Cytat: Pedro Veron w Listopada 27, 2011, 21:48:39 pmCytat: Jean Gabriel Perboyre w Listopada 27, 2011, 19:10:06 pmJa natomiast nie rozumiem ludzi, którzy na siłę wpychają sedeków do mojego Kościoła katolickiego, od którego sedecy się zdecydowanie odcinają. Jeżeli sedecy nie uznają hierarchów mojego Koscioła za hierarchów swojego, to nie jesteśmy w jednym Kościele.No właśnie. Pytanie do pana Krusejdera, bo chciałbym dokładnie zrozumieć jego stanowisko w tej sprawie (o którą spierał się z panią Cabbage).Czy uważa pan, że:a) sedewakantyści nie są schizmatykami i należą do tego samego kościoła, którego głową jest Benedykt XVI,b) sedewakantyści nie są schizmatykami i nie należą do tego samego kościoła, którego głową jest Benedykt XVI.Odpowiedź A jest prawidłowa w odniesieniu do wszystkich sedewakantystów i sedeprywacjonistów, którzy uznają, że są w 1 Kościele z nami, chodzącymi na Msze una cum. Jeśli ktoś wymaga od wiernych podpisania oświadczeń, że nie uznają BXVI za papieża pod rygorem nieudzielenia Komunji św. (jak w FSSPV, jeśli się nie mylę), to jest to poważna przesłanka do schizmy.A tak, jest to co najwyżej błąd co do osoby papieża.
Cytat: Jean Gabriel Perboyre w Listopada 27, 2011, 19:10:06 pmJa natomiast nie rozumiem ludzi, którzy na siłę wpychają sedeków do mojego Kościoła katolickiego, od którego sedecy się zdecydowanie odcinają. Jeżeli sedecy nie uznają hierarchów mojego Koscioła za hierarchów swojego, to nie jesteśmy w jednym Kościele.No właśnie. Pytanie do pana Krusejdera, bo chciałbym dokładnie zrozumieć jego stanowisko w tej sprawie (o którą spierał się z panią Cabbage).Czy uważa pan, że:a) sedewakantyści nie są schizmatykami i należą do tego samego kościoła, którego głową jest Benedykt XVI,b) sedewakantyści nie są schizmatykami i nie należą do tego samego kościoła, którego głową jest Benedykt XVI.
Ja natomiast nie rozumiem ludzi, którzy na siłę wpychają sedeków do mojego Kościoła katolickiego, od którego sedecy się zdecydowanie odcinają. Jeżeli sedecy nie uznają hierarchów mojego Koscioła za hierarchów swojego, to nie jesteśmy w jednym Kościele.
a jak jest ?
O to trza się tych proboszczów i biskupów zapytać. Przypuszczam, że sami nie wiedzą po co.
którzy pierwsi ? które piersi ?
Nie ma wymagań co do podpisywania oświadczeń.Każdy przypadek (nowy wierny, który się pojawia w ich kaplicy) jest traktowany indywidualnie.
Bardzo dobrze wiedzą po co. Ekumenizm.
Tylko dziwi mnie to ochodzenie Dnia Judaizmu.
x. Jan Kung zbliża się do hipotezy sedewakantystycznej, bo Benedykt XVI dogadał się z lefebrystamihttp://rorate-caeli.blogspot.com/2012/05/freak-extremes-meet-hans-kung-becomes.htmlJAJA !!
Dopiero będą jaja jak poszczególne "postępowe episkopaty" ogłoszą sedevacante ....