amatora-fana, który kompletnie nie umie śpiewać.
Cytat: Krusejder w Kwietnia 15, 2016, 23:52:08 pmamatora-fana, który kompletnie nie umie śpiewać.Nie popełnia błędów tylko ten kto nic nie robi.
Binrafie jakoś Bartkowa muzyka się broni. Lefebvryzm przeżarł ci uszy.
Byłem gorliwym zwolennikiem mszy na Imielinie. Podziwiałem księdza prałata za zaangażowanie, ale tej oprawy ,,muzyczno kantorskiej'' nie da się słuchać. Gdyby nie moje przygotowanie teologiczne to bym 5 min nie był na takiej mszy. Wielokrotnie próbowałem zagłuszać kantora normalnym śpiewem, ale na dłuższą metę jest to niemożliwe. Kiedy pan był ostatni raz na Imielinie? Co pan zrobił w kierunku kantorowania? Ma pan słuch, więc ma pan otwartą furtkę do kantorowania. Legendarne są już te Msze gdzie pan ciągnął cały kościół mimo 5 organistów w nawie.
Dlaczego jestem zmuszany do tego "wycia koszerno - stepowego". Osoby zaangażowane w przygotowanie mszy tylko taki styl koszerno stepowy uznają. Śpiew koszerny powoduje brak możliwości śpiewania stałych części przez wszystkich wiernych oraz śpiewania polskich pieśni obecnych w polskich kościołach. Chciałem zaprosić ich na mszę trydencką, ale nie mam gdzie. I jest mi głupio za sekciarstwo Warszawskiej Tradycji. Z bólem serca jestem zmuszony na badziewny novus. Niech takie msze piotrkowskie będą na festiwalach czy jakiś rocznicach. Tradycja domaga się normalnej mszy parafialnej. Przepraszam, ale pan myli sposoby śpiewu. Pan Izbicki (dalej BI) jest praktykiem (jak większość ministrantów) i grzebał w tym jak w XIX wieku się Msza odbywała.Używa organów kiedy może, dodaje to parafialności, wspiera śpiew i dodaje solenności Mszy. Nie za bardzo interesują go przeciągłe nabożeństwa aby zaśpiewać 50 psalmów dla zaśpiewania. jego "sekciarska" muzyka się broni sama. Ludzie przychodzą, są zadowoleni. Jeden wybitny ksiądz w śpiewie, który słyszał różne chorały i zna się na muzyce powiedział, że najpiękniejsza Msza na jakiej był to była Msza kantorowana przez BI z Jerychem. Panie Binrafie przez znajomość mogę panu zapewnić oprawę ministrancką na Mszy solesmeńskiej, gdzie pan zapewni scholę solesmeńską. Ciekawe ile osób przyjdzie na taki event. Tylko czemu ci solesmeńczycy się nie zgłaszają? Jerycho jest na festiwalu i to nie jednym. Zamiata wszelkich stepowych wyjców i dobrze...Msza parafialna? W Brochowie jest klasyczna Msza parafialna. Zapraszam I niedziela miesiąca, godzina 17.