Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 13, 2025, 04:37:16 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232970 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: ojciec Blaza SI kontratakuje (znowu?)
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Drukuj
Autor Wątek: ojciec Blaza SI kontratakuje (znowu?)  (Przeczytany 27274 razy)
lapsi
bywalec
**

« Odpowiedz #60 dnia: Sierpnia 29, 2012, 22:25:35 pm »

Hehe, to pewno któś z naszych ;D

Jeżeli tak, to nie wiem z czego tu się cieszyć. Podejrzewam, że dla przeciętnego użytkownika strony Demotywatory to zdjęcie będzie raczej powodem zgorszenia i utwierdzenia w przekonaniu, że Kościół jest obłudny, itd.
Biada temu, przez którego przychodzi zgorszenie. Oczywiście głównym winowajcą jest tu o. Blaza, ale po co na świeckiej i często antykościelnej stronie katolik miałby pluć w ten sposób na Kościół?
Dlatego ja mam nadzieję, że to jednak nikt "z naszych".
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #61 dnia: Sierpnia 29, 2012, 22:52:27 pm »

Ok, ale czy często to co głosi kościół posoborowy (w osobie kapłanów) nie jest obłudne (w jakims procencie?)
Sorry, ale z własnej obserwacji wiem, ze wielu kapłanów traktuje swoja posługę jako pracę od-do. Więc tymbardziej uważam, ze może akurat ten demotywator spowoduje jakąś przemiane u ojca.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
lapsi
bywalec
**

« Odpowiedz #62 dnia: Sierpnia 29, 2012, 23:02:30 pm »

Ok, ale czy często to co głosi kościół posoborowy (w osobie kapłanów) nie jest obłudne (w jakims procencie?)
Sorry, ale z własnej obserwacji wiem, ze wielu kapłanów traktuje swoja posługę jako pracę od-do. Więc tymbardziej uważam, ze może akurat ten demotywator spowoduje jakąś przemiane u ojca.

Nie sądzę, żeby nawet niewielka część użytkowników Demotywatorów czyniła subtelne rozróżnienia na Kościół posoborowy itd.
Jeżeli to ma być tradycjonalistyczna droga do budzenia w ludziach wiary i miłości do Kościoła (który jest jeden, a nie przed i po), to ja już chyba wolę Nową Ewangelizację.
prosty_czlowiek
rezydent

« Odpowiedz #63 dnia: Sierpnia 29, 2012, 23:07:32 pm »

Moim zdaniem Państwo przesadzacie.
Oczywiście poprawność liturgiczna tej Mszy woła o pomstę do Nieba.
Ale jak widać jest to Msza polowa, pewnie część jakieś wycieczki, dlatego nic dziwnego, że ksiądz miał przy sobie komórkę i to włączoną. Po drugie, nie wiemy w którym momencie Mszy zdjęcie zostało zrobione. Mi wygląda to na początek (lub koniec), proszę zauważyć, że kielich jest "złożony". Po  trzecie co ten ksiądz właściwie robi? Rozmawia? Smsuje? Nie, pewnie wyłącza komórkę, bo się właśnie Msza zaczyna, a wcześniej zapomniał. Może to robi, bo akurat zadzowniła, ale tego nie wiemy. Lepiej teraz wyłączyć, niż miała by zadzwonić w trakcie podniesienia lub kazania.
Inna sprawa, że umieszczeni tego zdjęcia na facebooku jest po prostu niefortunne.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #64 dnia: Sierpnia 29, 2012, 23:58:05 pm »

A jak Pan wytłumaczy brak:
- mszału,
- ornatów;
- obrusa;
- krzyża;
- świeczników (te są - 2 wkłady do zniczy...);

Ministranci są w pozycji bojowej - więc jest to przed rozesłaniem...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #65 dnia: Sierpnia 30, 2012, 00:09:59 am »

Jeżeli to ma być tradycjonalistyczna droga do budzenia w ludziach wiary i miłości do Kościoła (który jest jeden, a nie przed i po), to ja już chyba wolę Nową Ewangelizację.

Niech to chociaż będzie pretekstem do przemysleń dla o.Blazy i jego przełożonych. Bo nie da się ukryć - zgorszenie spowodował. I żadne pseudointelektualne wykrętowypociny tego nie zmienią.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
prosty_czlowiek
rezydent

« Odpowiedz #66 dnia: Sierpnia 30, 2012, 07:57:13 am »

A jak Pan wytłumaczy brak:
- mszału,
- ornatów;
- obrusa;
- krzyża;
- świeczników (te są - 2 wkłady do zniczy...);

Ministranci są w pozycji bojowej - więc jest to przed rozesłaniem...

