Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 20, 2025, 00:25:30 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233053 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Adwent.."czas radosnego oczekiwania"....
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 ... 5 Drukuj
Autor Wątek: Adwent.."czas radosnego oczekiwania"....  (Przeczytany 19639 razy)
Tato
aktywista

« dnia: Grudnia 05, 2010, 14:39:48 pm »

Świąteczne drzewko już w Watykanie
Kategoria: Kościółniedziela, 5 grudnia 2010 11:25
Na placu św. Piotra stanęła już świąteczna choinka. „Watykański świerk” w tym roku pochodzi z miejscowości Luson na północy Włoch.

Na placu św. Piotra stanęła już świąteczna choinka. 94-letni świerk o wysokości 34 metrów zostanie przystrojony trzema tysiącami złotych i srebrnych bombek oraz półtora tysiącami biało-żółtych światełek, a na szczycie zostanie umieszczona gwiazda.

Tradycyjne „zapalenie choinki” nastąpi 17 grudnia przewodnictwem kardynała Giovanniego Lajolo, gubernatora Państwa Miasta Watykańskiego.„Świerk watykański” pochodzi z posiadłości należącej do Martina Ragginera, leżącej na wysokości 1.150 m npm w pobliżu miejscowości Luson w prowincji Bolzano w autonomicznym regionie Górnej Adygi na północy Włoch. Z tej miejscowości przybyło także do Watykanu 50 mniejszych drzewek, które staną w wielu pomieszczeniach Pałacu Apostolskiego.

Zwyczaj ustawiania choinki oraz szopki na Placu św. Piotra wprowadził w 1982 roku Jan Paweł II. Pierwszy świerk przywieziono z podrzymskich lasów, a ten, który stanął w 1997 roku pochodził z Zakopanego.

eMBe/Ekai

http://www.fronda.pl/news/czytaj/swiateczne_drzewko_juz_w_watykanie
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2010, 14:41:19 pm wysłana przez Tato » Zapisane
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Grudnia 05, 2010, 15:14:41 pm »

??? Nie rozumiem, o co chodzi w tym wątku...
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Grudnia 05, 2010, 15:24:01 pm »

moze o to, ze nie powinno sie ustawiac iglakow w "smutnym czasie adwentowym" ? iglaki w koncu to takie wesole drzewka :D
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Sigfried
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Grudnia 05, 2010, 16:47:12 pm »

Obawiam sie, ze dla wiekszosci posoborowych "wiernych" tego typu "tradycje" pozostana za niedlugo (o ile juz nie sa) jedynymi "tradycjami" adwentowymi. Aleluje i do przodu - Nowa Wiosna, kwiatki kwitna.
TAISUM
uczestnik

TAISUMU SAN

portal o kawie jeszcze w budowie
« Odpowiedz #4 dnia: Grudnia 05, 2010, 17:04:05 pm »

O przepraszam. Roraty jak najbardziej są również tradycja Adwentu. I wcale nie zapomniana.

A tak na marginesie - słyszeli Państwo o takiej tradycji Adwentowej:

Podczas adwentu zapalano także świece w siedmioramiennym świeczniku znajdującym się na ołtarzu. Oznaczały one króla i sześć polskich stanów reprezentowanych przez: biskupa, senatora, ziemianina, rycerza, mieszczanina i kmiecia. Zapalali oni odpowiednie świece, a ustawiając je na ołtarzu, wypowiadali słowa, przypominające o śmiertelności ludzkiej: „Jestem gotowy na sąd Boży”.
;D
Jestem NEON, LASANDRYSTA i nie rozumiem DUCHA SOBORU
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Grudnia 05, 2010, 17:09:21 pm »

a kogo, co Kol. cytuje?
ks. K.B.
TAISUM
uczestnik

TAISUMU SAN

portal o kawie jeszcze w budowie
« Odpowiedz #6 dnia: Grudnia 05, 2010, 17:10:44 pm »

a znalazłem gdzieś w necie
Jestem NEON, LASANDRYSTA i nie rozumiem DUCHA SOBORU
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Grudnia 05, 2010, 17:31:23 pm »

a znalazłem gdzieś w necie

Ja to też czytałam tu:
http://www.portel.pl/artykul.php3?i=46665

ale nie pisze skąd to jest zaczerpnięte. Sprawdzałam w "Rytuale rodzinnym" gdzie jest bardzo wiele opisanych dawnych i bardziej współczesnych adwentowych zwyczajów religijnych, ale nie ma tego. jest natomiast napisane, że:

"Od XII wieku znana jest w Polsce adwentowa Msza św. ku czci Matki Bożej, zwana roratami. Podczas tej Mszy na ołtarzu oprócz świec mszalnych pali się świecę roratnią, przewyższającą pozostałe świece i przewiązaną białą wstążką, symbolizującą Matkę Bożą, która jako Gwiazda zaranna, Jutrzenka poprzedziła przyjście na świat prawdziwej Światłości - Chrystusa.
Dawniej paliło się sześć świec, a roratnia była siódmą, i wyobrażały one siedem stanów przygotowujących się na spotkanie Chrystusa. symbolizującą Matkę Bożą, która jako gwiazda zaranna, jutrzenka poprzedziła przyjście na świat prawdziwej Światłości - Chrystusa.

