Każdy nosi w sobie odrobinę sentymentu, z tą różnicą że jedni wyczekują powrotu Burbonów a drudzy tradycyjnie myślącego biskupa Rzymu.
Cytat: Mesenti w Maja 23, 2019, 16:28:36 pm Mam rozumieć, że jest pan w obozie Filipa IV ? W czym rzecz? Przecież to ta sama rodzina co Pańscy ukochani Burbonowie!
Mam rozumieć, że jest pan w obozie Filipa IV ?
A kogo Rzym obchodzi?
W temacie można znaleźć troche materiałów. Ja tą sprawę przemodliłem i przemyślałem. _Nie_ jestem sede.Ciekawi mnie tylko, dlaczego ktos podejmuje taka decyzje i przez jakie argumenty.I najwazniesza kwestia - od kiedy tron jest pusty?
W temacie można znaleźć troche materiałów. Ja tą sprawę przemodliłem i przemyślałem. _Nie_ jestem sede.Ciekawi mnie tylko, dlaczego ktos podejmuje taka decyzje i przez jakie argumenty.
"Jeżeli się jest poza modernizmen katolickim, nie oznacza, że sie jest w Kościele Katolickim.Rozumiem, że Pius XII nie był według was papieżem, ze względu na zmiane liturgii Wielkiego Tygodnia?
Pius XII dopuścił reformy liturgii, ale nie były to reformy powiązane ze zmianą doktryny, jak w przypadku NOM.
A priest who has celebrated both forms of Holy Week (the pre-’55 and the ’55) told me recently: “The old liturgical rites drive home the integral and essential connection between the sacrifice of the Cross and the Eucharistic sacrifice. The new [Pacellian] versions systematically downplay this. […]”
Jedynie sedewakantyści stawiają tamę modernizmowi.
O "toksycznym stosunku" to sobie możemy mówić z perspektywy tych nieszczęsnych pięćdziesięciu lat. Kościół od początku, od Swego Założyciela, był hierarchiczny, dopiero od SW_II zaczęło się widoczne przerabianie go na "kolegialność". Już w latach 70-tych ub. wieku wśród wiernych rodziły się wątpliwości co do decyzji ówczesnego Papieża, pamiętam wypowiedź zacnej Siostry Zmartwychwstanki, urodzonej jeszcze w XIX wieku: "Ja jednak mam zaufanie do Papierza Pawła." Utkwiło mi to "jednak" wtedy w pamięci i z czasem nabrało pełnego znaczenia. Może niektórym się zdawać, że jak Atena wyskoczyli w pełnym rynsztunku z głowy Zeusa, to są jednak fakty. To był proces w świadomości.