Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 21, 2025, 18:48:02 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233132 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Ogłoszenia pozostałe  |  Wątek: Kraków, DSWi - o KRR i NOM
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Kraków, DSWi - o KRR i NOM  (Przeczytany 2974 razy)
Sivis Amariama
rezydent

« dnia: Listopada 01, 2010, 13:21:38 pm »

O Mszy w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego - "trydenckiej", o tym, czym ona różni się od "posoborowej" Mszy oraz o soborowej reformie liturgicznej, jej założeniach i celach będziemy rozmawiać na najbliższym spotkaniu DSWi, we środę 3 XI, godz. 19.15  Zapraszam!
http://beczka.krakow.dominikanie.pl/index.php?section=grupa&id=2

Sigfried
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Listopada 01, 2010, 13:57:42 pm »

zawartosc tego do czego odsyla link srednio zachwycajaca - zdjecie nadaje sie do KNO... jak sie fajnie powyglupiac przed msza, zeby bylo cool. Sorry, ze sie czepiam.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Listopada 01, 2010, 14:09:46 pm »

Ten domikanin na zdjęciu przynajmniej jest w habicie. W odróżnieniu od ojca Macieja Zięby, który chodzi sobie w cywilkach i nie wiadomo czemu był dyrektorem Centrum Solidarności w Gdańsku. To chyba nie jest instytucja powołana do nawracania niewiernych zgodnie z regułą św. Dominika.
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2010, 14:16:11 pm wysłana przez ryszard1966 » Zapisane
Eligiusz
aktywista

ś.p. Anna Walentynowicz
« Odpowiedz #3 dnia: Listopada 01, 2010, 14:44:06 pm »

o soborowej reformie liturgicznej
O! Będzie o Rycie z 1965 roku, super.

Kto będzie prelegentem?
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Listopada 01, 2010, 17:13:35 pm »

No właśnie niewiadomo kto. Ale szykujemy małą tradidywersję. Tylko ciiiiiiiicho. ;) A jak jakiś tradiczłowieczek w studenckim wieku jest w Krakowie akurat wtedy, to zapraszamy. Generalnie uprasza się, żeby nie-studenci nie przychodzili na to spotkanie. I dziękuję się! ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2010, 17:17:16 pm wysłana przez cabbage » Zapisane
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
daniel89
uczestnik

« Odpowiedz #5 dnia: Listopada 01, 2010, 17:29:56 pm »

No właśnie niewiadomo kto. Ale szykujemy małą tradidywersję. Tylko ciiiiiiiicho. ;) A jak jakiś tradiczłowieczek w studenckim wieku jest w Krakowie akurat wtedy, to zapraszamy. Generalnie uprasza się, żeby nie-studenci nie przychodzili na to spotkanie. I dziękuję się! ;)

Szkoda, że akurat środa :/ Chętnie bym się przeszedł, ale zajęcia mam... :(
"Franciszku, idź i napraw mój Kościół, który, jak widzisz, cały jest w ruinie"
Sivis Amariama
rezydent

« Odpowiedz #6 dnia: Listopada 01, 2010, 18:55:42 pm »

Ten domikanin na zdjęciu przynajmniej jest w habicie. W odróżnieniu od ojca Macieja Zięby, który chodzi sobie w cywilkach i nie wiadomo czemu był dyrektorem Centrum Solidarności w Gdańsku. To chyba nie jest instytucja powołana do nawracania niewiernych zgodnie z regułą św. Dominika.
Dominik nie zostawil reguly.
Uczyl, zeby glosic wszystkim, wszedzie i na wszelkie mozliwe sposoby.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Listopada 01, 2010, 19:03:06 pm »

bez przesady. Dominikanie to nie jest zakon bezhabitowy. I tu strój zakonny obowiązuje. A może i nie obowiązuje. Po SWII wszystko jest możliwe
jędrek
rezydent

Arcybiskup Paulos Faraj Rahho (1942-2008)

« Odpowiedz #8 dnia: Listopada 01, 2010, 20:10:11 pm »

Też mam wtedy zajęcia :(
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,5494.msg112948.html#msg112948 DOŁĄCZ DO GRUPY MODLITEWNEJ I MÓDL SIĘ ZA PRZEŚLADOWANYCH CHRZEŚCIJAN!
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #9 dnia: Listopada 01, 2010, 20:11:43 pm »

bez przesady. Dominikanie to nie jest zakon bezhabitowy. I tu strój zakonny obowiązuje. A może i nie obowiązuje. Po SWII wszystko jest możliwe
Ale nie ma czegos takiego jak "reguła św. Dominika". Dominikanie stosuja regułę świętego Augustyna
Sivis Amariama
rezydent

« Odpowiedz #10 dnia: Listopada 01, 2010, 21:29:50 pm »

nie odnioslem sie do habitu.W tej kwestii podzielam Panska opinie. Niestety juz od nowicjatu nie uczy sie w tym zakonie chodzenia w habicie. Oczywiscie to zadne usprawiedliwienie, ale i tak w zestawieniu z poludniowymi jezuitami jest calkiem dobrze.
erykofm
Gość
« Odpowiedz #11 dnia: Listopada 01, 2010, 21:59:27 pm »

Ale nie ma czegos takiego jak "reguła św. Dominika". Dominikanie stosuja regułę świętego Augustyna
Dominikanie zwyczajnie nie zdążyli z przedstawieniem reguły. Sobór Laterański IV zakazał ustanawiania dodatkowych reguł, Wiem bo Franciszkanie załapali się ze swoją regułą w ostatniej wręcz chwili.
Co do habitu zasada jest prosta, "z ważnej przyczyny można nie założyć". Niestety często przyczyną uzasadniającą jest lekceważenie przepisów zakonnych, oraz chęć pokazania pozostałym zakonnikom, że od pewnego etapu ( prof; dr hab; czy zwyczajny dr)w zakonie - można więcej.
daniel89
uczestnik

« Odpowiedz #12 dnia: Listopada 20, 2010, 23:57:43 pm »

Czy ktoś w efekcie był na tym spotkaniu? Można liczyć na dwa słowa recenzji? ;)
"Franciszku, idź i napraw mój Kościół, który, jak widzisz, cały jest w ruinie"
trivelt
uczestnik

« Odpowiedz #13 dnia: Listopada 21, 2010, 08:11:45 am »

Ja wprawdzie nie byłem, ale na http://www.beczka.krakow.dominikanie.pl/forum/viewtopic.php?t=2949 znalazłem jakąś pospotkaniową dyskusję.
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Ogłoszenia pozostałe  |  Wątek: Kraków, DSWi - o KRR i NOM « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!