Nie o to chodziło:) Piotr był wyłączony z grona 12, gdy 3-krotnie zaprał się Chrystusa. Poprzez te słowa i wcześniejsze wyznanie wiary Piotra, Chrystus przywrócił go d grona 12 apostołów.
A służby watykańskie?
Niezłą wyobraźnie musiał mieć ten, co wymyślił taką interpretację. Wielokrotnie ten fragment czytałem, nigdy mi nawet ślad czegoś podobnego do głowy nie wpadł. Panie Piotrze, a Pana imiennik czasem nie zmył winy przez swój żal doskonały i łzy, gdy usłyszał pienie koguta i przypomniał sobie jego gorzkie słowa? Nie wrócił do Kościoła wtedy?
Od kiedy? Nie mam pojęcia może teraz to słowo ma jakiś wydźwięk negatywny, bo od jakiegoś czasu promuje się określenie ksiądz prawosławny.Jednak za moich młodych czasów, jeszcze jakieś 20 lat temu w Bielsku Podlaskim powszechnie używało się się określenia pop i wszyscy rozumieli o kogo chodzi i nigdy nie spotkałem się, aby z powodu użycia tego słowa, ktokolwiek czuł się urażony lub obrażony.Zwracam także uwagę, że w języku polskim żonę popa określa się mianem: popadia, co także potwierdza, że określenie pop było czymś naturalnym.
Dla św. Piotra jest pan mniej wyrozumiały!
Chrystus powierza władze nad całym swym Kościołem Piotrowi, którego po zmartwychwstaniu rehabilituje. Trzykrotne wyznanie miłości wymazuje winę trzykrotnego zaparcia się Piotra. Spełnia się zapowiedź nadania prymatu z Mt 16,18
A PO POLSKU POP ZNACZY POP!
Cytaty jak zwykle na stoisku i Świadków Jehowy. Codziennie nowa promocja
Cytat: Kubaturus w Grudnia 07, 2010, 21:40:44 pmA PO POLSKU POP ZNACZY POP!Cytaty jak zwykle na stoisku i Świadków Jehowy. Codziennie nowa promocja Po polsku pop też jest obraźliwe i bardzo dobrze Pan to wie.Cóż, w końcu KLECHA PO POLSKU ZNACZY KLECHA