Dogmat obowiązuje "od początku", a nie od momentu jego ustanowienia. Maryja jest Niepokalanie Poczętą od zawsze, a nie odPiusa IX. Tak samo jest z dogmatem o nieomylności papieży.
Cytat: Kamil w Grudnia 06, 2010, 19:48:02 pmNiejednego. Np. Jan XXII, poniekąd też pewnie Liberiusz itp. A czemuż to papież miałby być wolny od możliwości popadnięcia w herezję? bo jako papież jest nieomylny. mówi się, że "może popaść w herezję jako prywatna osoba". Jako papież wydaje mi się, że nie może. na moje skromne oko to z tekstu ogłaszającego dogmat o nieomylności podczas VI wynika, że jeśli sprawa dotyczy wiary i moralności to jest nieomylny jeśli występuje jako papież.
Niejednego. Np. Jan XXII, poniekąd też pewnie Liberiusz itp. A czemuż to papież miałby być wolny od możliwości popadnięcia w herezję?
Cytat: jp7 w Grudnia 06, 2010, 20:15:22 pmDołączam się do pytania: kto, kiedy i za co?SParafrazuje Panów wypowiedzi: każdy rozsądnie myślący prawosłąwny chrześcijanin widzi że się odłączyliście.
Dołączam się do pytania: kto, kiedy i za co?
Nie o to chodziło:) Piotr był wyłączony z grona 12, gdy 3-krotnie zaprał się Chrystusa.
Każdt biskup jest pasterzem.
Dogmat obowiązuje "od początku", a nie od momentu jego ustanowienia. Maryja jest Niepokalanie Poczętą od zawsze, a nie od Piusa IX. Tak samo jest z dogmatem o nieomylności papieży.
Cytat: Petros w Grudnia 06, 2010, 23:58:52 pmA skąd wiadomo że akurat 12% a nie 22-50%?Dane z publikacji IPN (ok. 10%), dodatkowe 2% to moja prywatna spekulacja.
A skąd wiadomo że akurat 12% a nie 22-50%?
bo jako papież jest nieomylny. mówi się, że "może popaść w herezję jako prywatna osoba". Jako papież wydaje mi się, że nie może. na moje skromne oko to z tekstu ogłaszającego dogmat o nieomylności podczas VI wynika, że jeśli sprawa dotyczy wiary i moralności to jest nieomylny jeśli występuje jako papież.
Cytat: Andris Inkvizitors w Grudnia 07, 2010, 07:42:00 amDogmat obowiązuje "od początku", a nie od momentu jego ustanowienia. Maryja jest Niepokalanie Poczętą od zawsze, a nie odPiusa IX. Tak samo jest z dogmatem o nieomylności papieży.Niepokalane Poczęcie to nie to samo co Niepokalanie Poczęta. O ile mie wiadomo katolicy używają sofrumłowania "NIepokalane Poczęcie", co dla nas oznacza ze nieskalanie, bez nasienia, za sprawą św. Ducha poczęła Syna. Była więc Przeczystą , Przenajświętszą Dziewicą."Niepokalanie Poczęta" jest to herezja. Gdyby tak było to znaczyłoby że M.B. zostałaby zbawiona przed Ofiarą Chrystusa, JEgo śmiercią i zmartwychwstaniem. Chrystus byłby niepotrzebny. Jego narodziny, zycie, nauczanie, ofiara, zmartwychwstanie, to wszystko nie miałoby żadnego sensu.
Myli Pan dogmat z prawdą wiary.