Toż przecież napisałem: Oczywiście poprawność liturgiczna tej Mszy woła o pomstę do Nieba.

Ja pozycję rozpatruję jako pozycje powitalną - wszyscy tacy uśmiechnięci.

Mi po prostu chodzi o to by nie uważać tej nieszczęsnej komórki jako nowoczesne wydziwianie przy liturgii. Albo sobie przypomniał by wyłączyć, albo mu zadzwoniła, więc wyłącza. Nic więcej.

rysio
aktywista

« Odpowiedz #67 dnia: Sierpnia 30, 2012, 09:05:42 am »

Mi po prostu chodzi o to by nie uważać tej nieszczęsnej komórki jako nowoczesne wydziwianie przy liturgii.
Zgoda. To nie jest jakieś specjalne wydziwianie. Brak szacunku dla liturgii i bydła (czytaj wiernych) to już standard zachowań wielu kapłanów.
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #68 dnia: Sierpnia 30, 2012, 10:08:48 am »

Dlatego ja mam nadzieję, że to jednak nikt "z naszych".

Ja też mam taką nadzieję. Co innego niszowa KNO, na którą wchodzi mnóstwo xięży a co innego demot, zatytułowany "kochanie".

Swoją drogą też liczę, że da to wszystko do myślenia bufonowi Blazie
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
rysio
aktywista

« Odpowiedz #69 dnia: Sierpnia 30, 2012, 10:59:01 am »

@ Krusejder
Ja też mam taką nadzieję. Co innego niszowa KNO, na którą wchodzi mnóstwo xięży a co innego demot, zatytułowany "kochanie".
Jasna sprawa, ze taki "plakat" demotywujacy uderza w cały Kościół.
Ale nie zgadzam się z podziałem internetu na "nasz" niszowy np. KNO (gdzie mozna więcej) i internet zewnętrzny. Wyszukując zagadnienie w google, trafiamy na wszystkie portale i strony. Bez rozróznienia na niszowe i pozostałe.

Śmieszy mnie niekonsekwencja: akceptowanie takich wpisów na KNO i jednoczesna wstrzemięźliwość przy reklamowaniu KNO w mediach "świeckich".
Jeżeli pragniemy by szerszy odbiorca rozróżniał: "posoborowy/przedsoborowy", to należałoby reklamować KNO właśnie na tym demotywującym portalu. Ale niestety, pod tym demotywatorem nikt nie zamieścił źródła i linku do KNO.
 * Dzielny wojak Szwejk.
Warmiaczka
aktywista

« Odpowiedz #70 dnia: Sierpnia 30, 2012, 11:24:03 am »

Panie Rysiu, w tym wszystkim chodzi o jedno: by uhonorowani wpisem na KNO czy podobnych stronach przestali robić nadużycia. Być może faktycznie coś do nich dotrze(przecież na KNO często były podawane przepisy i wykazywana sprzeczność między nimi a tym co widzimy w kościołach). Jesli nie - może choć usuną skandaliczne materiały ze swoich stron, gdzie nieuświadomieni ludzie widzą je bez odpowiedniego komentarza i uznają, że Kościół aprobuje takie wybryki.
Antyklerykałowie nie są grupą docelową KNO, oni raczej szukają sobie powodów do plucia na Kościół gdzie indziej.
Demotywatory to insza inszość. Tam większość oglądających operuje kliszami. Wspieranie szkodliwych stereotypów (typu: "każdy ksiądz ma babę") zdjęciem księdza z komórką podpisem "Kochanie,..." nie uważam za dobre.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #71 dnia: Sierpnia 30, 2012, 11:35:05 am »

Śmieszy mnie niekonsekwencja: akceptowanie takich wpisów na KNO i jednoczesna wstrzemięźliwość przy reklamowaniu KNO w mediach "świeckich".
Jeżeli pragniemy by szerszy odbiorca rozróżniał: "posoborowy/przedsoborowy", to należałoby reklamować KNO właśnie na tym demotywującym portalu. Ale niestety, pod tym demotywatorem nikt nie zamieścił źródła i linku do KNO.

Nie sądzę, by miał Pan rację. Kto spędza czas na demotywatorach ? Czy odbiorcy portalu wykazują jakieś szczególne zainteresowanie sprawami religijnemi ?
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
rysio
aktywista

« Odpowiedz #72 dnia: Sierpnia 30, 2012, 12:00:36 pm »

@ Warmiaczka

Wspieranie szkodliwych stereotypów (typu: "każdy ksiądz ma babę") zdjęciem księdza z komórką podpisem "Kochanie,..." nie uważam za dobre.
Również nie uważam za dobre.

