Wakaty na Stolicy Piotrowej były zawsze, raz krótsze, raz dłuższe, więc i nie ma się co śpieszyć - ci co się śpieszyli nazywają się obecnie Piusami XIII, Grzegorzami XVII, a nawet Piotrami II
Cytat: Bobek1995 w Lipca 28, 2012, 07:20:59 amWakaty na Stolicy Piotrowej były zawsze, raz krótsze, raz dłuższe, więc i nie ma się co śpieszyć - ci co się śpieszyli nazywają się obecnie Piusami XIII, Grzegorzami XVII, a nawet Piotrami IIAle podczas wakatów zawsze dążono do wyboru następnego papieża, a nie biernie czekano aż spadnie on z niebios bądź świat się skończy. W sumie konklawiści są bardziej konsekwentni- pomimo całej ich komiczności.
No właśnie, bardzo to Pan klarownie nam przedstawił. Z tą różnicą, że troszku poimeszał... Bo nie słyszałem, by sedewakantyści uważali siebie za "cały Kościół"
proszę mi wskazać sedewakantystę który nie podważa ważności sakramentów w nowym rycie, a dokładnie chrztu, praktycznie zawsze robią warunkowy chrzest i taki warunkowy chrzest miał x. Trytek po święceniach kapłańskich w bractwie św. Piusa X. A jeśli oni podważają nasz chrzest (mimo robią głupią polemikę że nie podważają itd.) tzn. że my nie jesteśmy prawdziwym Kościołem! proste! Wystarczy zobaczyć jakie rzeczy powypisywał KS. RAMA P. COOMARASWAMY(udostepnione na ultramontes) groch z kapustą!
Cytat: corunius w Lipca 28, 2012, 12:31:15 pmproszę mi wskazać sedewakantystę który nie podważa ważności sakramentów w nowym rycie, a dokładnie chrztu, praktycznie zawsze robią warunkowy chrzest i taki warunkowy chrzest miał x. Trytek po święceniach kapłańskich w bractwie św. Piusa X. A jeśli oni podważają nasz chrzest (mimo robią głupią polemikę że nie podważają itd.) tzn. że my nie jesteśmy prawdziwym Kościołem! proste! Wystarczy zobaczyć jakie rzeczy powypisywał KS. RAMA P. COOMARASWAMY(udostepnione na ultramontes) groch z kapustą!Wskazuję : Bp.Sanborn, Bp.Dolan, Bp.Stuyver ...z tego co mi wiadomo. Sprawy X.Rafała Trytka ad personam poruszanej nie będę kontynuował, była ona już wielokrotnie wyjaśniana. Napiszę tylko, że nic Panu do tego, czy i dlaczego X.Rafał powtarzał warunkowo Chrzest, bo to nie jest Pana sprawa. Poza tematem "ad personam" możemy rozmawiać. Otóż, powtarzanie Chrztu warunkowe, bądź udzielanie go ponowne nie jest niczym nowym w Kościele w przypadku uzasadnionych wątpliwości. Oczywiście jest ewenementem często "nie miszczącym się w głowie" dla posoborowia, ale mutacje tegoż są już tak silne iż wcale mnie to nie dziwi. Nie wiem czy sedewakantyści uznają czy nie "pański Chrzest", wiem, że mój np. uznają , trudno jest więc mi się odnieść do kwestii podanej w ujęciu "nasz Chrzest"...
Gdzie można przeczytać o tym chrzcie warunkowym x. Trytka, bo napisał Pan że "była ona wyjasniana"(prosze tylko o linki)? Nie rozumiem dlaczego Pan się do mnie odnosi tak agresywnie "Nie wiem czy sedewakantyści uznają czy nie "pański Chrzest"", "nic Panu do tego", "to nie jest Pana sprawa"?? Które moje słowa Pana tak zdenerwowały??
To duża przesada, były przypadki, że trzeba było kardynałów "murować", ograniczać im posiłki etc...by wogóle raczyli wybrać Papieża...czasem to trwało oj. dłuuugo....
Cytat: Tato w Lipca 28, 2012, 12:25:35 pmTo duża przesada, były przypadki, że trzeba było kardynałów "murować", ograniczać im posiłki etc...by wogóle raczyli wybrać Papieża...czasem to trwało oj. dłuuugo....Jednak wpisywało się to w "dążenie do wyboru papieża" - bo de facto usiłowali papieża wybrać. Ograniczanie posiłku - miało na celu jedynie zwiększeni skłonności do kompromisów i wymusić pośpiech.
Tak, z tym, że nikt z sedewakantystów nie jest kardynałem, w normalnym trybie ( przepisów pozytywnych ) nie są wstanie dokonać wyboru, zatem pozostaje jedynie przez Sobór...stąd zwłoka moim zdaniem zrozumiała.
Cytat: Tato w Lipca 28, 2012, 17:57:04 pmTak, z tym, że nikt z sedewakantystów nie jest kardynałem, w normalnym trybie ( przepisów pozytywnych ) nie są wstanie dokonać wyboru, zatem pozostaje jedynie przez Sobór...stąd zwłoka moim zdaniem zrozumiała.Ale sobór jest zwoływany przez... papieża...