Stanowcze stwierdzenie, że linia matki decyduje (i kodyfikacja tego w prawie), nastąpiła znacznie później w Torze Ustnej. To Miszna (Kiduszin 3, 12) stwierdza, że Żydem jest dziecko żydowskiej matki. Istnieje hipoteza, że w czasach, gdy ustanawiano to prawo (około 200 n.e.), wiele dzieci rodziło się w wyniku gwałtów na kobietach żydowskich lub wykorzystywania ich jako niewolnic. Aby umożliwić tym dzieciom egzystencję w środowisku Żydów, uznano ostatecznie, że żydowskość matki jest ważniejsza od tego, kim był ojciec. Kryterium ówczesne było kryterium biologicznym i religijnym jednocześnie. Takie pozostało w żydowskim prawie religijnym.
Własnie oglądam w tv o Edycie Stein. Zastanawiam się czy założyć nowy wątek. Może ona tez była Żydówką?
Cytat: bruno1960 w Grudnia 20, 2010, 13:33:10 pmWłasnie oglądam w tv o Edycie Stein. Zastanawiam się czy założyć nowy wątek. Może ona tez była Żydówką? Pawno, ze była, ale później przestała
Pozwolę sobie zadać pytanie. Czy odpowiedź na pytanie zadane w tytule watku ma wpływ na nasża wiarę? Nie mam obsesji antysemickich (co nie znaczy że jestem filosemitą). pytanie wydaje mi się bezzasadne
Czy odpowiedź na pytanie zadane w tytule watku ma wpływ na nasża wiarę? Nie mam obsesji antysemickich (co nie znaczy że jestem filosemitą). pytanie wydaje mi się bezzasadne
Cytat: bruno1960 w Grudnia 20, 2010, 14:18:57 pmCzy odpowiedź na pytanie zadane w tytule watku ma wpływ na nasża wiarę? Nie mam obsesji antysemickich (co nie znaczy że jestem filosemitą). pytanie wydaje mi się bezzasadneA czy w Credo katolicy wyznają wiarę w "Jezusa Chrystusa, który cały czas żyje i jest Żydem"?
oświadczył, cytowany przez dziennik „Jedijot Achronot” wielce czcigodny rabin Dow Lior. – Księgi prawa żydowskiego jasno mówią, że cechy ojca przechodzą na syna. Jeżeli ojciec nie będzie Żydem, jaki charakter będzie miało to dziecko? Odziedziczy cechy genetyczne charakterystyczne dla nie-Żydów: okrucieństwo i barbarzyństwo. Żydzi takich cech nie mają – podkreślił.
Na końcu ciekawa opinia innego znanego jerozolimskiego prawnika Uri Hupperta: "... Ci rabini to izraelski odpowiednik polskiego ojca Rydzyka. (...) U was także jedna religia ma dwa oblicza.