Ale nic nie doczytałam o siedmioramiennym świeczniku.  :)
ratio
rezydent

« Odpowiedz #8 dnia: Grudnia 05, 2010, 18:01:37 pm »

Mam dwa pytania:
1. Czy właściwe jest umieszczenie figurki Dzieciątka Jezus w koszyczku (żłóbek?) w otoczeniu świec adwentowych? Wydaje mi się, że Dzieciątko Jezus symbolizuje Boże Narodzenie a nie Adwent?
2. W czasie adoracji Najświętszego Sakramentu Monstrancja ustawiana jest nie bezpośrednio na ołtarzu, lecz na ustawionym tam tronie (w kolorze złota).
Czy wypada użycie tego tronu, ustawionego na posadzce kościoła jak taboret, na którym rozłożono jakiś wiecheć świerkowy z czterema świecami, mający przypominać wieniec adwentowy?
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Grudnia 05, 2010, 18:10:38 pm »

Mam dwa pytania:
1. Czy właściwe jest umieszczenie figurki Dzieciątka Jezus w koszyczku (żłóbek?) w otoczeniu świec adwentowych? Wydaje mi się, że Dzieciątko Jezus symbolizuje Boże Narodzenie a nie Adwent?
2. W czasie adoracji Najświętszego Sakramentu Monstrancja ustawiana jest nie bezpośrednio na ołtarzu, lecz na ustawionym tam tronie (w kolorze złota).
Czy wypada użycie tego tronu, ustawionego na posadzce kościoła jak taboret, na którym rozłożono jakiś wiecheć świerkowy z czterema świecami, mający przypominać wieniec adwentowy?
1. umieszczanie tam figurki Jezusa jest kompletnie nielogicze
2. nie wypada; btw  -  dla mnie osobiscie sama idea tronu pod monstrancje wydaje sie dziwna - albo stawiac bezposrednio na mensie, albo w ekspozytorium nad tabernakulum
ks. K.B.
stary kontra
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Grudnia 05, 2010, 20:36:52 pm »

Podczas adwentu zapalano także świece w siedmioramiennym świeczniku znajdującym się na ołtarzu. Oznaczały one króla i sześć polskich stanów reprezentowanych przez: biskupa, senatora, ziemianina, rycerza, mieszczanina i kmiecia. Zapalali oni odpowiednie świece, a ustawiając je na ołtarzu, wypowiadali słowa, przypominające o śmiertelności ludzkiej: „Jestem gotowy na sąd Boży”.

Dziś po Krakowie jeździ samochód osobowy z siedmioramiennym świecznikiem na dachu oraz hasłem WESOŁEJ CHANUKI. Może to  to? ;)
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Grudnia 05, 2010, 20:42:16 pm »

Dziś po Krakowie jeździ samochód osobowy z siedmioramiennym świecznikiem na dachu oraz hasłem WESOŁEJ CHANUKI.
czyzby moj znajomy ksiadz ? ;D
ks. K.B.
grypa
uczestnik

« Odpowiedz #12 dnia: Grudnia 06, 2010, 09:16:15 am »

Zmieniając temat.
Czy ktoś z Państwa może mi wytłumaczyć co to za twór to "radosne oczekiwanie"?
Skoro radośnie oczekuję Chrystusa to znaczy, ze jestem na Jego przyjcie już przygotowana. Nie sprzątam, bo już mam czysto, tylko niby kiedy te porządki robiłam?
Sigfried
aktywista

« Odpowiedz #13 dnia: Grudnia 06, 2010, 09:26:18 am »

to jest zwrot ukuty wedlug zasadniczego dogmatu posoborowia: "hulaj dusza piekla nie ma". Zawsze radosnie droga Pani, radosnie do kotla razem, demokratycznie, tolerancyjnie, ekumenicznie   ;)
grypa
uczestnik

« Odpowiedz #14 dnia: Grudnia 06, 2010, 09:27:34 am »

Ale to jest wewnętrznie sprzeczne!
Strony: [1] 2 3 ... 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Adwent.."czas radosnego oczekiwania".... « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!