Pan był łaskaw napisać coś więcej - że narodowość jest ludzką przywarą, zatem czymś w swojej istocie złym.
Cytat: Marcus w Grudnia 14, 2010, 11:25:26 amCytat: jp7 w Grudnia 14, 2010, 11:18:56 amO Tajemnicy Wcielenia Pan słyszał?Czy jest tam coś o narodowości Chrystusa? Bo może coś mi umknęło. Poza tym nie odpowiedział mi Pan na pytania. One nie są retoryczne.Popełnił pan błąd. Chrystus został zrodzony z Ojca przed wszystkimi wiekami, ale Wcielenie miał w czasie - akurat z Matki, która była żydówką.
Cytat: jp7 w Grudnia 14, 2010, 11:18:56 amO Tajemnicy Wcielenia Pan słyszał?Czy jest tam coś o narodowości Chrystusa? Bo może coś mi umknęło. Poza tym nie odpowiedział mi Pan na pytania. One nie są retoryczne.
O Tajemnicy Wcielenia Pan słyszał?
Poza tym twierdzenie,że Chrystus nie jest już Żydem,bo zmartwychwstał jest sprzeczne z zasadą,że "łaska nie niszczy natury".
@ andyCytat: andy w Grudnia 14, 2010, 19:39:11 pmPan był łaskaw napisać coś więcej - że narodowość jest ludzką przywarą, zatem czymś w swojej istocie złym.Nic takiego nigdzie i nigdy nie napisałem!! , bo uważam, że to nie prawda.
Poczucie narodowość ma, według mnie, pozytywne znaczenie ale teraz i nie jest istotne po naszej śmierci. Dlatego dałem przykład człowieka, który dwa razy się ożenił. Przecież po śmierci nie będzie on bigamistą, bo po zmartwychwstaniu śluby nie będą już obowiązywały. A przecież małżeństwo jest chwalebne. (A propos czy podobnie jest ze ślubami duchownych?)
Po drugie proszę odróżnić dwa punkty widzenia:1. Subiektywne (pozytywne) odczucie przynależności no danego narodu. A więc należałoby postawić pytanie „Czy Jezus uważa się za Żyda?”. Nie śmiem nawet na nie odpowiadać.2. Obiektywne (neutrale), w którym o narodowości (czy też rasie) decydują cechy genetyczno antropologiczne. I tutaj stawiam śmiałą(?) tezę, że od zmartwychwstaniu Chrystus (ciało Chrystusa) nie jest Żydem, gdyż jako Ciało Doskonałe jest uniezależnione od genetyki i antropologii.
Do przemyślenia: Czy osoba, które urodziła się bez ręki, będzie ją miała po zmartwychwstaniu?
Po drugie jeżeli Zmartwychwstanie jako "łaska" nie zmieniła "żydowskiej natury" Zbawiciela, to również Jego Wcielenie i Narodzenie z Maryi nie zmieniło Jego wcześniejszej "natury". Stąd błędne wnioski, że albo był Żydem już wcześniej lub nie był Żydem po narodzeniu z Maryi.
1. Czy Pan Jezus przed zrodzeniem z Maryi był Żydem? (według mnie nie)2. Czy po narodzeniu aż do śmierci był Żydem (według mnie tak)3. Czy po zmartwychwstaniu jest Żydem? (według mnie nie)
Raczej tak bo brak ręki jest cierpieniem, a w Niebie nie będzie cierpienia.
Poczucie narodowość ma, według mnie, pozytywne znaczenie ale teraz i nie jest istotne po naszej śmierci. Dlatego dałem przykład człowieka, który dwa razy się ożenił. Przecież po śmierci nie będzie on bigamistą, bo po zmartwychwstaniu śluby nie będą już obowiązywały. A przecież małżeństwo jest chwalebne. (A propos czy podobnie jest ze ślubami duchownych?
Pan Jezus też nadal jest człowiekiem, potomkiem Dawida - a więc Żydem (tak jak był Nim od momentu Wcielenia).
@ GrzegorzJZ grubsza przyznaję Panu rację. AleCytat: GrzegorzJ w Grudnia 15, 2010, 12:36:15 pmPan Jezus też nadal jest człowiekiem, potomkiem Dawida - a więc Żydem (tak jak był Nim od momentu Wcielenia).To nie oznacza, że był potomkiem Dawida w sensie biologicznym, gdyż św. Józef nie był biologicznym ojcem Pana Jezusa (ale w sensie prawnym tak, gdyż Go uznał). Ja rozumiem to jako symboliczne podkreślenie królewskiego charakteru Mesjasza.