Ale część tzw. "antyklerykałów" to spostrzegawczy i doświadczeni arogancją księży wierni.
Warto "zawalczyć" o nich, mówiąc, że przyczyny są złożone, że linie podziałów są inne niż te serwowane przez TVN.

Wybryki takich różnych ojców Blazów skutecznie piętnuje KNO.
Skuteczność jest proporcjonalna do oglądalności strony. Gdyby KNO miała oglądalność nawet 25% tego co mają demotywatory, wybryki szybko by się skończyły. Bowiem skandalizujący księża i ojcowie, wiernych przywiązanych do Kościoła olewają równym strumieniem arogancji i obojętności. Stają na baczność tylko przed świeckimi mediami i zewnętrznymi odbiorcami. Dlatego wszystko zamiatają pod dywany: skandale moralne, liturgiczne, traktowanie grup MP SP, stosunek do B XVI, ... a nawet ukrywają godziny i miejsce sprawowania nowej Mszy Trydenckiej w Warszawie.

To właśnie dlatego pierwszą sprawą o jaką nas proszono to było "usuńcie nasze-kurialne listy ze strony internetowej". Bo właśnie one kompromitują nas przed niekontrolowanym użytkownikiem internetu i odsłaniają bardziej złożone zagadnienia kryzysu w Kościele.

Gdyby np. UVP otwarcie poinformowała o skutecznym postawieniu tego lata bp.-a warmińskiego do pionu, to wielu podobnych spraw w przyszłości można by uniknąć. Ale prasa świecka nie dostała takiego materiału do publikacji. Więc zamiast cennych i ważnych informacji będzie pisać dyrdymały o tym, że "każdy ksiądz ma babę".

No ale "Tradycyjni" mężowie zaufania czuwają by informacje o Tradycji i jej kłopotach nie przenikały do świata zewnętrznego. Zbudowaliśmy sobie, i żyjemy w Szuflandii rodem z Kingsajzu.
 * Dzielny wojak Szwejk.
Warmiaczka
aktywista

« Odpowiedz #73 dnia: Sierpnia 30, 2012, 12:12:40 pm »

Panie Rysiu, odnoszę wrażenie że się zgadzamy, tylko z jakichś przyczyn piszemy o czymś pozornie innym ;)
Dobry demot nie jest zły. Ale oprócz przekazu w stylu "zobaczcie, jakie z tych księży/zakonników/katoli pajace" (vide: popisy taneczne przy muzyce Lady Gagi) musi być coś jeszcze. Widziałam kilka fajnych tradi-demotów, ale akurat żadnego polskiego sobie nie przypominam.
rysio
aktywista

« Odpowiedz #74 dnia: Sierpnia 30, 2012, 12:30:29 pm »

@ Krusejder
Nie sądzę, by miał Pan rację. Kto spędza czas na demotywatorach ? Czy odbiorcy portalu wykazują jakieś szczególne zainteresowanie sprawami religijnemi ?
Sprawami religijnymi interesuje się jakieś ...7% społeczeństwa. Z tego 99% zainteresowanych siedzi na opoce i wierze.pl lub innym Gościu.
Zatem właśnie ta grupa nie powinna mieć uprzedzeń do KNO. Z wielkim zainteresowaniem przeczytają komentarz do tego samego zdjęcia na katolickim KNO. A wiadomo jak wygląda "pierwszy raz" z KNO... zarwana nocka ;)
i rano świat nie jest już taki sam.
I o to chodzi. Inspirować do myślenia i zadawania pytań.

Niespecjalnie zainteresowani sprawami religijnymi spoza Piaseczna, z W-wy, dopytują się jak tam w P. Czy dalej was tępią? Kręcą głowami i gorzko się smieją. Mówią o hipokryzji księży, którzy żalą się, że mało ludzi do kościoła chodzi. Czasami opowiadają, jak to w rozmowach o pustoszejących kościołach wyciągają sprawę P. i dowodzą że księżowskie żale to hipokryzja. "Konserwatywni" księża milkną i uciekają... :)

Historii jest wiele.
Znajomego "umiarkowanie" religijnego poproszono by zabrał po drodze (120 km) księdza, który jedzie do nowej parafii. Rozmowa rozkręciła się na tematy ogólne-świeckie, potem trochę o Kościele. Znajomy spontanicznie pochwalił się, że był na Tridentinie. Młody ksiądz więcej ust nie otworzył.
Spotykam znajomego, a on do mnie śmiejąc się: "Rysiu, tak na serio, powiedz mi o co w tym wszystkim chodzi? W pracy znajomi powiedzieli że swoich księży przy okazji zapytają. Daj mi jakieś linki, dam znajomym."
 * Dzielny wojak Szwejk.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: ojciec Blaza SI kontratakuje (znowu?) « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!