Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 24, 2025, 10:38:51 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233057 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Godność nowego rytu
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 ... 5 Drukuj
Autor Wątek: Godność nowego rytu  (Przeczytany 12058 razy)
romeck
aktywista

« dnia: Kwietnia 13, 2009, 19:54:58 pm »

Bokotemat wydzielony z wątku ME-lotek:
http://krzyz.katolicy.net/index.php?topic=36.msg15915#msg15915

Duży wpływ na moje nawrócenie miała Kronika Novus Ordo i nie tylko na moje. ...
No cóż, tutaj się różnimy....działa na mnie jak płachta na byka. Tłumacząc na nasze: odpychająco. Wspomniana strona również.
Nie mówiąc już o tym, ze jeśli ktoś nazywa swój biuletyn kroniką, to powinien być wiernym prawdzie kronikarzem,
a nie prezentować tylko wybiórcze fakty, czyli te które pasują do teorii degrengolady duchowej, pozostałe pomijając milczeniem.
Prosze pani, prawda o liturgicznej degrengoladzie jest powszechna, to ze na polskim podworku, gdzieniegdzie jest jeszcze poprawnie to nalezy sie cieszyc,

do pani Jenny:
To kronika o degrengoladzie w sprawowaniu Nowej Mszy.
Jest tematyczna, "wybiórcza", można by powiedzieć "branżowa"...
A co innego, jak nie zdegrengoladziałe liturgie ma opisywać?

Ja za takie uważam nawet pozornie wyglądające poprawnie i godnie  Nowe Msze odprawiane w polskich kościołach.
Czasem mam ochotę po Nowej Mszy w bazylice w Piekarach Śląskich zajść do zakrystii i potrząsnąć tymi księżmi.
Ministrantów już raz opie---, hmm, zwróciłem im uwagę. Do kapłanów nie podejdę. Jeszcze .
Po perwszej Nowej Mszy roratniej w Brzezinach Śląskich, wytłumaczyłem synowi, że na takiej błazenadzie moja noga już nie postanie.
Mój syn zgodził, się, że jednak ksiądz administrator trochę przesadził.  I z ochotą chodził na roraty do Św. Ducha (Msza o 6 rano w zimnicy.)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2009, 12:03:30 pm wysłana przez Bartek » Zapisane
pjo
Pokorny młot w warsztacie Pana
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #1 dnia: Kwietnia 13, 2009, 20:11:08 pm »

Jeszcze odnośnie porównywania NOMu do zoo:

http://breviarium.blogspot.com/2007/04/novus-ordo-schodzi-na-psy.html

A tak przy okazji - czy te zdjęcia pochodzą naprawdę z Mszy św.? Bo na Breviarium wyraźnie stoi, że to tylko nabożeństwo....
Od razu zastrzegam, że też mi się to nie podoba, niemniej nie wydaje mi się, aby to był NOM...

Niemieckim rzeczownikiem "Gottesdienst" (dosłownie: Służba Boża, Czesi mają podobny: bohosluzba) określa się często wszystkie "imprezy" kościelne.
Joanna Pięcek
adept
*

Pingwin
« Odpowiedz #2 dnia: Kwietnia 13, 2009, 21:00:20 pm »

do pani Jenny:

Skoro to kronika o degrengoladzie, to nie powinna się nazywać Kroniką Novus Ordo, ani nosić podtytuł "Krótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowego", bo to mylące jak już wcześniej zaznaczyłam. Świetnie, niech wytyka błędy  - w końcu ktoś to musi robić - tylko powinna nazywać się "Kroniką nadużyć Novus Ordo" oraz informować, że jest to "Krótki przegląd wypaczeń z życia Kościoła posoborowego".... wtedy CAŁEJ prawdzie stanie się zadość :-)
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #3 dnia: Kwietnia 13, 2009, 21:14:07 pm »

