Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 28, 2025, 18:15:58 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233176 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Godność nowego rytu
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj
Autor Wątek: Godność nowego rytu  (Przeczytany 12088 razy)
andy
aktywista

« Odpowiedz #45 dnia: Kwietnia 17, 2009, 11:07:31 am »

Człowiek jest jednością ducha i ciała. Postawa ciała, gesty, staranność w tym wypływa z ducha ale też i na niego wpływa, formuje go. Odkąd uczęszczam na Mszę Wszechczasów nauczyłem się pochylać się w ukłonie w stronę tabernakulum kiedy w liturgii pada imię Jezusa Chrystusa. Początkowo robiłem to w ramach naśladowania innych, niejako ucząc się uczestnictwa we Mszy - ostatnio zauważyłem, że robię to naprawdę z szacunku (nie chcę przedtem powiedzieć, że wcześniej nie szanowałem naszego Pana, ale ten szacunek jakby wzrósł). To mniej-więcej tak działa.

Druga warstwa tego to jest spojrzenie na inne religie i tradycje. Ja wiem, że na wielu tradycjonalistów działa to jak płachta na byka, ale dla mnie jest - ze względu na szerkie poszukiwania i lektury przed nawróceniem - dość narzucające się. Mianowicie _wszystkie_ religie istniejące setki lat z pietyzmem przechowują gesty, słowa w świętych językach i różne obyczaje jak np. kłanianie się do Mekki czy skłon przed przekroczeniem progu zendo. Nawet poganie zatem znają i rozumieją tą prawdę, że forma i treść stanowią jedność, że ciało i duch też tą jedność stanowią. Ba! Nawet we współczesnej sztuce i architekturze widać jakie spustoszenie czyni zerwanie tego połączenia, co obrazuje choćby wątek o architektonicznych potworkach.

Więc skoro właściwie wszystkie kultury trwające długo i my sami w naszej tradycji to wiedzieliśmy, czyż nie jest zdumiewające, że porwano się na eksperyment zerwania ze wszystkim co było? Robi to wrażenie tego samego amoku w jakim Europa rzuciła się do I wojny światowej grzebiąc wszystkie cywilizacyjne (nie mylić z technicznymi) osiągnięcia wieków. Jak można się dziwić, że powstaje z tego nowa wiara? Jeśli Bóg przestaje być potężnym stworzycielem wszechświata, a staje się kumplem (heretycki "personal relationship with Jesus") to nie dziwota, że można się z nim spotykać na pniaku, gazecie i gdziekolwiek. Jeśli nie okazuje się szacunku Najświętszemu Sakramentowi, a więc Chrystusowi obecnemu rzeczywiście w nim, to z czasem staje się on tylko znakiem, a potem już tylko opłatkiem, który można wspólnie zjeść przy stoliku wyciagąjac w jego stronę niemyte bose nogi ( jak pokazywało KNO).

Jak pisał Kisiel - to nie kryzys, to rezultat! Im prędzej to wszyscy zrozumiemy zgodnie ze wskazówką Zbawiciela ("po owocach poznacie ich") tym lepiej dla nas.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2009, 23:49:23 pm wysłana przez andy » Zapisane
Mariusz
adept
*

« Odpowiedz #46 dnia: Kwietnia 17, 2009, 23:44:55 pm »

Tylko parę słów o opinii kard. Ratzingera o NOMie. Pan pjo chyba nie zna wypowiedzi kardynała, w których chwali NOM i mówi jak się cieszył z wydania Mszału Pawła VI, który pod wieloma względami uważał za ubogacenie i postęp. Proszę nie robić z niego przeciwnika NOMu i fana KRR, bo nigdy żadnym z nich nie był.
Co do przedmowy do francuskiego wydania książki Gambera - biorąc pod uwagę pozostałe wypowiedzi Ratzingera trzeba uznać, że to nie nowa liturgia w edycji typicznej jako taka jest banalna i sfabrykowana, ale sposób jej promulgacji, atmosfera jaka temu towarzyszyła (hermeneutyka zerwania) i praktyczne, lokalne implementacje nowego Mszału są banalne i fabrykowane w zakrystii przed Mszą. Ratzinger mówił, że obecny kryzys w liturgii ma bardzo niewiele wspólnego ze zmianą ksiąg liturgicznych ze starych na nowe, a raczej z nieodpowiednią mentalnością ludzi odpowiedzialnych za liturgię.

I ma rację pani Joanna - trzeba pamiętać o rozróżnieniu nauczania teologa od nauczania Kościoła.
Swoją drogą ciekawe czy pan pjo tak samo mocno popiera inne poglądy teologa J. Ratzingera, jak np. ten, że w procesie ekumenicznym nie można i nie trzeba od prawosławnych wymagać w kwestii prymatu i nieomylności papieskiej więcej niż nauczano w pierwszym tysiącleciu :)
Dwie są drogi, jedna droga życia, a druga śmierci - i wielka jest różnica między nimi (Didache)
emji
Gość
« Odpowiedz #47 dnia: Listopada 15, 2011, 22:23:15 pm »

Czy jest gdzies tekst NOM'u? Latwo mozna znalezc Trydentine, ale NOM'u nie udalo mi sie.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #48 dnia: Listopada 15, 2011, 22:38:29 pm »

Czy jest gdzies tekst NOM'u? Latwo mozna znalezc Trydentine, ale NOM'u nie udalo mi sie.
Bo sa różne NOM-y w zależności od inwencji twórczej kapłana.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #49 dnia: Listopada 15, 2011, 22:47:12 pm »

NOM jest jak kryształki śniegu - nigdy nie spotkasz dwóch identycznych.  ;D
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #50 dnia: Listopada 15, 2011, 22:54:38 pm »

www.parafia.swi.pl/doc/msza.doc

www.fronda.gliwice.pl/do_pobrania/Msza/Formularz_NOM.pdf

http://ssecdn.net/stcharlesgreece/new_roman_missal/ThreeColumnedRomanRiteLiturgy.pdf
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2011, 23:04:05 pm wysłana przez Artur Rumpel » Zapisane
emji
Gość
« Odpowiedz #51 dnia: Listopada 15, 2011, 23:03:53 pm »

Dziekuje.

