Schizmy w którą popadł wschód...:-/
Jakie "kosmiczne/komiczne tezy" stawiamy ?Ależ proszę szanownego pana - to jest forum katolickiej Tradycji. Jeśli "Rzym jest obcy" dla pana - to co pan na tym forum robi ? Bo jakoś nie widzę, żeby chciał pan się czegoś o katolickiej Tradycji dowiedzieć. Przeciwnie, uprawia pan, tak przez prawosławnych krytykowany, prozelityzm.
Panie Petros, Paweł VI nie jest wykładnią myśli Kościoła. To bardzo kontrowersyjna persona.
i to mówi katolik? a ja myślałem że Paweł VI to papież któremu jesteście winni wiernośc i posłuszeństwo, namiestnik Chrystusa na ziemi, pontifex maximus, patriarcha Zachodu.Co to za schizofrenia? To my prawosławni chrześcijanie, waszym zdaniem, mamy wrócić do kościoła i słuchać papieża, podajecie nawet przykłady z listów ojców kościoła; bo "Matka Kosciół może być surowa", a Was to nie dotyczy? ...... Helloo, dlaczego sami nie szanujecie drodzy Panowie swojej wiary katolickiej?A może jadnak mam rację, może to Panowie sami wyłączyliście się przez swoją pychę i arogancję z Kościoła? TO co, to ja mam przed Panami bronić Panów papieży?
(11)Gdy następnie Kefas przybył do Antiochii, otwarcie mu się sprzeciwiłem, bo na to zasłużył. (12) Zanim jeszcze nadeszli niektórzy z otoczenia Jakuba*, brał udział w posiłkach z tymi, którzy pochodzili z pogaństwa. Kiedy jednak oni się zjawili, począł się usuwać* i trzymać się z dala, bojąc się tych, którzy pochodzili z obrzezania. (13) To jego nieszczere postępowanie podjęli też inni pochodzenia żydowskiego, tak że wciągnięto w to udawanie nawet Barnabę.(14) Gdy więc spostrzegłem, że nie idą słuszną drogą, zgodną z prawdą Ewangelii, powiedziałem Kefasowi wobec wszystkich: «Jeżeli ty, choć jesteś Żydem, żyjesz według obyczajów przyjętych wśród pogan, a nie wśród Żydów, jak możesz zmuszać pogan do przyjmowania zwyczajów żydowskich?»
Jakim prawem podważacie nauczanie swoich papieży? Jana XXIII, Pawła VI, Jana Pawła II.
I wrzucacie mi jakieś zatęchłe XIX wieczne teksty
A o jakiej katolickiej tradycji pan mowi? bo ja znam różne.
Kolejny raz pytam dlaczego stosujecie Panowie różne miary? Inną dla siebie, bo Wy bronicie jakiejś tam niedookreślonej tradycji, a jak ja bronię swojej to już jestem "be".
Jak ja wskazuje na przykłady przyjaznych zachowań papieży wobec prawosławia, to od razu mówicie: oj nie, on jest kontrowersyjny, on wcale nie jest taki nieomylny, nie musimy go słuchac, on nie mowil ex cathedra, on jest tak a taką personą.
To co Paweł VI jak zdejmował ekskomunikę, ktrórej my i tak nie uznawaliśmy, to nie wiedział co czyni? Brał leki czy tak mu przypadkiem wyszło? To cały Kościół Katolicki uznaje tą decyzję a Wy nie? Jakim prawem stajecie ponad swoimi biskupami, ponad swoim papieżem rzymskim? Krzyczycie Panowie na mnie że nie jestem w jedności z nie swoim patriarchą Zachodu (jeżeli jeszcze istnieje), sami nie będąc z nim w jedności?
Helloo, dlaczego sami nie szanujecie drodzy Panowie swojej wiary katolickiej?
Obiektywnie nie jesteśmy. Powielanie zaklęć nic nie zmieni. Silne papiestwo ukształtowało sie w XIII wieku. Stąd starożytni ojcowie nie znali tej instytutcji w takim kształcie jaką ją znamy dzisiaj.
Przeciwstawianie ww. stolic patriarszych bez bez sensu. Ani Konstantynopol, ani tym bardziej Moskwa nie są naszymi przeciwnikami , tylko naszymi braćmi w wierze. Postrzegacie stosunki cerkiewne poprzez państwowe stosunki polityczne. To jest zupełnie bez sensu. Rosjanie w wiekszosci bardzo lubią Polaków i na odwrót (bez względu na wyznanie). Więc po co ta rusofobia??
Patriaracha Cyryl, jeszcze przed wyborem bywał w Polsce, w Białymstoku. Bardzo lubi i szanuje Polaków, zresztą podobnie jak jego poprzednik.
Konstantynopol jest naszym Kościołem Matką.
Rzym jest dla nas obcy. Wiążą się z nim same klopoty i problemy. To nie jest nasz dom.
Nawet nie chce mi sie na wszystko odpowiadac bo to jak walka z wiatrakami. Na mnie jednego, na kazde moje slowo naskoczy 10.
W nic takiego nie popadlismy. W przytoczonych tekstach nie widze nic o prymacie papieza.
Rok 1054 na współczesnych nie zrobił żadnego wrazenia. Przepychanki miedzy Rzymem a Konstantynopolem juz sie zdarzaly.
Gdyby ktos na forum nie zauważył to Paweł VI i Atenagoras odwołali wzajemne ekskomuniki.
Zdarzalo sie ze łacinnikow dopuszczano do liturgii setki lat po 1054 r.
Tak było w czasie ostatniej Boskiej Liturgii służonej w WIelkiej Cerkwii Hagia Sophia w ostatniu dniu, przed zdobyciem Konstantynopola przez Turków w XV wieku.
i to mówi katolik? a ja myślałem że Paweł VI to papież któremu jesteście winni wiernośc i posłuszeństwo, namiestnik Chrystusa na ziemi, pontifex maximus, patriarcha Zachodu.
Co to za schizofrenia? To my prawosławni chrześcijanie, waszym zdaniem, mamy wrócić do kościoła i słuchać papieża, podajecie nawet przykłady z listów ojców kościoła; bo "Matka Kosciół może być surowa", a Was to nie dotyczy?
Jak ja wskazuje na przykłady przyjaznych zachowań papieży wobec prawosławia, to od razu mówicie: oj nie, on jest kontrowersyjny, on wcale nie jest taki nieomylny, nie musimy go słuchac, on nie mowil ex cathedra, on jest tak a taką personą.I wrzucacie mi jakieś zatęchłe XIX wieczne teksty.
To co Paweł VI jak zdejmował ekskomunikę, ktrórej my i tak nie uznawaliśmy, to nie wiedział co czyni?
A może jadnak mam rację, może to Panowie sami wyłączyliście się przez swoją pychę i arogancję z Kościoła?
TO co, to ja mam przed Panami bronić Panów papieży?
Buhaha prozelitym tutaj, a to dobre, nieźle się ubawiłem:) Normalnie tylu nowych wyznawców prawosławia tu widze ze hohohoho:)