W dolnej strefie ikony wyobrażono Bogurodzicę, z rozłożonymi w geście modlitwy dłońmi. Maria Panna jawi się tu jako figura Kościoła, jako Oblubienica Oblubieńca Kościoła, mądra panna z Chrystusowej przypowieści, której lampa nieustannie płonie ożywiana miłością i modlitwą swe źródło mającą w Świętym Duchu, którego w pełni otrzymała w cudzie wcielenia się Syna Bożego. Czuwająca Bogurodzica skupia wokół siebie rybaków, którzy już za kilka dni staną się mędrcami i obwieszczą światu powszechne zbawienie (troparion święta Pięćdziesiątnicy). Postać Marii flankują apostołowie Piotr i Paweł (obecność apostoła Pawła jest tu rzecz jasna pewnym anachronizmem, gdyż przyłączył się do grona uczniów po Wniebowstąpieniu Chrystusa, ikona jednak przekazuje nam symboliczny obraz Kościoła, a weryzm historyczny nie jest przedmiotem jej troski), „pierwsi wśród zwierzchnich”, filary Kościoła Chrystusa, mężni głosiciele Ewangelii. Jednakże postać rozmodlonej Bogurodzicy pokazuje jasno, że wszelka działalność wypływa z serca przepełnionego modlitwą, że autentycznym źródłem Kościoła jest intymny związek z Oblubieńcem, nasłuchiwanie kroków Jego powrotu.
Cytat: romeckAle po ostatnim wpisie o ostatnim soborze dogmatycznym... No, nie wiem, czy to było niechcący.Było niechcący ... Proszę więc wybaczyć "fopa"
Ale po ostatnim wpisie o ostatnim soborze dogmatycznym... No, nie wiem, czy to było niechcący.
phi!
Na zakończenie obrad Soboru Papież Paweł VI potwierdził jego charakter ekumeniczny, nawiązując ponownie dialog miłości z Kościołami, które pozostają w komunii z Patriarchą Konstantynopola i wykonując wraz z nim konkretny i niezwykle doniosły gest, który „pogrążył w zapomnieniu” i „wymazał z pamięci i z życia Kościoła” dawne ekskomuniki.
Prawosławie zerwało więź jedności z Kościołem. Na szczęście zerwało, nie popadając przy tym w herezję, więc nie przestało istnieć (jak np. Nestorianie). Choć Pan Bóg ciężko was doświadczył...
Cytat: Petros w Grudnia 05, 2010, 08:57:42 amPrawosławie zerwało więź jedności z Kościołem. Na szczęście zerwało, nie popadając przy tym w herezję, więc nie przestało istnieć (jak np. Nestorianie). Choć Pan Bóg ciężko was doświadczył...czy nie można powiedzieć, że schizma jest szczególną formą herezji? w końcu powodem popadnięcia w schizmę jest faktycznym zaprzeczeniem dogmatu o nieomylności papieża.
czy nie można powiedzieć, że schizma jest szczególną formą herezji? w końcu powodem popadnięcia w schizmę jest faktycznym zaprzeczeniem dogmatu o nieomylności papieża.
W cytowanym fragmencie zawarta jest (przynajmniej implicite) herezja. "Jak wam się nasze dogmaty nie podobają, to je zmienimy". Jedna z najgorszych encyklik Jana Pawła II... :-/
Jeśli tak ważne pytanie Pan zignoruje, to będę uważał, że nie chce Pan prowadzić poważnej dyskusji.
To ja jeszcze dorzucę coś w czym Pan Petros nie zauważa lub udaje że nie zauważai opis ze strony prawosławnej www.cerkiew.szczecin.plCytujW dolnej strefie ikony wyobrażono Bogurodzicę, z rozłożonymi w geście modlitwy dłońmi. Maria Panna jawi się tu jako figura Kościoła, jako Oblubienica Oblubieńca Kościoła, mądra panna z Chrystusowej przypowieści, której lampa nieustannie płonie ożywiana miłością i modlitwą swe źródło mającą w Świętym Duchu, którego w pełni otrzymała w cudzie wcielenia się Syna Bożego. Czuwająca Bogurodzica skupia wokół siebie rybaków, którzy już za kilka dni staną się mędrcami i obwieszczą światu powszechne zbawienie (troparion święta Pięćdziesiątnicy). Postać Marii flankują apostołowie Piotr i Paweł (obecność apostoła Pawła jest tu rzecz jasna pewnym anachronizmem, gdyż przyłączył się do grona uczniów po Wniebowstąpieniu Chrystusa, ikona jednak przekazuje nam symboliczny obraz Kościoła, a weryzm historyczny nie jest przedmiotem jej troski), „pierwsi wśród zwierzchnich”, filary Kościoła Chrystusa, mężni głosiciele Ewangelii. Jednakże postać rozmodlonej Bogurodzicy pokazuje jasno, że wszelka działalność wypływa z serca przepełnionego modlitwą, że autentycznym źródłem Kościoła jest intymny związek z Oblubieńcem, nasłuchiwanie kroków Jego powrotu.Piotr i Paweł - FILARY KOŚCIOŁA - instytucjonalny = Piotr, charyzmatyczny = Paweł. Dlaczego w kanonie ikony Wniebowstąpienia sami prawosławni ukazują Piotra jako filar skoro odrzucają jego prymat. Czyżby schizofrenia? Nie sadzę to 1000 lat samodzielności, i po takim czasie strasznie trudno przyznać się do "błędu"
Chwileczkę, chwileczkę. Czy tego nie napisał katolicki "Κηφᾶς"-"Kefas", głowa kościłoa zachodniego?
