Mówiłem?
Ja natomiast nie rozumiem ludzi, którzy na siłę wpychają sedeków do mojego Kościoła katolickiego, od którego sedecy się zdecydowanie odcinają. Jeżeli sedecy nie uznają hierarchów mojego Koscioła za hierarchów swojego, to nie jesteśmy w jednym Kościele.
Cytat: Jean Gabriel Perboyre w Listopada 27, 2011, 19:10:06 pmJa natomiast nie rozumiem ludzi, którzy na siłę wpychają sedeków do mojego Kościoła katolickiego, od którego sedecy się zdecydowanie odcinają. Jeżeli sedecy nie uznają hierarchów mojego Koscioła za hierarchów swojego, to nie jesteśmy w jednym Kościele.No właśnie. Pytanie do pana Krusejdera, bo chciałbym dokładnie zrozumieć jego stanowisko w tej sprawie (o którą spierał się z panią Cabbage).Czy uważa pan, że:a) sedewakantyści nie są schizmatykami i należą do tego samego kościoła, którego głową jest Benedykt XVI,b) sedewakantyści nie są schizmatykami i nie należą do tego samego kościoła, którego głową jest Benedykt XVI.
Kręcicie panowie i co gorsze wprowadzacie zamęt w głowach młodszych czytelników. Sprawa jest prosta jak drut, każdy sedewakantysta to schizmatyk bo nie uznaje naszego papieża Benedykta XVI i nie zależy to wcale od jego "zapiekłości". Utwierdzanie takich ludzi w ich błędzie lub jego bagatelizowanie jest grzechem ciężkim. To tak jakby powiedzieć homosiowi, że nie żyje w grzechu a homoseksualizm wcale nie jest żadną chorobą.
Cytat: makumba w Listopada 15, 2011, 19:01:55 pmKręcicie panowie i co gorsze wprowadzacie zamęt w głowach młodszych czytelników. Sprawa jest prosta jak drut, każdy sedewakantysta to schizmatyk bo nie uznaje naszego papieża Benedykta XVI i nie zależy to wcale od jego "zapiekłości". Utwierdzanie takich ludzi w ich błędzie lub jego bagatelizowanie jest grzechem ciężkim. To tak jakby powiedzieć homosiowi, że nie żyje w grzechu a homoseksualizm wcale nie jest żadną chorobą.A protestanci, starokatolicy, żydzi i muzułmanie to są z nami w jednym Kościele czy nie są?
Cytat: Domena w Grudnia 21, 2011, 18:17:53 pmA protestanci, starokatolicy, żydzi i muzułmanie to są z nami w jednym Kościele czy nie są?Nie wyznają z nami tej samej wiary, więc raczej nie. Żydzi i muzułmanie nie są ponadto ochrzczeni.
A protestanci, starokatolicy, żydzi i muzułmanie to są z nami w jednym Kościele czy nie są?
Jeśli ktoś wymaga od wiernych podpisania oświadczeń, że nie uznają BXVI za papieża pod rygorem nieudzielenia Komunji św. (jak w FSSPV, jeśli się nie mylę), (...)
Cytat: Kamil w Grudnia 22, 2011, 12:23:40 pmCytat: Domena w Grudnia 21, 2011, 18:17:53 pmA protestanci, starokatolicy, żydzi i muzułmanie to są z nami w jednym Kościele czy nie są?Nie wyznają z nami tej samej wiary, więc raczej nie. Żydzi i muzułmanie nie są ponadto ochrzczeni. To po jaka chusteczkę są:tydzień jedności chrześcijan (zaliczanie świątyń i modlitw różnych chrześcijan), dzień judaizmu i islamu?Na które zapraszają proboszczowie i biskupi z ambon.
Jeśli ktoś wymaga od wiernych podpisania oświadczeń, że nie uznają BXVI za papieża pod rygorem nieudzielenia Komunji św. (jak w FSSPV, jeśli się nie mylę).