Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 16, 2025, 20:54:10 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233045 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Adwent.."czas radosnego oczekiwania"....
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Drukuj
Autor Wątek: Adwent.."czas radosnego oczekiwania"....  (Przeczytany 19605 razy)
TAISUM
uczestnik

TAISUMU SAN

portal o kawie jeszcze w budowie
« Odpowiedz #15 dnia: Grudnia 06, 2010, 10:37:32 am »

@grypa
Czy ktoś z Państwa może mi wytłumaczyć co to za twór to "radosne oczekiwanie"?
Skoro radośnie oczekuję Chrystusa to znaczy, ze jestem na Jego przyjcie już przygotowana. Nie sprzątam, bo już mam czysto, tylko niby kiedy te porządki robiłam?

Ale przecież źródłosłów Adwentu - to "Przyjście". Jaki może być więc nastrój oczekiwania na Przyjście Pana. Zgadzam się ze głupkowata radość nie wypada ale 'radosne oczekiwanie" wcale nie oznacza tylko spoczęcia na laurach. To jest trochę naciągana interpretacja.

Przecież nawet za 6 dni będziemy świętować Niedzielę Gaudete - radość z przyjścia Pana. Radość nie musi być głupkowata  - radośnie można też sprzątać śmieci kiedy sprzątasz w oczekiwaniu na kochaną Osobę.

I tak na rozwinięcie tematu

kocham ten kanon ikony Bożego Narodzenia. To że Chrystus jest złożony w żłobie który przypomina grób - przypominając  że narodził się po to aby za nas umrzeć
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2010, 10:40:04 am wysłana przez TAISUM » Zapisane
Jestem NEON, LASANDRYSTA i nie rozumiem DUCHA SOBORU
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #16 dnia: Grudnia 06, 2010, 15:35:55 pm »

zamiast W czasie smutnym, adwentowym, jak przed przyjściem Chrystusowem, z żalem serca rozważajmy z Patryachami wołajmy: "Spuśćcie nam Zbawcę niebiosa ziemię niech użyźni rosa, niwa gruntu Pańskiego niech wyda Sprawiedliwego!"
nowa teologiczna koncepcja - odrzucmy pokute i cieszmy sie ze wszystkiego jak glupi do sera
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #17 dnia: Grudnia 06, 2010, 20:44:43 pm »

Pewien sens w tym określeniu jest. Jezus powiedział "a gdy się to dziać zacznie, podnieście głowy i nabierzcie odwagi, albowiem zbliża się wasze odkupienie".  :) Tyle tylko, że trzeba wpierw być dobrze przygotowanym, żeby to było radosne czekanie na Paruzję. A przecież ciągle nam trzeba właśnie oczyszczać swoją duszę...
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
jedam
uczestnik

« Odpowiedz #18 dnia: Grudnia 06, 2010, 23:28:30 pm »

I tu jest pies pogrzebany. Katechizacja posoborwych teologów i katolaików jest gorsza niż w Ameryce za Kolumba. Ostatni tydzień z niedzielą Gaudete faktycznie jest czasem radosnego a nie dyskotekowego oczekiwania, zas czas adwentu przed Gaudete to czas przygotowania na powtórne przyjście Zbawiciela, czyli czas oczyszczania, pokuty i postu. Adwent zatem dzieli się na dwie części ale posoborowie odrzuca nagromadzenie i przesycenie symbolami na rzecz protestanckiej prostoty i religii która za wszelką cenę nie może być nudna i wymagająca wysiłku.
TAISUM
uczestnik

TAISUMU SAN

« Odpowiedz #19 dnia: Grudnia 07, 2010, 05:34:17 am »

posoborowie odrzuca nagromadzenie i przesycenie symbolami na rzecz protestanckiej prostoty i religii która za wszelką cenę nie może być nudna i wymagająca wysiłku

Nie zgadzam się z Panem. Kto modli się brewiarzem zauważ ten podział na dwie części Adwentu.

