Panie Petros, przypominam Panu, ze jest Pan na forum KATOLICKIM.- Moderacja.
Cytat: szkielet w Grudnia 02, 2010, 20:27:25 pmPanie Petros, przypominam Panu, ze jest Pan na forum KATOLICKIM.- Moderacja.1. Panie Moderatorze a moze jest Pan nadwrażliwy? Stosuję dosyć podobną retorykę jaką obowiązuje na tym forum, oczywiście w o wiele mniejszej skali i łagodniejszym tonie. Więc w czym problem? 2. Forum katolickie hmmm. Forum nie jest zarejestrowane przez właściwą władzę kościelną i nie posiada swojego opiekuna duchowego. Prawo kanoniczne nie pozwala na używanie określena "katolicki" w przypadku różnych inicjatyw, bez zgody włądzy kościelnej.
hmmm a jeżeli to katolicy zyją w niepokonanej nieświadomości?
tworzenie nowych bytów prowadzi do herezji.Dlaczego? Bo jest to niezgodne z Objawieniem, czyli Pismem św., i Tradycją.Dogmaty przyjęte poza 7 Soborami Powszechnymi.
Zaczątki najnowszej herezji na zachodzie to odejscie od dogmatu soboru efeskiego dot. Theotokos na rzecz Marii jako boginii.
Nie jestem heretykiem:)Mam prawo pytać o postrzeganie Bogarodzicy w KRK, zwłaszcza gdy np. prymas Glemp podpisują jakąś tam deklarację dotyczącą NMP.
Ja bym osobiście sugerował aby w tych kwestiiach uznawać naukę sformułowaną przez Kościół do czasów Piusa XII, ponieważ późniejszą doktrynę montyniańsko-wojtyliańską trudno jest odróżnić od błędów.Jeżeli chodzi o cerkiewność, to wiem że w Rzymie było tzw. Collegium russicum, gdzie był odprawiany obrządek rosyjsko-prawosławny uznawany przez Piusa XII więc jeżeli chodzi o obrządek ruski to jest uznawany przez Piusa XII.
nie sądze. Zaczątki najnowszej herezji na zachodzie to odejscie od dogmatu soboru efeskiego dot. Theotokos na rzecz Marii jako boginii.
Z brzytwą Ockhama niezgodne sa nowe zachodnie "dogmaty".
tworzenie nowych bytów prowadzi do herezji.
Dlaczego? Bo jest to niezgodne z Objawieniem, czyli Pismem św., i Tradycją.
Dogmaty przyjęte poza 7 Soborami Powszechnymi.
Cerkwi stosuje się ryt bizantyjski, grecki.Cóż, Jezuici robią różne dziwne rzeczy.
Collegium Russicum założył w 1929 Pius XI, odprawia się tam liturgia prawosławna wg. ksiag starocerkiewno-słowiańskich, takich jak używano w Rosji przed 1917 r.. Jest to Katolicka Rosyjska Cerkiew Prawosławna. Byłem tam i sam widziałem.
Primo - nie wiem kto odszedł od nauczania soboru efeskiego, ale na pewno nie Kościół. Z tą "Marią jako boginią" to stosuje Pan ostro protestancką retorykę jak widzę...Secundo- przez kilkanaście stron wątku o prawosławiu nazbierało się sporo pytań na które Pan nie odpowiedział, informacji i komentarzy, do których się Pan nie odniósł. Może wróci tam Pan i jakoś po kolei popróbuje odpowiadać? A jeśli Pan nie wie, to proszę się śmiało przyznać, albo zapytać jakiegoś batiuszki (co radził Panu pan Zygmunt).PS. Z pewnej strony pewnego prawosławnego monastyru wynika, że hierarchia PAKP (a także np. Patriarchat Moskiewski i wielu hierarchów innych cerkwi) to odstępcy od wiary prawosławnej i heretycy, więc które prawosławie jest tym "prawdziwym" (nadmienię, że monastyr ten oficjalnie podlega PAKP, więc to nie żadni starowiercy)?
Jezeli przyjac ze granice Kościoła/Cerkwi sa tam dokąd sięgają sakramenty,
Jezeli przyjac ze granice Kościoła/Cerkwi sa tam dokąd sięgają sakramenty, to pomimo naszych buńczucznych sporów, wszyscy jesteśmy w jednym Kościele/Cerkwi.
Staro-cerkiewno-słowiański to jest język, a nie księgi. Tak, tak, wiem, w czasie uwięzienia materopolitów i bskupów, w czasie największych prześladowań Rosyjskiej Cerkwi Prawosłąwnej, burzenia świątyń, mordowania duchownych i wiernych, wysyłania ich na Sybir, papież wbił prawosławnym chrześcijanom nóż w plecy i zaczął szkolić, a nastepnie wysyłać jezuitów do Rosji.Na szczeście z mizernym efektem.
niech Kolega da link, a nie takie kobylaste zdjeciea poza tym - chyba cerkiew prawoslawna nie zmienila ksiag liturgicznych?