Cytat: Pedro Veron w Grudnia 07, 2010, 10:11:56 ambo jako papież jest nieomylny. mówi się, że "może popaść w herezję jako prywatna osoba". Jako papież wydaje mi się, że nie może. na moje skromne oko to z tekstu ogłaszającego dogmat o nieomylności podczas VI wynika, że jeśli sprawa dotyczy wiary i moralności to jest nieomylny jeśli występuje jako papież. Nie. Nieomylne jest pewna ściśle określona forma nauczania papieskiego
Niepokalane Poczęcie to nie to samo co Niepokalanie Poczęta. O ile mie wiadomo katolicy używają sofrumłowania "NIepokalane Poczęcie", co dla nas oznacza ze nieskalanie, bez nasienia, za sprawą św. Ducha poczęła Syna. Była więc Przeczystą , Przenajświętszą Dziewicą.
"Niepokalanie Poczęta" jest to herezja. Gdyby tak było to znaczyłoby że M.B. zostałaby zbawiona przed Ofiarą Chrystusa, JEgo śmiercią i zmartwychwstaniem. Chrystus byłby niepotrzebny. Jego narodziny, zycie, nauczanie, ofiara, zmartwychwstanie, to wszystko nie miałoby żadnego sensu.
"Nieomylność papieża" jest to herezja, zaprzeczenei soborowości Kościoła.
TO jezeli Panów zdaniem JP II w encyklice, w której wygłosił szacunek dla nas prawosławnych chrzescijan, i postawił teze o szukaniu nowej roli Piotra, to pisał encyklike jako osoba prywatna?
rozróżnienie może i dobre ale akurat w temacie przy którym ktoś pomylił dogmat z prawdą wiary niczego nie wnosi. Maryja przecież była Niepokalanie Poczęta przed Piusem IX.
wg. mnie, podane przez V I określenie jest baaaaardzo szerokie. np. teksty z encyklik wydaje mi się, że są wypowiedziami ex cathedra o ile dotyczą wiary i moralności.pisząc encyklikę wykonuje papież urząd pasterza i nauczyciela wszystkich chrześcijan, używa swego najwyższego apostolskiego autorytetu. a samo napisanie encykliki dotyczy całego Kościoła. więc jesli tekst dotyczy wiary i moralności jest ex cathedra.
Ex cathedra - tzn. gdy [papież] sprawując urząd pasterza i nauczyciela wszystkich wiernych, swą najwyższą apostolską władzą określa zobowiązującą cały Kościół naukę w sprawach wiary i moralności
Ponawiam pytanie - kto, kiedy i za co wykluczył Patriarchat Zachodni z Kościoła.Cytat: Petros w Grudnia 07, 2010, 00:04:19 amNie o to chodziło:) Piotr był wyłączony z grona 12, gdy 3-krotnie zaprał się Chrystusa. Hmmm. Ani w Ewangeliach, ani w Dziejach Apostolskich nie ma nic, co świadczyło by o jego wykluczeniu. Nadal był razem z apostołami.
Cytat: Petros w Grudnia 07, 2010, 00:04:19 amKażdt biskup jest pasterzem.A czym wytłumaczyć słowa: "paś owce moje", a potem "paś baranki moje"?
Cytat: Andris Inkvizitors w Grudnia 07, 2010, 07:42:00 amDogmat obowiązuje "od początku", a nie od momentu jego ustanowienia. Maryja jest Niepokalanie Poczętą od zawsze, a nie od Piusa IX. Tak samo jest z dogmatem o nieomylności papieży.Myli Pan dogmat z prawdą wiary.