Skoro to kronika o degrengoladzie, to nie powinna się nazywać Kroniką Novus Ordo, ani nosić podtytuł "Krótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowego", bo to mylące jak już wcześniej zaznaczyłam. Świetnie, niech wytyka błędy  - w końcu ktoś to musi robić - tylko powinna nazywać się "Kroniką nadużyć Novus Ordo" oraz informować, że jest to "Krótki przegląd wypaczeń z życia Kościoła posoborowego".... wtedy CAŁEJ prawdzie stanie się zadość :-)

Novus Ordo to samo w sobie jedno wielkie nadużycie. Zalegalizowane.
Joanna Pięcek
adept
*

Pingwin
« Odpowiedz #4 dnia: Kwietnia 13, 2009, 21:17:57 pm »

Novus Ordo to samo w sobie jedno wielkie nadużycie. Zalegalizowane.

Proszę Pana, to Pana prywatne zdanie. I paru innych osób, ale nadal prywatne. Nie zauważyłam, żeby takiego zdania był np. Ojciec święty, nie mówiąc  już o oficjalnym nauczaniu Kościoła.
romeck
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Kwietnia 13, 2009, 21:20:34 pm »

To kronika o degrengoladzie w sprawowaniu Nowej Mszy. ...

Skoro to kronika o degrengoladzie, to nie powinna się nazywać Kroniką Novus Ordo, ani nosić podtytuł "Krótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowego",
bo to mylące jak już wcześniej zaznaczyłam. Świetnie, niech wytyka błędy  - w końcu ktoś to musi robić - tylko powinna nazywać się "Kroniką nadużyć Novus Ordo"
oraz informować, że jest to "Krótki przegląd wypaczeń z życia Kościoła posoborowego".... wtedy CAŁEJ prawdzie stanie się zadość :-)

Kronika Novus Ordo
Breviarium Historiae Ecclesiae Postconciliaris
Krótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowego

Parafrazując Piłata: Com zatytułował - zatytułowałem.
===

do Admina: Czy to można wyjąć do nowego wątku, bo jakoś bokotemat rośnie w ME-lotku?
A w sumie czasem ktoś ma temat do podrzucenia KNO.

pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #6 dnia: Kwietnia 13, 2009, 21:24:28 pm »

Nie zauważyłam, żeby takiego zdania był np. Ojciec święty

kard. Ratz8inger nie raz nazywał NOM "sfabrykowanym, banalnym produktem". Poza tym wystarczy prześledzić historie zmian w NOMie i rubrykach od 1970 r. do dnia dzisiejszego, aby stwierdzić, że wiele zmian wprowadzonych samowolnie przez progresistów zostało następnie dla św. spokoju zalegalizowanych (odprawianie twarzą do ludu, likwidacja łaciny, burzenie starych ołtarzy, usuwanie ambon i balasek, komunia na rękę itp.). Historia NOM-u to jedno ciągłe pasmo nadużyć i ich późniejszego legalizacji "pro forma".
M.
bywalec
**

« Odpowiedz #7 dnia: Kwietnia 13, 2009, 21:40:54 pm »

Skoro już w ME-lotku urósł taki spory bok,to pozwolę sobie podzielić się z Państwem linkiem do mojego ulubionego wpisu do cenionej przeze mnie KNO:
http://breviarium.blogspot.com/2007/09/ale-dlaczego-wy-to-nazywacie-msz.html
Co nie musi oznaczać rozpoczęcia KNO-lotka :)
na wschód skazani z woli zachodu, walczyli o niepodległość,
tak ratowali honor narodu i wielu z nich poległo,
będziemy o nich pamiętać stale, to nasza nowa praca,
dziś do historii w należnej chwale podziemna armia powraca
Joanna Pięcek
adept
*

Pingwin
« Odpowiedz #8 dnia: Kwietnia 13, 2009, 22:00:52 pm »

kard. Ratz8inger nie raz nazywał NOM "sfabrykowanym, banalnym produktem".
Zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli naprawdę tak powiedział, to jest to jego prywatna opinia, a nie oficjalne nauczanie.

