bowiem dzieci Mu w niczym nie zawiniły i nie miały możliwości go poznać ani wybrać lub odrzucić.
No dobrze: a grzech pierworodny? Po co w ogóle chrzcić dzieci, skoro i tak Pan Bóg je zbawi, bo może?
Jest pan pewien? Komu odpuścicie będzie odpuszczone, a komu zatrzymacie zatrzymane - przykład pierwszy z brzegu.
Przeslanka bledna. Jej konsekwentne drazenie prowadzi do odzrcuenia rzeczywistosci grzechu pierworodnego.
Cytat: michal260189 w Października 08, 2012, 14:24:59 pmTo oczywiście zależy od wychowania i wielu różnych czynników.Od początku - ekskomunika za aborcję jest przewidziana przez prawo, bo (kumulatywnie):- dziecko nie ma MOŻLIWOŚCI zbawienia- nie jest to w większości krajów postrzegane przez prawo jako przestępstwo- mocna propaganda "pro choice". Wychowanie - świętości nie gwarantuje (o. Marcin Luter OSA najlepszym przykładem). Niestety w grę wchodzi wolna wola...
To oczywiście zależy od wychowania i wielu różnych czynników.
Co ze zbawieniem tego dziecka?
św.Bazyli Wielki - "Sam Bóg nie jest związany swoimi sakramentami"
Jak państwo myślą, oceniają, interpretują, co się Wam wydaje?Czy zdania "Poza Kościołem nie ma zbawienia" i "Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem człowieka" są tożsame znaczeniowo?
Cytat: Fons Blaudi w Października 08, 2012, 18:43:36 pmJest wyrazna sugestia, ze religia katolicka jest niesprawiedliwa, bo Bog rozdziela w niej szanse na zbawienie zupelnie losowo.Jeśli coś takiego w ogóle da się z mojej wypowiedzi wyprowadzić to tylko na drodze grubej nadinterpretacji, której się pan niestety dopuszcza. Powtarzam, nigdy nie sugerowałem nawet niewyraźnie (a co dopiero wyraźnie) że Bóg jest zły, a religia katolicka jest niesprawiedliwa.Czy to nieprawda, w świetle tego co podaje nam wiara katolicka, że zasadniczo (nie mając zamiaru wchodzić tutaj żadną miarą Panu Bogu w paradę) nieochrzczone dzieci z Nepalu bardziej prawdopodobne, że trafią do limbusa (o ile istnieje) niż dostąpią widzenia błogosławionych?I tym bardziej, czy to nieprawda, w świetle tego co podaje nam wiara katolicka, że należy dziękować, że urodziło się w katolickiej rodzinie a nie pośród pogan? I niczym sobie nie zasłużyłem na taką łaskę. I w ogóle z tego nie wynika żeby kwestia urodzenia się tu i teraz a nie gdzie i kiedy indziej była sprawą boskiej loterii. To jest przesłanka, którą sobie pan sam do wnioskowania dołożył to nic dziwnego, że wniosek się do niej upodobnił.
Jest wyrazna sugestia, ze religia katolicka jest niesprawiedliwa, bo Bog rozdziela w niej szanse na zbawienie zupelnie losowo.
prawdopodobne, że trafią do limbusa (o ile istnieje)
Cytat: Tato w Października 09, 2012, 10:48:13 amśw.Bazyli Wielki - "Sam Bóg nie jest związany swoimi sakramentami"A można wiedzieć w jakim jego dziele padły takie lub podobne słowa?