Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 27, 2025, 06:27:18 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233172 wiadomości w 6651 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Roraty z Małym Gosciem Niedzielnym
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] Drukuj
Autor Wątek: Roraty z Małym Gosciem Niedzielnym  (Przeczytany 10440 razy)
Camillo
bywalec
**

« Odpowiedz #30 dnia: Grudnia 02, 2011, 20:23:34 pm »

Ciekawe co będą księża mówić na Roratach jak dojdą do tematów wyjazdów ks. Wojtyły ze studentami oraz o pierwszym Mszach versus populum i na kajakach ;) Wnoszę, aby w każdym kościele na temacie o kajakach przed ołtarzem vel stołem stał kajak, naprawdę idealnie by było, gdyby Mszę na kajaku odprawić jak to w zwyczaju ma o. Góra ;)
Introibo ad altare Dei.
Ad Deum qui laetificat iuventutem meam.
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #31 dnia: Grudnia 02, 2011, 20:37:44 pm »

Ciekawe co będą księża mówić na Roratach jak dojdą do tematów wyjazdów ks. Wojtyły ze studentami oraz o pierwszym Mszach versus populum i na kajakach ;) Wnoszę, aby w każdym kościele na temacie o kajakach przed ołtarzem vel stołem stał kajak, naprawdę idealnie by było, gdyby Mszę na kajaku odprawić jak to w zwyczaju ma o. Góra ;)
Oj, kajaki to niedługo będzie luksus odprawiania... osobiście kiedyś widziałem Mszę sprawowaną na "ławeczce", na której to nawet szkoda była dup*kiem usiąść, bo po prostu była dziadoska, i do tego za mała.

A tu przykład Mszy kajakowej. Może mi ktoś powiedzieć, jakie przepisy na to pozwalają.??
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #32 dnia: Grudnia 02, 2011, 20:49:37 pm »

Oj, kajaki to niedługo będzie luksus odprawiania... osobiście kiedyś widziałem Mszę sprawowaną na "ławeczce", na której to nawet szkoda była dup*kiem usiąść, bo po prostu była dziadoska, i do tego za mała.
Lekko bokotematycznie opowiem, że kiedyś widziałem Mszę odprawianą na słupku granicznym odprawianą. Zresztą w sumie to było dośc tradycyjnie - słuptarz kamienny trwale złączony z podłożem, a warynki terenowe powodowały, że Msza odprawiana była na wschód. Problem był tylko z imieniem biskupa - bo celebrans nie wiedział, czy to jeszcze jurysdycja kard. Macharskiego, czy bp-a Franciszka Tondry ze słowackiego Spisza :-)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2011, 21:31:40 pm wysłana przez porys » Zapisane
zdewirtualizować awatary
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #33 dnia: Grudnia 02, 2011, 20:55:11 pm »

Lekko bokotematycznie opowiem, że kiedyś widziałem Mszę odprawianą na słupku granicznym odprawianą. Zresztą w sumie to było dośc tradycyjnie - słyptarz kamienny trwale złączony z podłożem, a warynki terenowe powodowały, że Msza odprawiana była na wschód. Problem był tylko z imieniem biskupa - bo celebrans nie wiedział, czy to jeszcze jurysdycja kard. Macharskiego, czy bp-a Franciszka Tondry ze słowackiego Spisza :-)
to juz lepiej na reperach odprawiac - niektore sa kamienne i krzyzyki maja wyryte  ;)
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #34 dnia: Grudnia 03, 2011, 09:26:22 am »

Ciekawostka:

Na Roratach w obrządku posoborowym zaleca się pomijanie Confiteor, ponieważ... roratnia procesja na wejście ma wymiar pokutny. Niestety - jak można przeczytać dalej - nie wszyscy to rozumieją: "... mam takich starszych kapłanów na parafii, którzy stwierdzili, że prawie Msza jest nieważna, jak nie ma aktu pokuty."

http://www.liturgista.pl/index.php?menu_id=3&&display=sekcja&&sekcja=c&&wyrazenie=&&view=post_details&&id=120#728
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #35 dnia: Grudnia 03, 2011, 12:38:00 pm »

Dzisiaj byłem na roratach w swojej parafii w centrum Warszawy na Muranowie. Msza jak na NOM dość tradycyjna. Komunia na klęcząco. Ale średnia wieku uczestników 80 lat, młodzieży 0. Co będzie za klilka lat, jak to pokolenie odejdzie? Pusty zabytkowy kościół.
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #36 dnia: Grudnia 03, 2011, 13:41:08 pm »

Co będzie za klilka lat, jak to pokolenie odejdzie? Pusty zabytkowy kościół.
biedronka. albo księgarnia. albo... kontynuowac?
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #37 dnia: Grudnia 03, 2011, 14:02:41 pm »

niedaleko od kościoła jest Arkadia, współczesna ,,świątynia" młodych ludzi mieszkających w Warszawie. 4 przystanki dalej ,,Złote tarasy". Kogo teraz z młodych interesuje msza święta? Smutne
RaSz
aktywista

Humilis

« Odpowiedz #38 dnia: Grudnia 03, 2011, 16:27:27 pm »

Ja wybrałem się na roraty do katedry włocławskiej, do której zresztą chadzam co niedzielę. W tygodniu są po południu, ale w soboty są w kaplicy Matki Bożej (tam gdzie sł. Boży kard. Stefan Wyszyński przyjął święcenia). Czułem się dość dziwnie, bo oprócz mnie byli chyba sami emeryci, i dużo ich nie było. Msza niby ad orientem, choć liturgia słowa przy pulpicie. No i typowe odwracanie się na podniesienie.

Po Mszy podszedłem do księdza proboszcza i grzecznie pytam, czemu na glorię kolekte itd stoi ksiądz tyłem do ołtarza (dosłownie tyło-bokiem :D). 5 sekund totalnego zacięcia i tłumaczenie, że Msza dzieli się na liturgię słowa i liturgię ofiary i że dla pana Boga to ma znaczenia jak się stoi i że np byłoby z brakiem szacunku dla wiernych czytanie robić tyłem, choć o czytanie nie pytałem. No ale cóż.
Sancte Raphael, ora pro nobis!
Strony: 1 2 [3] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Roraty z Małym Gosciem Niedzielnym « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!