Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 09, 2025, 19:42:57 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232959 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: ojciec Blaza SI kontratakuje (znowu?)
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 Drukuj
Autor Wątek: ojciec Blaza SI kontratakuje (znowu?)  (Przeczytany 27036 razy)
animus60
aktywista

« Odpowiedz #75 dnia: Sierpnia 30, 2012, 15:19:30 pm »

Swoją drogą też liczę, że da to wszystko do myślenia bufonowi Blazie

Nie sądzę. O wyczynach o.Blazy pisano wielokrotnie tutaj i na łamach KNO.
Do moderny nie docierają żadne argumenty, albo potrafią je pokrętnie interpretować jak neoni zakaz przyjmowania Komunii na siedząco. Zakazano, a więc przyjmuja na stojąco, ale spożywają na siedząco.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #76 dnia: Sierpnia 30, 2012, 20:43:59 pm »

A na KNO aktualizacja:
Msza była odprawiana na... UBelisku utrwalaczy (władzy ludowej)

uzupełnienie jednego z naszych Czytelników, przewodnika tatrzańskiego:

Ta msza św. odprawiana była nie tyle pod Wdżarem, lecz tak naprawdę na przełęczy Snozka, pod (ta-daaa!) UBeliskiem Władysława Hasiora, czyli "Organkami", czyli pod pomnikiem "Wiernym synom Ojczyzny poległym na Podhalu w walce o utrwalenie władzy ludowej.", jak głosił (przed remontem) napis na (ta-daaa!) głazie (obecnie "ołtarzu") umieszczonym pod organkami...
  Komentarz redakcji KNO:  jak widać kolejny raz życie przerosło kabaret.

ceterum censeo "Societas Iesu" delendam esse
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
animus60
aktywista

« Odpowiedz #77 dnia: Września 03, 2012, 12:39:53 pm »

W odniesieniu do tego zdjęcia, to ja na nim jestem. Po prostu wyłączam komórkę, aby nie zadzwoniła podczas Mszy.
Natomast przy okazji wyszło to, co wcześniej utrzymywałem, że tym zdjęciem ziinteresowały się  demotywatory, które w komentarzach oskarżono o antyklerykalizm, a także zainteresowała się opublikowały Kronika Novus Ordo.
Wyszło, że i Demotywatory i Kronika Novus Ordo komentują to zdjęcie. w podobny sposób i na tym samym poziomie (autor Kroniki Novus Ordo wyśmiewa się z mojego nazwiska, czyli dokonuje publicznego naruszenia dóbr osobstych, co jest karalne. I czyni to niby ktoś, kto chce uchodzić za katolika. Tak na marginesie ostatnio z mojego nazwiska śmiały się dzieci w szkole podstawowej). Wyszło na to, że - jak wcześniej wskazałem - Herod i Piłat podają sobie ręce. Zawsze mówiłem, że Kronika Novus Ordo i stojący za tym pseudotradycjonaliści i lewicowy antyklerykalizm grają do jednej bramki. Teraz mam na to niezbite dowody. Takie paparazzi.
A czy ktoś kiedykolwiek zapytał, o co chodzi na tym zdjęciu? Mnie się nikt nie pytał. A może krytykanci tego zdjęcia są za tym, żeby nie wyłączać komórek podczas Mszy? Bo tak na to wygląda. Ogólnie rzecz biorąc, chodzi więc o tanią sensację, którą zwykle karmi się literatura brukowa.
Świadomie wyłączyłem przy tej odpowiedzi możliwość komentarzy, bo przy takich odpowiedziach część komentarzy i tak nie zostałaby opublikowana ze względu na podstawowy brak kultury osobistej.

Tak ks Blaza odpowiedział na zarzuty demotywatorów i KNO, wrzucając wszystkich swoich krytykantów do jednego worka, zupełnie jak tow Wiesław przed laty.

http://www.rozmawiamy.jezuici.pl/rozmawiamy/forum/109/n/7349

Odpowiedział mu błyskotliwie Dextimus na KNO.

http://breviarium.blogspot.com/2012/09/zewszad-herody-piaty-folksdojcze-i.html

Panie Krusejder, jednak miałem rację. Pojęcie "pokora" jest dla modernistów zupełnie nieznane.
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #78 dnia: Września 03, 2012, 13:11:48 pm »

A może krytykanci tego zdjęcia są za tym, żeby nie wyłączać komórek podczas Mszy?
Słuszny ojciec wyciągnął wniosek, gdyż jesteśmy za tym, aby wyłączać komórki PRZED Mszą  :D
sayalius
Gość
« Odpowiedz #79 dnia: Września 03, 2012, 14:44:30 pm »

Poza tym, nie odniósł się NIC a NIC do "wystroju" ołtarza tudzież innych "jajec okołoliturgicznych" (czytaj nadużyć).
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #80 dnia: Września 03, 2012, 15:13:37 pm »

Kronika znakomicie dziala wg zasady Kaczynskiego : udzerzac tam gdzie boli. O. Blaze musi bolec tak, ze po leciutkim uderzeniu w stol nozyce nie tylko sie odzywaja, ale spiewaja cala opere na pelne gardlo.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
animus60
aktywista

