1 (mniej ważne). czy faktycznie kardynałowie są konieczni by wybrać papieża? nie wystarczą biskupi, a w skrajnej sytuacji wierzący katolicy?
słyszałem, nie raz, że papieżem może zostać wybrany nawet świecki i w momencie wyboru otrzymuje wszystkie święcenia. Prawda to? Było tak kiedyś a teraz już nie jest?
czyli możliwy jest wybór na papieża osoby świeckiej?
2. nigdzie w odpieraniu beznadziejności sedewakantyzmu nie spotkałem się, żeby ktoś powołał się na to, że nawet jeśli sedecy mają rację i nowe święcenie biskupie są nieważne, to tego problemu nie ma w przypadku Katolickich Kościołów Wschodnich. Problemem żyjących patriarchów byłoby una cum z antypapieżem, ale w przypadku jego śmierci i konklawe mogą wybierać będąc do tego uprawnionymi. Mylę się co do ich uprawnienia czy niepodnoszenie tego argumentu jest zaskakującym przeoczeniem? (bądź moim nieoczytaniem).
Cytat: Pedro Veron w Grudnia 21, 2010, 13:47:14 pmczyli możliwy jest wybór na papieża osoby świeckiej? a czemu nie ? Byle była ... mężczyzną. Ochrzczonym
Cytat: Krusejder w Grudnia 21, 2010, 14:14:43 pmCytat: Pedro Veron w Grudnia 21, 2010, 13:47:14 pmczyli możliwy jest wybór na papieża osoby świeckiej? a czemu nie ? Byle była ... mężczyzną. Ochrzczonym
Cytat: Krusejder w Grudnia 21, 2010, 14:14:43 pmCytat: Pedro Veron w Grudnia 21, 2010, 13:47:14 pmczyli możliwy jest wybór na papieża osoby świeckiej? a czemu nie ? Byle była ... mężczyzną. Ochrzczonym Też mi się tak zawsze wydawało, ale kilka tygodni temu na tym forum chyba udowaodniono, że elekt nie będący prezbiterem nie miałby szans na objęcie Tronu, gdyż nie byłoby legalnej możliwosci udzielenia mu sakry biskupiej.