Cytat: binraf w Października 08, 2013, 11:23:29 amJorge BergoglioNasz najlepszy argument na istnienie wakatu Stolicy Apostolskiejhttp://www.ultramontes.pl/sanborn_bergoglio_balon.htmCzy najlepszy argument i czy logiczny argument ?Ja bym spytał czy argument. Bo imho brak tam argumentów.
Jorge BergoglioNasz najlepszy argument na istnienie wakatu Stolicy Apostolskiejhttp://www.ultramontes.pl/sanborn_bergoglio_balon.htmCzy najlepszy argument i czy logiczny argument ?
Ja osobiście nie rozumiem idei bycia sede? Po co?
Chętnie kiedyś odwiedzę kaplicę ks Trytka, choć nie podzielam teorii wakatu. Nie jest rolą świeckiego, rozstrzyganie ważności papiestwa osoby piastującej ten urząd. Ksiądz Trytek ważnie sprawuje Mszę i inne sakramenty i to mi wystarczy.
Trudno o lepszy przykład posoborowej eklezjologii i wypaczonego ekumenizmu
Sedewakantyści raczej pozostaną poza Kościołem do końca świata
Cytat: tytanik404 w Listopada 08, 2013, 08:42:08 amTrudno o lepszy przykład posoborowej eklezjologii i wypaczonego ekumenizmu Śmiała teza, tylko marne uzasadnienie.Wierzę, że aby być w Kościele, trzeba wyznawać Katolicyzm i osoba pełniąca najwyższy urząd czy papieżem jest czy nie, nie ma znaczenia dla mojego zbawienia. Ja w ten spór nie wchodzę.
trzeba tym orzeczeniom dać wiarę, aby być zbawionym lub je odrzucić w przypadku gdyby urząd zajmował uzurpator.
Skąd Pan wie, w co trzeba wierzyć? Skąd Pan wie, co jest prawem Bożym? Można przecież wyznawać fałszywą religię, można być heretykiem.
1. P. Jak nazywa się wiara, którą wyznajemy?O. Wiara, którą wyznajemy, nazywa się chrześcijańsko-katolicką.2. P. Dlaczego nazywamy się chrześcijanami-katolikami?O. Nazywamy się chrześcijanami-katolikami dlatego, że jesteśmy ochrzczeni i wierzymy w to wszystko, co Bóg objawił, a przez Kościół katolicki do wierzenia podaje.*3. P. A czy są chrześcijanie, którzy nie są katolikami?O. Są tacy chrześcijanie. Są oni chrześcijanami, bo są ochrzczeni, ale nie są katolikami, bo nie wierzą w to wszystko, co Bóg objawił, a czego Kościół katolicki naucza.4. P. Cóż więc znaczy wierzyć po chrześcijańsko-katolicku?O. Wierzyć po chrześcijańsko-katolicku znaczy, uznawać za niewątpliwą prawdę to wszystko, co Bóg objawił i przez Kościół katolicki do wierzenia podaje.
Cytat: BMK w Listopada 08, 2013, 12:22:56 pmSkąd Pan wie, w co trzeba wierzyć? Skąd Pan wie, co jest prawem Bożym? Można przecież wyznawać fałszywą religię, można być heretykiem.Wiem z tego powodu, ze wyznaję to, co w Kościele zawsze było ważne i święte. Gdy u kogoś dostrzegam coś innego, to mam prawo do podejrzeń, ze jest on heretykiem.
A kto jest z urzędu uprawnionym orzekać co jest, a co nie jest zgodne z Tradycją?
@giuseppefullZdaje się, że to Pan chodzi na nabożeństwa zarówno do schizmatyków, jak i do Bractwa, które uznaje papieża, więc proszę się zdecydować. Nie można być dwom panom służyć.