A o prymacie Kościoła Rzymu?W schizmę popadliście wykreślając bez powodu z dyptychów biskupa Rzymu. Nie aktualnie urzędującego papieża (co można by jeszcze próbować jakoś uzasadnić, wiązać z IV krucjatą etc.) a urząd, któremu winniście (choćby i honorowe) posłuszeństwo.
Wszelkie dyskusje teologiczne nie mają racji tylko i wyłącznie dlatego że jak napisałem nie jest pan w jedności z "Kefasem - Skałą"
Nigdy nie popadliśmy w żadną schizmę. Nigdy 5 starożytnych patriarchatów nie podlegały Rzymowi.
Zadam tylko jedno pytanie - Kogo Pan Jezus nazwał Kefas - Skała?
ostatnim soborem powszechnym na którym ustalono dogmaty był Sobór Nicejski w 787 r.
@ TatoWszelkie dyskusje teologiczne nie mają racji tylko i wyłącznie dlatego że jak napisałem nie jest pan w jedności z "Kefasem - Skałą" jak to słusznie zauważył pan JP7
I Ja zaś mówię ci, że ty jesteś kamieniem, a na tej skale zbuduję mój Kościół.tłum. moje
Zwracając się do Patriarchy ekumenicznego, Jego Świątobliwości Dimitriosa I, powiedziałem, że jestem świadom, iż „z różnorakich przyczyn i wbrew woli jednych i drugich to, co miało być posługą, mogło niekiedy przybierać dość odmienną postać. Jednak (...) pragnienie bezwzględnego posłuszeństwa woli Chrystusa każe mi, jako Biskupowi Rzymu, sprawować ten urząd. (...) Modlę się gorąco do Ducha Świętego, by obdarzył nas swoim światłem i oświecił wszystkich pasterzy i teologów naszych Kościołów, abyśmy wspólnie poszukiwali takich form sprawowania owego urzędu, w których możliwe będzie realizowanie uznawanej przez jednych i drugich posługi miłości”155.
Collegium Russicum założył w 1929 Pius XI, odprawia się tam liturgia prawosławna wg. ksiag starocerkiewno-słowiańskich, takich jak używano w Rosji przed 1917 r.. Jest to Katolicka Rosyjska Cerkiew Prawosławna. Byłem tam i sam widziałem.Zdjęcie zostało skasowane ze względu na zbyt duże rozmiary. -Moderacja
Cytat: Kalistrat w Grudzień 05, 2010, 23:26:06 I Ja zaś mówię ci, że ty jesteś kamieniem, a na tej skale zbuduję mój Kościół.tłum. mojeBo niestety w grece skała jest rodzaju żeńskiego. W aramejskim - męskiego. W rękopisie syriackim w obu miejscach stoi "kefa"- skała.Podobnie św. Paweł nie nazywa św. Piotra "Petros" a "Κηφᾶς"-"Kefas"
Ale po ostatnim wpisie o ostatnim soborze dogmatycznym... No, nie wiem, czy to było niechcący.Bo nagle w wątku mamy trzy opinie, trzy "Kościoły"?
Cytat: Zygmunt w Grudnia 04, 2010, 19:00:23 pmCytat: Petros w Grudnia 04, 2010, 14:36:11 pmNie jestesmy schizamtykami Nigdy nie byliśmy.Od ilu pokoleń Pana Przodkowie nie są "schizmatykami"?Proszę pamiętać, by jutro uzyskać odpowiedzi na pytania z drugiego wątku.Od czasów założenia Cerkwi w Dniu Pięćdziesiątnicy
Cytat: Petros w Grudnia 04, 2010, 14:36:11 pmNie jestesmy schizamtykami Nigdy nie byliśmy.Od ilu pokoleń Pana Przodkowie nie są "schizmatykami"?Proszę pamiętać, by jutro uzyskać odpowiedzi na pytania z drugiego wątku.
Nie jestesmy schizamtykami Nigdy nie byliśmy.