Dudała, jak wyglądamy z planem, czyli o liczbie słuchających Mszy w Polsce …https://przedsoborowy.blogspot.com/2019/09/dudaa-jak-wygladamy-z-planem-czyli-o.html
Tak, właśnie ten film ma zapowiadać wpis. Ale znalazłem dane, które pogłębiają temat - są na poziomie parafialnym - i muszę je rzetelnie przeanalizować
Przypominam, że miał swojego oficera prowadzącego.
Najlepsze w tej książce jest ... posłowie autorstwa Pawła Lisickiego. Nie od dziś uważam naczelnego "Do Rzeczy" jako czołowego polskiego intelektualistę i teologa. Także i tutaj potrzebuje on zaledwie kilku akapitów, by wskazać skazy na pancerzu naszego Panzerkardinala. Jakie? Przeczytajcie sami w książce!
Czy ktoś z forumowiczów kojarzy może książkę z końcówki XIX lub z początków XX w. o mszy świętej pisaną trochę w duchu mistycznym, ale bardzo prostym językiem, tak trochę dla prostego ludu? Wpadła mi kiedyś w rękę ale nie pamiętam tytułu, w internetach nie trafiłem na nią. Nie był to na pewno wykład M. z Kochem. Pamiętam, że w książce autor np opisywał jakieś mistyczne wizję uczestników na przestrzeni wieków przy różnych częściach mszy sw. które obrazowaly znaczenie tych części mszy.