To nie bylo jakiegos jednego, zatwierdzonego (chociazby jako przyklad) przez sobor tekstu?
Wlasnie ta roznorodnosc (na video) mnie oszolomila i zaciekawiona zaczelam szukac jakiegos przypieczetowanego" tekstu.
Trudno sie wiec dziwic, ze ludzie czesto zmieniajacy miejsce pobytu staja sie, jak gdzies czytalam,"policjantami" celebracji. Zamiast sie modlic, "pilnuja" ksiedza. Smutne!!!

Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #52 dnia: Listopada 15, 2011, 23:07:20 pm »

Jest przypieczętowany tekst. Po łacinie. A tłumaczenia są rózne. Prosze zajrzeć do trzeciego z podamnych przeze mnie linków
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #53 dnia: Listopada 16, 2011, 08:50:18 am »

To nie bylo jakiegos jednego, zatwierdzonego (chociazby jako przyklad) przez sobor tekstu?

Koledzy tradsi mają rzadką szansę naocznego przekonania się, do jakiego zgorszenia może prowadzić pełne jadu tradsowskie mielenie ozorem bez jakiejkolwiek odpowiedzialności za słowo.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #54 dnia: Listopada 16, 2011, 09:01:18 am »

Panie szanowny, jakie mielenie ozorem??
Niech szanowny nie doszukuje się w moich słowach czegoś czego nie powiedziałem. Sam Mszał Pawła VI dopuszcza swobodę wyboru przebiegu Mszy w rycie Novusowym, co przekłada się na inwencję twórczą kapłana.
Proszę mi udowodnić, że powiedziałem nieprawdę.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #55 dnia: Listopada 16, 2011, 09:47:00 am »

Niech szanowny nie doszukuje się w moich słowach czegoś czego nie powiedziałem. Sam Mszał Pawła VI dopuszcza swobodę wyboru przebiegu Mszy w rycie Novusowym, co przekłada się na inwencję twórczą kapłana.

A ozor się kręci.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #56 dnia: Listopada 16, 2011, 09:55:21 am »

A ozor się kręci.

A pan Barcikowski nie wie co powiedziec.
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #57 dnia: Listopada 16, 2011, 09:56:55 am »

A ozor się kręci.

A pan Barcikowski nie wie co powiedziec.

A co tu dodawać?
Że niektórzy tradsi z nieodpowiedzialnej paplaniny uczynili sobie styl życia? I zapominają, że ktoś nieświadomy może w tę paplaninę uwierzyć?
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2011, 10:05:22 am wysłana przez Michał Barcikowski » Zapisane
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #58 dnia: Listopada 16, 2011, 10:07:28 am »

Sobory raczej nie zajmuja sie promulgowaneim ksiag liturgicznych.

Wlasnie ta roznorodnosc (na video) mnie oszolomila i zaciekawiona zaczelam szukac jakiegos przypieczetowanego" tekstu.

Jedyny oficjalny tekst Novus Ordo Missae, to editio typica po lacinie, wg ktorej praktycznie nikt nie odprawia.

"Roznorodnosc" wynika z trzech czynnikow :
- wersje narodowe najczesciej sa adaptacja editio typica, a nie wiernym tlumaczeniem
- rubryki NOM zawieraja bardzo duzo opcji i dopuszczaja wiele wyjatkow
- celebransi generalnie olewaja i mszal i rubryki
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
DexterFK
uczestnik

« Odpowiedz #59 dnia: Listopada 16, 2011, 11:24:18 am »

Jedyny oficjalny tekst Novus Ordo Missae, to editio typica po lacinie, wg ktorej praktycznie nikt nie odprawia.

"Roznorodnosc" wynika z trzech czynnikow :
- wersje narodowe najczesciej sa adaptacja editio typica, a nie wiernym tlumaczeniem
- rubryki NOM zawieraja bardzo duzo opcji i dopuszczaja wiele wyjatkow
- celebransi generalnie olewaja i mszal i rubryki
Dodałbym jeszcze trening aktorski (bo formacja to nie jest w wiekszości współczesnych zreformowanych seminariów) w czasie studium, gdzie preferuje się wodzirejstwo i konferansjerke spoleczno-polityczno-przyjemna. Spotkałem się już wiele razy z ostracyzmem za to ze nie włączyłem sie w wielomostwo/paplanine w czasie Modlitwy Wiernych w NOM - tyle slysze o glebi wiary, jej autentycznosci ale tylko wg metod postrevolucyjnych - mistycy nowejdrogi nie pozwolą na dziękczynienie na klęczkach czy Adoracje NajSakrametnu bo forsują  show z świeczkami i "wypasioną" Biblia.
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Godność nowego rytu « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!