Czy jest gdzies tekst NOM'u? Latwo mozna znalezc Trydentine, ale NOM'u nie udalo mi sie.
Cytat: emji w Listopada 15, 2011, 22:23:15 pmCzy jest gdzies tekst NOM'u? Latwo mozna znalezc Trydentine, ale NOM'u nie udalo mi sie.Bo sa różne NOM-y w zależności od inwencji twórczej kapłana.
Bo sa różne NOM-y w zależności od inwencji twórczej kapłana.
To nie bylo jakiegos jednego, zatwierdzonego (chociazby jako przyklad) przez sobor tekstu?
Panie szanowny, jakie mielenie ozorem??Niech szanowny nie doszukuje się w moich słowach czegoś czego nie powiedziałem. Sam Mszał Pawła VI dopuszcza swobodę wyboru przebiegu Mszy w rycie Novusowym, co przekłada się na inwencję twórczą kapłana.Proszę mi udowodnić, że powiedziałem nieprawdę.
Cytat: szkielet w Listopada 16, 2011, 09:01:18 amPanie szanowny, jakie mielenie ozorem??Niech szanowny nie doszukuje się w moich słowach czegoś czego nie powiedziałem. Sam Mszał Pawła VI dopuszcza swobodę wyboru przebiegu Mszy w rycie Novusowym, co przekłada się na inwencję twórczą kapłana.Proszę mi udowodnić, że powiedziałem nieprawdę.A ozor się kręci.
Cytat: Michał Barcikowski w Listopada 16, 2011, 09:47:00 amCytat: szkielet w Listopada 16, 2011, 09:01:18 amPanie szanowny, jakie mielenie ozorem??Niech szanowny nie doszukuje się w moich słowach czegoś czego nie powiedziałem. Sam Mszał Pawła VI dopuszcza swobodę wyboru przebiegu Mszy w rycie Novusowym, co przekłada się na inwencję twórczą kapłana.Proszę mi udowodnić, że powiedziałem nieprawdę.A ozor się kręci.A pan Barcikowski nie wie co powiedziec.
Wlasnie ta roznorodnosc (na video) mnie oszolomila i zaciekawiona zaczelam szukac jakiegos przypieczetowanego" tekstu.
Jedyny oficjalny tekst Novus Ordo Missae, to editio typica po lacinie, wg ktorej praktycznie nikt nie odprawia."Roznorodnosc" wynika z trzech czynnikow :- wersje narodowe najczesciej sa adaptacja editio typica, a nie wiernym tlumaczeniem- rubryki NOM zawieraja bardzo duzo opcji i dopuszczaja wiele wyjatkow- celebransi generalnie olewaja i mszal i rubryki