Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 25, 2025, 17:27:40 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233059 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Godność nowego rytu
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 3 4 [5] Drukuj
Autor Wątek: Godność nowego rytu  (Przeczytany 12060 razy)
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #60 dnia: Listopada 16, 2011, 13:18:59 pm »

Czy jest gdzies tekst NOM'u? Latwo mozna znalezc Trydentine, ale NOM'u nie udalo mi sie.
http://www.liturgia.org.pl/mszal_online.php
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
emji
Gość
« Odpowiedz #61 dnia: Listopada 16, 2011, 17:54:34 pm »

To
http://www.liturgia.org.pl/l_slowa.php
i to
www.parafia.swi.pl/doc/msza.doc
juz nie jest takie samo.

Ja rozumiem, ze przy tridentinie polskiej, francuskiej, lub innych wystepuja drobne roznice zwyczajowe, ale Novus Ordo zmienia sie z dzielnicy na dzielnice, parafii, na parafie.
Gubilabym sie za kazdym razem i w beznadzieji pozostaloby mi przekleczec Msze (a tu odroznialabym sie wyraznie od reszty wiernych) i modlic sie samej.

Wniosek z tego jest taki, ze jezeli KK nieujednolici tego raz a dobrze, to ta msza bedzie "ewoluowala", zwijala sie az zniknie. Czego sobie i tak wiekszosc z nas zyczy.
Pytanie tylko kto bedzie odprawial KRR, bo niewielu to potrafi.

A teraz dla przyjrzenia sie, ide na Novus Ordo do najblizszego mi kosciola francuskiego, z tekstem oficjalnej mszy francuskiej i opowiem potem jak bylo.

Wrocilam.

Ksiadz sie bardzo staral. Poniewaz mnie nie zna, wiec zamiast na krzyz, patrzyl na mnie.
Wolno bylo przykleknac przed komunia i dostac ja do ust (brawo tuluzjanski biskup).
Bylo prawie tak jak na mojej kartce, ale ta francuska kartka nijak sie ma do polskiej.
Brak lavabo, Credo tylko w swieta.

Konkluzja: starannie odprawiana msza NO moze lepsza niz nic, ale kocham tridentine i tylko tam czuje sie na Mszy sw.
Po co tam poszlam majac dwa inne miejsca z KRR? No, aby nie byc goloslowna, aby nie zarzucac sobie, ze kieruja mna pycha, albo rodzaj pogardy (czesto zarzucana tradycjonalistom), aby zrozumiec ludzi, ktorzy tam chodza i nie narzekaja.

« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2011, 19:53:02 pm wysłana przez emji » Zapisane
slavko
Gość
« Odpowiedz #62 dnia: Grudnia 02, 2011, 02:11:51 am »

@ emji
Proszę na NOM narzekać! Proszę bardzo!
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #63 dnia: Grudnia 02, 2011, 02:55:16 am »

Brak lavabo, Credo tylko w swieta.

Brak lavabo to bład, ale Credo też nie wystepuje na kazdej mszy w KRR i rubryki obu rytów nie przewidują odmawiania Credo na kazdej mszy.

Ja rozumiem, ze przy tridentinie polskiej, francuskiej, lub innych wystepuja drobne roznice zwyczajowe, ale Novus Ordo zmienia sie z dzielnicy na dzielnice, parafii, na parafie.

Bez przesady z tym "zagubieniem". Uczestniczyłem w NOM w paru krajach i jakoś się nie zagubiłem i wszystko było jasne. Nie trafilem po prostu na zadne skrajnosci. W sumie gdyby odrzucic skrajnosci, to roznice miedzy NOMami mozna by w jakiejś skali porownywac z roznicami przy tridentinach lokalnych. Przy czym nie odmawiam rytowi trydenckiemu pewnej wyzszosci. NOM cierpi z braku dyscypliny, bo jeżeli przyjac rzeczywiscie teze o brakach doktrynalnych to są one niewielkie i do latwego naprawienia. 
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2011, 02:59:09 am wysłana przez Jean Gabriel Perboyre » Zapisane
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #64 dnia: Grudnia 02, 2011, 08:20:18 am »

[ bo jeżeli przyjac rzeczywiscie teze o brakach doktrynalnych to są one niewielkie i do latwego naprawienia.

Z czystej ciekawosci naukowej : czy mozna otrzymac liste tych niewielkich brakow ? To chyba nie bedzie trudne, skoro jest ich niewiele ?
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #65 dnia: Grudnia 02, 2011, 15:20:43 pm »

Też bym poczytała taką listę.
Strony: 1 ... 3 4 [5] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Godność nowego rytu « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!