« Odpowiedz #81 dnia: Września 03, 2012, 15:26:40 pm »

Odpowiedź jest żenująca. Kapłan powinien wyłączyć komórkę przed Mszą św, a nie  w trakcie. Skoro zdarzyło się, że nie wyłączył, nie powinien wstawiać zdjęcia do facebooka.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #82 dnia: Września 04, 2012, 13:39:27 pm »

Ks.Blaza otrzymał wyrazy poparcia, które zamieścił:

Szcześć Boże.
Podziwiam Ojca za to że choć nie musiał, napisał co robił przy ołtarzu z komórką.
To zdjęcie z tym ani śmiesznym ani fajnym podpisem jest wszędzie, można powiedzieć ze jest Ojciec sławny.
Smutne jest to że jak ksiądz ma zdjecie z telefonem to od razu piszą że do kochanki pisze.

http://www.rozmawiamy.jezuici.pl/rozmawiamy/forum/109/n/7349

Post w tej samej tonacji co tłumaczenie wielebnego, nie podpisany. Uczepił się komórki, pomijając inne sprawy. Nie rozumie, albo udaje,  że nie chodzi o sam fakt użycia komórki przy ołtarzu. Nie powinien, ale pal sześć, może zapomniał, zdarza się. Problem w tym, że według niego to zachowanie normalne. Msza, którą wtedy odprawiał, też według niego jest zgodna z normami liturgicznymi. Nie może przyznać się do błędu, a na wszystkie zarzuty odpowiada epitetami.
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2012, 13:42:46 pm wysłana przez animus60 » Zapisane
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #83 dnia: Września 12, 2012, 18:43:14 pm »

Żali o. Blazy ciąg dalszy:

http://www.liturgia.pl/blogi/Tomasz-Dekert/Tylko-krowa-nie-zmienia-pogladow-czyli-w-obronie-KNO.html#comment-13821
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
sayalius
Gość
« Odpowiedz #84 dnia: Września 12, 2012, 19:20:50 pm »

Jedna z tamtejszych wypowiedzi:

Cytat: Łukasz Wolański
pon., 10.9.2012
To żeby był komplet - ja bywam na mszy Piusa V, czasem do niej służę - na ile potrafię ;-). Ale bywam też na mszy Pawła VI. I też służę. I jestem ceremoniarzem, nadzwyczajnym Szafarzem Komunii Świętej. Przygotowuję się w Diecezji Legnickiej do przyjęcia posługi akolitatu. Od ponad roku mam małżonkę.

To tak uprzedzając, że nie jestem żadnym ortodoksą i nie mam nic przeciwko NOM jako rytowi. Natomiast mam wiele przeciwko temu, jak jest on wykonywany. Trochę to jak z utworem muzycznym. Na kartce nuty są git. Ale orkiestry słuchać się nie da. Grają - fakt. Ale się nie da. Czy koncert ma stawać się męczarnią?

Co za paranoja, by uchodzić za normalnego katolika, kiedy się nie jest ortodoksyjnym, a więc się nie zachowuje czystości nauki... CO ZA CZASY! Wstydzić się ortodoksyjności... Idę chyba po piwo do sklepu...
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #85 dnia: Września 12, 2012, 20:03:20 pm »

http://www.rozmawiamy.jezuici.pl/rozmawiamy/forum/70/n/5885
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #86 dnia: Grudnia 27, 2012, 10:54:46 am »

"Dla mnie księgi z czasów Jana XXIII to nowinkarstwo, np. Msza Wieczrzy Pańskiej albo Msza Wigilii Paschalnej (do reform Piusa XII - Liturgia Wielkej Soboty), to nowinkarstwo." - pisze o. Blaza SJ

http://www.rozmawiamy.jezuici.pl/rozmawiamy/forum/70/n/8596
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #87 dnia: Grudnia 27, 2012, 11:06:51 am »

No wlasnie. Nalezy tych zaskorupialych, konserwatywnych i reakcyjnych posoborowcow, wyznawcow archeologizmu spuscic tam, gdzie i ch miejsce : na smietnik historii Kosciola. Przyszlosc nalezy do postepowych i nowoczesnych zwolennikow KRR.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #88 dnia: Grudnia 27, 2012, 11:50:22 am »

Witamy o. Blazę w gronie członków - kandydatów do grona bractwa mszalistwów ante 1958 :)))
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #89 dnia: Grudnia 28, 2012, 15:59:31 pm »

Ostatnim, który może zabierać głos na temat 'wspierania wrogów Kościoła katolickiego', jest O. Blaza. Ciekawe co go podkusiło do składania kwiatów na grobach czerwonoarmistów wraz z tak zajadłymi antyklerykałami jak Woleński, Środa, Blumsztajn albo Michnik ? Pytam retorycznie.

A w jakich okolicznościach? Proszę wyświetlić sprawę.
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: ojciec Blaza SI kontratakuje (znowu?) « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!