Historia NOM-u to jedno ciągłe pasmo nadużyć i ich późniejszego legalizacji "pro forma".
Nie dyskutuję o wypaczeniach, bo też mam oczy i też mi się nie podobają. A wbrew pozorom nie są to tylko nadużycia.
Niemniej OFICJALNIE obie formy są uznane za RÓWNORZĘDNE. Kropka.
Joanna Pięcek
adept
*

Pingwin
« Odpowiedz #9 dnia: Kwietnia 13, 2009, 22:03:47 pm »

Kronika Novus Ordo
Breviarium Historiae Ecclesiae Postconciliaris
Krótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowego

Parafrazując Piłata: Com zatytułował - zatytułowałem.

Szkoda, bo strona jest wartościowa, i naprawdę szkoda, by była postrzegana przez osoby spoza Tradycji jako niewiarygodna....
Ale to oczywiście Pana wybór.
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #10 dnia: Kwietnia 13, 2009, 22:19:14 pm »

.

Nie tak od razu kropka, my dear Jenny. Równorzędne??? Tak, teoretycznie, a w praktyce?
Uwierzę w równorzędność jeśli w mojej parafii (która n.b. do MT się zupełnie nie nadaje) zobaczę niedzielny rozkład mszy następujący:

7.00 MT
9.oo NOM
10.30 MT
12.00 NOM
18.00 MT.

Podobnie w innych parafiach. Wtedy będziemy mówić o równorzędności. A tak prawdę mówiąc to w równorzędność rytów (w sensie NOM = MT) nie wierzę.
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #11 dnia: Kwietnia 13, 2009, 22:28:21 pm »

Co nie znaczy, że są tak samo godne. Przypominam, że dozwolonym i ważnym rytem sakramentu Chrztu świętego jest wylanie przez ateistę z plastikowej butelki wody mineralnej na głowę innej osoby i wypowiedzenie słów": Ja ciebie chrzczę w Imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego". Jest to obrzęd RÓWNORZĘDNY do uroczystego chrztu w kaplicy sykstyńskiej w wykonaniu Ojca świętego.

Mam nadzieję, że już niedługo NOM będzie można odprawiać jedynie "w stanie konieczności" :-)
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #12 dnia: Kwietnia 13, 2009, 22:39:32 pm »

Mam nadzieję, że już niedługo NOM będzie można odprawiać jedynie "w stanie konieczności" :-)

.... czego sobie i Państwu a zwłaszcza moim uroczym wnuczkom życzę i z taką słodką nadzieją śniąc o Nomie w stanie konieczności udaję się na spoczynek. :) Dobranoc.
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #13 dnia: Kwietnia 14, 2009, 00:07:54 am »

W czasie swiat niektorzy stali sie jeszcze wiekszymi marzycielami :P
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Kwietnia 14, 2009, 06:12:28 am »

do pani Jenny:

O sarkazmie pani slyszala?

Nie dyskutuję o wypaczeniach, bo też mam oczy i też mi się nie podobają. A wbrew pozorom nie są to tylko nadużycia.

Tutaj wszyscy o tym wiedza, wiec nie wiem co to za argument. Dyskusja jest o wadliwosci NOMu i latwosci z jaka mozna go wypaczyc. Wad jest bez liku, wiec co z tego ze cos jest oficjalne? I tak jak powiedzial pan pjo, dla swietego spokoju sie naduzycia legalizuje, bo to latwiejsze niz z nimi walka.

Szkoda, bo strona jest wartościowa, i naprawdę szkoda, by była postrzegana przez osoby spoza Tradycji jako niewiarygodna....
Ale to oczywiście Pana wybór.

Czy ktos tam co zmysla albo oklamuje celowo? Czy moze wskazuje na zapasc liturgii. Poza tym pojawialy sie tam rowniez pozytywne przyklady, jest tam tez odnosnik do NRL , gdzie rowniez znajdzie pani garsc pozytywnych przykladow.
Strony: [1] 2 3 ... 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Godność nowego rytu « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!