Kiedyś rozmawialiśmy nawet w gronie znajomych że takim specyficznym podkreśleniem tego podziału mogłoby być to że szaty liturgiczne od Niedzieli Gaudete były by już różowe. Wierni od razu by spostrzegli róznicę

PS. Chociaż po chwili refleksji nad kolorystyka dzisiejszych co poniektórych ornatów mogło by to przejść niezauważenie
jwk
aktywista

« Odpowiedz #20 dnia: Grudnia 07, 2010, 07:23:38 am »

Ale to jest wewnętrznie sprzeczne!
Jak całe posoborze ...
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #21 dnia: Grudnia 07, 2010, 07:55:49 am »

A jeszcze proszę o wyjaśnienie, czym są novus ordo roraty. Jaki ma to związek z roratami katolickiej liturgii?
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Major
aktywista

« Odpowiedz #22 dnia: Grudnia 08, 2010, 07:25:50 am »

Zależy od parafii ale śpiewy są tradycyjne.
Aczkolwiek zawsze mnie bawiły roraty wieczorne.
Wydaje mi się problemem że jest tendencja ściągania na NOMroraty najmłodszych pod przymusem przez katechetki i może to zamieniać się w jakieś show.
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #23 dnia: Grudnia 08, 2010, 07:30:14 am »

fsspx w gdyni odprawia wieczorne roraty ;)
ks. K.B.
TAISUM
uczestnik

TAISUMU SAN

« Odpowiedz #24 dnia: Grudnia 08, 2010, 08:06:21 am »

A jeszcze proszę o wyjaśnienie, czym są novus ordo roraty. Jaki ma to związek z roratami katolickiej liturgii?

Na novus Ordo Roratach rozdaje się dzieciom slodkie bułeczki. Buuuu :'( Mi takich nie rozdawali jak byłem mały  :'(
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #25 dnia: Grudnia 08, 2010, 13:35:07 pm »

fsspx w gdyni odprawia wieczorne roraty ;)

Haha  ;D Już myślałam, że to tylko raz w Krakowie były trydenckie wieczorne roraty u św. Krzyża.  ;D ;D A jednak- proszę, proszę.  ;D ;D

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Kamil
aktywista

« Odpowiedz #26 dnia: Grudnia 08, 2010, 22:38:15 pm »

@ Cabbage

A są w Krakowie w dni powszednie jakieś poranne roraty (ale na tyle wcześnie, abym zdążył po nich dojechać na godzinę 8.15 komunikacją miejską na ulicę Przy Rondzie - tam gdzie jest Sąd Apelacyjny, dwa przystanki tramwajowe od dworca) w słusznym rycie? 
romain
adept
*

« Odpowiedz #27 dnia: Grudnia 09, 2010, 11:18:22 am »

zamiast W czasie smutnym, adwentowym, jak przed przyjściem Chrystusowem, z żalem serca rozważajmy z Patryachami wołajmy: "Spuśćcie nam Zbawcę niebiosa ziemię niech użyźni rosa, niwa gruntu Pańskiego niech wyda Sprawiedliwego!"
nowa teologiczna koncepcja - odrzucmy pokute i cieszmy sie ze wszystkiego jak glupi do sera
No ale to co Pan cytuje to jednak tzw, "pobożność ludowa", a w liturgii mamy np. powrót "alleluja" do antyfon brewiarzowych i to od razu, od pierwszych nieszporów I niedzieli; oczywiście w obu formach rytu rzymskiego.
Nie wspominając już, ze prawdziwa pokuta nie powinna się wiązać, zgodnie ze słowami samego Pana, z kwaśną miną.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #28 dnia: Grudnia 09, 2010, 15:17:07 pm »

Odnośnie Krakowa i rorat,z tego co wiem-nie.8 rano Wawel...

Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #29 dnia: Grudnia 09, 2010, 15:38:55 pm »

poboznosc ludowa nie brała sie chyba z nikad, nieprawdaz?

a czy ja gdzies wspomnialem o kwasnej minie? smutny nie znaczy obludny. smutny rozdziera swe serce, obludny - szaty, czyz nie?
ks. K.B.
Strony: 1 [2] 3 4 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Adwent.."czas radosnego oczekiwania".... « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!