A jak ja znajduję w oficjalnym nauczaniu papieskim, stanowisko KRK które idzie jednak w stronę prawosławną, a opierającą się na następujących tezach:1. Kościoły prawosłąwne to też są kościoły w Chrystusie, oparte na apostołach2. Unionizm nie jest dobrą metodą, musimy poprzez dialog szukać drogi do prawdziwej jedności.3. Ekskomuniki uważa się za niebyłe. Prosi się o wybaczenei wzajemnych win i urazów.4. Dla biskupa Rzymu trzeba znaleźć taką formułę, która będzie akceptowana dla wszystkich.
To Panowie odpowiadacie ze mieliscie papież głosi herezje?
Moi Drodzy powiedzcie mi co braliście, bo ja chce to samo (żart;) )
W tym momencie dyskusja stanęłą na głowie:)
To ja prawosławny chrześcijanin, powołuję się na autorytet papieża, krórego ja jurysdykcji nie uznaję, wy uznajecie Go za heretyka, a ja mam wrócić do jedności z nim (papieżem).
Prawosławny ma wrócić do jedności z papieżem, któego katolicy uznają za heretyka
No to ja może zapytam, czy jesteście jeszcze w Kościele Katolickim? No bo skoro samozwańczo rzucacie że Sługa Boży Jan Paweł II , przyszły święty, to heretyk, pomijam moją skromną schizamtycką osobę;)
Kto dał Wam drodzy forumowicze taką władze?
Skoro katolicy nie szanują swojego papieża, to po co nam się do Was pchac?
herezją jest dogmat przyjęty na V I
Implicite, czyli nie wprost. Herezja jest najbardziej prawdopodobną interpretacją (rozwinieciem) tego tekstu. Bo tekst ten bez interpretacji niewiele znaczy.Ja zastosowałem interpretację językową. Tak wiec twierdzenie któe przytaczam wynika wprost ze zdania.Cytat: Petros w Grudnia 06, 2010, 17:21:45 pmTo ja prawosławny chrześcijanin, powołuję się na autorytet papieża, krórego ja jurysdykcji nie uznaję, wy uznajecie Go za heretyka, a ja mam wrócić do jedności z nim (papieżem).Primo - gdyby to była herezja wprost - nie miał by żadnej jurysdykcji. Niestety - twierdzenie jest jedynie bliskie herezji (być może ma interpretację ortodoksyjną, jednak nie widzę formuły prymatu akceptowalną dla np. Luteran i "prawosławia" na raz). Aby papieża uznać za heretyka - herezja musi być oczywista dla wszystkich, tu nie została wypowiedziana wprost. Może po prostu papież łudził się, ze wszyscy "chrześcijanie" nagle doznają olśnienia i uznają prymat taki jakim on jest?W każdym razie teza ta jest szkodliwa dla Kościoła.Nie ma takiej formuły bo nie ma żadnego prymatu.Cytat: Petros w Grudnia 06, 2010, 17:21:45 pmPrawosławny ma wrócić do jedności z papieżem, któego katolicy uznają za heretyka Jakby Pan nie zauważył - Jan Paweł II umarł już jakiś czas temu...Zauważyłem, przez wiele dni była narodowa histeria.Jan Pawłe II świętym nie jest - a nawet jeśli zostanie ogłoszony, to oznacza to tylko tyle, że nie trafił po śmierci do piekła. Co jest oczywiste, gdyż umarł opatrzony sakramentami. Chyba, że uważa Pan "proces kanoniczny" prowadzony w części diecezjalnej przez długoletniego przyjaciela Papieża (kard. Dziwisza) a w części Watykańskiej przez hierarchów do godności kardynalskiej lub biskupiej przez Jana Pawła II wyniesionych za obiektywny.Nie trzeba być prorokiem zeby wiedzieć że będzie kanonizowany. Nie wnikam w wewnetrzne uklady koscielne.Cytat: Petros w Grudnia 06, 2010, 17:21:45 pmKto dał Wam drodzy forumowicze taką władze?To nie władza - to obowiązek każdego ochrzczonego.Cytat: Petros w Grudnia 06, 2010, 17:21:45 pmSkoro katolicy nie szanują swojego papieża, to po co nam się do Was pchac?Bo poza Kościołem nie będzie Pan zbawiony. Nota bene w historii było co najmniej kilku papieży - heretyków (kilku potępionych przez następców, czy sobory), podobnie jak herezje zdarzały się patriarchom Konstantynopola, a zapewne i Moskwy...
Panie Zygmuncie soborowość kościoła (jeogo ustrój) zawarta jest w nicejsko-konsantynopolitańskim Symbolu Wiary."Wieruju w jedinu Swiatuju, Sobornuju i Apostolskuju Cerkow".
każdy sobór to zgromadzenie równych sobie biskupów, czyż nie tak?
Ja wyglądał pierwszy sobór apostolski, sobór jerozolimski?Kto jemu przewodniczył?
"Wieruju w jedinu Swiatuju, Sobornuju i Apostolskuju Cerkow".