Cytat: FidelisTraditioni w Grudnia 04, 2010, 13:21:07 pmCytat: Petros w Grudnia 04, 2010, 13:08:32 pmCo do KGB jest to w takim samym stopniu prawdziwe stwierdzenie jak współpraca katolickich księży i biskupów w Polsce z MBP, UB i SB.Tylko,że współpraca części katolickiego duchowieństwa z SB to akurat fakt Ciekawe jaka część prawosławnego rosyjskiego duchowieństwa (powiedzmy od lat 40-tych XX w) nie współpracowała z NKWD i KGB, tudzież z innymi organami ZSSR.
Cytat: Petros w Grudnia 04, 2010, 13:08:32 pmCo do KGB jest to w takim samym stopniu prawdziwe stwierdzenie jak współpraca katolickich księży i biskupów w Polsce z MBP, UB i SB.Tylko,że współpraca części katolickiego duchowieństwa z SB to akurat fakt
Co do KGB jest to w takim samym stopniu prawdziwe stwierdzenie jak współpraca katolickich księży i biskupów w Polsce z MBP, UB i SB.
Pamietajmy że nie możemy oceniać postaw moralnych w stosunku do osób które funkcjonowały w państwie totalitarnym.
Nie, kapłan musi mieć ważne świecenia, byc w jednosci z biskupem i posiadać antymnis.Takie szopki przed wojną w Polsce robili jezuici, przebrani za baciuszków.
Tak to instytucje które krawawo prześladowały Cerkiew. Przez ich rece "przeszły" rzesz świętych.
CytujNie istnieje "terytorium kanoniczne" w odniesieniu do schizmatyków.Tak, dlatego nieprawosławni mogą prosić o przyjęcie do Kościołą PRawosłąwnego.
Nie istnieje "terytorium kanoniczne" w odniesieniu do schizmatyków.
Poza Cerkwią nie ma sakramentów, wynika to z kanonów.
Tak, wciąż wierzymy że odłączeni wrócą do wiary prawosławnej
CytujFakt - żeby liturgia była schizmatycka, to musi ja odprawiać schizmatyk...Tak, dlatego kapłani katoliccy nie mogą sprawować Eucharystii w Cerkwi.
Fakt - żeby liturgia była schizmatycka, to musi ja odprawiać schizmatyk...
CytujPamietajmy że nie możemy oceniać postaw moralnych w stosunku do osób które funkcjonowały w państwie totalitarnym.Mam nadzieję, że się przesłyszałem?!Oceniać można, a nawet trzeba, potępienie natomiast należy zostawić Panu Bogu!
Kapłan katolicki nie będzie sprawować Eucharystii la "prawosławnych", bo schizmatycy są ekskomunikowani...
Jak mam ocenić zastraszonego prawosławnego księdza, któremu grozi się porawniem żony lub dzieci?Jak mam ocenić zastraszonego katolickiego księdza któremu grozi się porwaniem, ujawnieniem orientacji seksualnej czy nie wydaniem paszportu, gdy ma jechać na studia do Rzymu?
“Ignacy, zwany również Teoforem, Kościołowi, który dostąpił miłosierdzia w majestacie Ojca Najwyższego i Jezusa Chrystusa, jedynego Syna Jego; umiłowanemu i oświeconemu wolą Tego, który chciał to wszystko, co istnieje, dla miłości Jezusa Chrystusa, Boga naszego; Kościołowi, który pierwsze dzierży miejsce, a leży w miejscowości przez Rzymian zamieszkałej; który jest godny Boga, godny czci, godny chwały, godny uwielbienia, godny powodzenia, godny świętości; który pierwsze miejsce zajmuje w miłości związku [prokathemene tes agapes], który posiada zakon Chrystusowy i nosi imię Ojcowskie: pozdrawiam go w imię Jezusa Chrystusa, Syna Ojcowskiego”
Polikarp nie tylko był uczniem apostolskim, nie tylko żył razem z wielu ludźmi, którzy widzieli Pana, ale apostołowie uczynili go w Kościele smyrneńskim biskupem dla Azji, [...]. Tego zawsze uczył, co przejął od apostołów, co również Kościół podaje, co wreszcie jest jedynie prawdziwe"(Ireneusz, Adv. haer. III 3,4; Euzebiusz, HE IV 14,3-4).
Jak mam ocenić zastraszonego prawosławnego księdza, któremu grozi się porawniem żony lub dzieci?
Jak mam ocenić zastraszonego katolickiego księdza któremu grozi się porwaniem, ujawnieniem orientacji seksualnej czy nie wydaniem paszportu, gdy ma jechać na studia do Rzymu?
Nie jestesmy schizamtykami Nigdy nie byliśmy.
Cytat: jp7 w Grudnia 04, 2010, 14:31:39 pmKapłan katolicki nie będzie sprawować Eucharystii la "prawosławnych", bo schizmatycy są ekskomunikowani...Nie jestesmy schizamtykami Nigdy nie byliśmy.
Cytat: Petros w Grudnia 04, 2010, 14:36:11 pmNie jestesmy schizamtykami Nigdy nie byliśmy.Obiektywnie - jesteście. Zapewne większość prawosławnych (w tym być może i Pan)nie ponosi najmniejszej odpowiedzialności za schizmę (stąd "święci prawosławni"). Tak was nauczono - "Rzym be, Konstantynopol/Moskwa cacy". Trzeba nie lada wysiłku, żeby się przez to przebić.
Cytat: Petros w Grudnia 04, 2010, 14:36:11 pmNie jestesmy schizamtykami Nigdy nie byliśmy.Od ilu pokoleń Pana Przodkowie nie są "schizmatykami"?Proszę pamiętać, by jutro uzyskać odpowiedzi na pytania z drugiego wątku.
Nie znacie polskiego prawosławia. Nie znacie rosyjskiego praowsławia. Są to dwa, bardzo różne kościoły. A stawiacie jakieś kosmiczne/komiczne tezy.
Rzym jest dla nas obcy. Wiążą się z nim same klopoty i problemy. To nie jest nasz dom.Nawet nie chce mi sie na wszystko odpowiadac bo to jak walka z wiatrakami. Na mnie jednego, na kazde moje slowo naskoczy 10.