrokom jego i całym zewnętrznym zachowaniem się dowodnie okazują, że z Papieżem, jako głową Kościoła, się nie liczą, jego podwładnymi nie są, jednym słowem do posłuszeństwa względem Papieża, jako głowy Kościoła, się nie poczuwają.
@KrusejderRównie dobrze można spełniać obowiązek niedzielny u prawosławnych.
Sedewakantysci, którzy wyłamawszy się spod posłuszeństwa głowie Kościoła winnego własnego sobie stworzyli pseudo-biskupa...
Cytat: tytanik404 w Listopada 08, 2013, 18:19:04 pmSedewakantysci, którzy wyłamawszy się spod posłuszeństwa głowie Kościoła winnego własnego sobie stworzyli pseudo-biskupa...Mieli bardzo poważne powody. Nie dostrzega Pan faktu apostazji? Czy wiara która była powszechnością 50 lat temu, dzisiaj też jest obecna równie powszechnie?
Dawniej wcale nie było tak dobrze, jak nam się wydaje
Cytat: Artur Rumpel w Listopada 08, 2013, 19:13:32 pmDawniej wcale nie było tak dobrze, jak nam się wydajeStatystyki kłamią?
Nie korzystam z posługi FSSPX, dziwie się, że Pan to robi będąc sedekiem.
Konkludując naszą dotychczasową dyskusję: niektatolik nie wierzy w to wszystko czego Kościół katolicki naucza. Najwyższą władzę nauczycielską w Kościele ma papież. Papież angażując swój nieomylny autorytet mylić się nie może. Zatem każdy katolik musi wierzyć w to, co papież orzeka o wierze. Mimo dotychczasowego kryzysu nieomylność papieska (czy nawet SVII) nie została zaangażowana. Jeśli zostałaby zaangażowana, a orzekana prawda byłaby sprzeczna z dotychczas głoszoną doktryną, jako katolicy nie możemy dać temu wiary. Wówczas możemy wyciągnąć wniosek, że dana osoba nie jest papieżem, zgdonie z orzeczeniem pawłowym cytowanym przez Pana. Czy zagadza się Pan z tym, co napisałem?
Cytat: giuseppefull w Listopada 08, 2013, 08:07:48 amChętnie kiedyś odwiedzę kaplicę ks Trytka, choć nie podzielam teorii wakatu. Nie jest rolą świeckiego, rozstrzyganie ważności papiestwa osoby piastującej ten urząd. Ksiądz Trytek ważnie sprawuje Mszę i inne sakramenty i to mi wystarczy.Trudno o lepszy przykład posoborowej eklezjologii i wypaczonego ekumenizmu. Naprawdę nie ma znaczenia kto jest papiezem, czy Bergoglio SJ, czy Gundiajew KGB, czy Tawadros II czy może nie ma go wcale. Wazne, żeby być dobrym człowiekiem/chrześcijaninem/katolikiem (niepotrzebne skreślić).
Chętnie kiedyś odwiedzę kaplicę ks Trytka, choć nie podzielam teorii wakatu. Nie jest rolą świeckiego, rozstrzyganie ważności papiestwa osoby piastującej ten urząd. Ksiądz Trytek ważnie sprawuje Mszę i inne sakramenty i to mi wystarczy.
Cytat: tytanik404 w Listopada 08, 2013, 20:06:14 pmNie korzystam z posługi FSSPX, dziwie się, że Pan to robi będąc sedekiem.Pierwsze słyszę. Za bardzo Pan fantazjuje. Nie deklarowałem się sedewakantystą.