Cytat: stary kontra w Grudnia 07, 2010, 09:02:16 amCytat: Petros w Grudnia 06, 2010, 23:58:52 pmA skąd wiadomo że akurat 12% a nie 22-50%?Dane z publikacji IPN (ok. 10%), dodatkowe 2% to moja prywatna spekulacja. Można jeszcze założyć 2% inne służby(STASI, KGB)
Nieraz cywilizacje defektowne okazywały się bardziej wytrzymałymi. Im wyższa cywilizacja, tym więcej punktów pochopnych do schorzeń. Wyższość jest bardziej narażona na sposobności upadku. Caeteribus paribus, niższość górą. Takie jest prawo historyczne, srogie i nieubłagane. Gdyby nie to prawo niższości, życie byłoby tak łatwe, iż nie byłoby miejsca na zasługę. Gdyby dobro zwyciężało samo przez się, wystarczyłoby bierne oczekiwanie, aż nadejdzie ten czas niewątpliwy, że wyższość weźmie górę automatycznie. Z takiego rozumowania zrodziła się teza kultury moskiewskiej, że nie należy walczyć ze złym (praźródło jej w Indiach). Niższość może zwyciężać, dopóki w zrzeszeniach cywilizacji wyższej panują prądy ku niższości, oparte na umiłowaniu łatwizny. Jeżeli cywilizacja niższa nie dopuszcza u siebie mieszanek, będzie silniejsza od wyższej z mieszankami.
Cytat: Zygmunt w Grudnia 06, 2010, 21:49:51 pmA jak popi te słowa interpretują?W Cerkwi nie ma popów.
A jak popi te słowa interpretują?
Nie był. Trzykrotne zaparcie się Chrystusa jest przedstawione w Ewangelii jasno i jednoznacznie.
Cytat: jp7 w Grudnia 07, 2010, 13:23:07 pmCytat: Petros w Grudnia 07, 2010, 00:04:19 amKażdt biskup jest pasterzem.A czym wytłumaczyć słowa: "paś owce moje", a potem "paś baranki moje"?
Cytat: jp7 w Grudnia 07, 2010, 13:23:07 pmMyli Pan dogmat z prawdą wiary. Niczego nie mylę. Prawdy wiary zawarte są w Symbolu Wiary, nie ma tam niczego o Niepokalanie Poczętej.
A służby watykańskie?
Cytat: jp7 w Grudnia 07, 2010, 13:23:07 pmNa pierwszy rzut oka widać tu kombinowanie. Naucza, nie naucza; prywatny, publiczny, omylny, nieomylny. Oj kręćka można dostać.Każdy człowiek może się pomylić. Może się też omylić grupa ludzi, nawet na soborze (sam pan coś takiego zarzuca biskupom, którzy przystąpili do Unii Brzeskiej). Jednak w pewnych warunkach Sobór nie może się mylić (definiowanie dogmatów, potępienie herezji) - podobnie - w pewnych warunkach nie może omylić się papież. Ot wszystko.
Na pierwszy rzut oka widać tu kombinowanie. Naucza, nie naucza; prywatny, publiczny, omylny, nieomylny. Oj kręćka można dostać.
Cytat: Zygmunt w Grudnia 06, 2010, 21:49:51 pmNie gromadzi wszystkich ludzi, bo odrzuca następców S. Piotra, do którego Pan Jezus rzekł: "Paś owce moje". (J 21, 15–19).Ks. Wujek tak to komentuje: "Tu Pan ziścił Piotrowi, co mu był obiecał, że go miał uczynić fundamentem, głową i przełożonym kościoła swego, i przedniejszym pasterzem wszystkich owiec swoich. Bo oto przy bytności inszych apostołów, jemu samemu swe owce poleca (...)"A jak popi te słowa interpretują?Nie o to chodziło:) Piotr był wyłączony z grona 12, gdy 3-krotnie zaprał się Chrystusa. Poprzez te słowa i wcześniejsze wyznanie wiary Piotra, Chrystus przywrócił go d grona 12 apostołów.Każdt biskup jest pasterzem.
Nie gromadzi wszystkich ludzi, bo odrzuca następców S. Piotra, do którego Pan Jezus rzekł: "Paś owce moje". (J 21, 15–19).Ks. Wujek tak to komentuje: "Tu Pan ziścił Piotrowi, co mu był obiecał, że go miał uczynić fundamentem, głową i przełożonym kościoła swego, i przedniejszym pasterzem wszystkich owiec swoich. Bo oto przy bytności inszych apostołów, jemu samemu swe owce poleca (...)"A jak popi te słowa interpretują?