Cały Różaniec trzeba odmówić, a nie jedną część.
Warunkami aby to nabożeństwo się powiodło, jest: (...)- przez piętnaście minut rozważać tajemnice różańcowe ofiarując tę medytację w wymienionej intencji,Ostatni punkt sprawia mi najwięcej kłopotu. W jaki sposób przeprowadzić taką medytację, aby była skuteczna? Czy mogą to być jakieś własne przemyślenia, czy trzeba się wspomóc jakimiś rozważaniami? Czy są jakieś gotowe schematy, jak takie rozważanie poprowadzić?
Cytat: Wewiór w Listopada 01, 2013, 19:01:07 pmCały Różaniec trzeba odmówić, a nie jedną część.Ma Pan na to źródło?Bo wszystkie źródła internetowe, a na szybko sprawdziłem ze dwadzieścia stron, mówią o jednej części
Jednocześnie na tej samej stronie w warunkach jest mowa o części Różańca (rozumiem że chodzi o cząstkę, np tajemnice chwalebne)Też zacząłem mieć wątpliwości. Ktoś wie w końcu na pewno jak to ma być?
Cytat: bocian w Maja 13, 2017, 21:51:07 pmJednocześnie na tej samej stronie w warunkach jest mowa o części Różańca (rozumiem że chodzi o cząstkę, np tajemnice chwalebne)Też zacząłem mieć wątpliwości. Ktoś wie w końcu na pewno jak to ma być?Chodzi o jedną cząstkę różańca czyli pięć tajemnic - tajemnice chwalebne (w soboty odmawiamy tajemnice chwalebne), a następnie (kiedy czas pozwala, nie musi byc zaraz po różańcu) przez kwadrans, rozważać 15 tajemnic różańcowych, w intencji zadośćuczynienia Niepokalanemu Sercu Maryi.
Ja chodzę na te nabożeństwa do kaplicy Bractwa FSSPX w Niemczech. U nas jest tak, że w sobote najpierw jest msza a po mszy jest wystawienie i wtedy odmawiamy cały różaniec, wszystkie tajemnice, ksiądz prowadzi modlitwe i rozważa "na głos", po czym jest zawsze chwila ciszy i każdy rozważa po swojemu w duchu.