Cytat: Jenny w Kwietnia 12, 2009, 23:52:13 pmCytat: Edi w Kwietnia 12, 2009, 23:42:45 pmDuży wpływ na moje nawrócenie miała Kronika Novus Ordo i nie tylko na moje. ...No cóż, tutaj się różnimy....działa na mnie jak płachta na byka. Tłumacząc na nasze: odpychająco. Wspomniana strona również. Nie mówiąc już o tym, ze jeśli ktoś nazywa swój biuletyn kroniką, to powinien być wiernym prawdzie kronikarzem, a nie prezentować tylko wybiórcze fakty, czyli te które pasują do teorii degrengolady duchowej, pozostałe pomijając milczeniem.Prosze pani, prawda o liturgicznej degrengoladzie jest powszechna, to ze na polskim podworku, gdzieniegdzie jest jeszcze poprawnie to nalezy sie cieszyc,
Cytat: Edi w Kwietnia 12, 2009, 23:42:45 pmDuży wpływ na moje nawrócenie miała Kronika Novus Ordo i nie tylko na moje. ...No cóż, tutaj się różnimy....działa na mnie jak płachta na byka. Tłumacząc na nasze: odpychająco. Wspomniana strona również. Nie mówiąc już o tym, ze jeśli ktoś nazywa swój biuletyn kroniką, to powinien być wiernym prawdzie kronikarzem, a nie prezentować tylko wybiórcze fakty, czyli te które pasują do teorii degrengolady duchowej, pozostałe pomijając milczeniem.
Duży wpływ na moje nawrócenie miała Kronika Novus Ordo i nie tylko na moje. ...
Cytat: Edi w Kwietnia 12, 2009, 21:26:34 pmJeszcze odnośnie porównywania NOMu do zoo:http://breviarium.blogspot.com/2007/04/novus-ordo-schodzi-na-psy.htmlA tak przy okazji - czy te zdjęcia pochodzą naprawdę z Mszy św.? Bo na Breviarium wyraźnie stoi, że to tylko nabożeństwo....Od razu zastrzegam, że też mi się to nie podoba, niemniej nie wydaje mi się, aby to był NOM...
Jeszcze odnośnie porównywania NOMu do zoo:http://breviarium.blogspot.com/2007/04/novus-ordo-schodzi-na-psy.html
do pani Jenny:To kronika o degrengoladzie w sprawowaniu Nowej Mszy.Jest tematyczna, "wybiórcza", można by powiedzieć "branżowa"...A co innego, jak nie zdegrengoladziałe liturgie ma opisywać?
Skoro to kronika o degrengoladzie, to nie powinna się nazywać Kroniką Novus Ordo, ani nosić podtytuł "Krótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowego", bo to mylące jak już wcześniej zaznaczyłam. Świetnie, niech wytyka błędy - w końcu ktoś to musi robić - tylko powinna nazywać się "Kroniką nadużyć Novus Ordo" oraz informować, że jest to "Krótki przegląd wypaczeń z życia Kościoła posoborowego".... wtedy CAŁEJ prawdzie stanie się zadość :-)
Novus Ordo to samo w sobie jedno wielkie nadużycie. Zalegalizowane.
Cytat: romeck w Kwietnia 13, 2009, 19:54:58 pmTo kronika o degrengoladzie w sprawowaniu Nowej Mszy. ...A co innego, jak nie zdegrengoladziałe liturgie ma opisywać?Skoro to kronika o degrengoladzie, to nie powinna się nazywać Kroniką Novus Ordo, ani nosić podtytuł "Krótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowego", bo to mylące jak już wcześniej zaznaczyłam. Świetnie, niech wytyka błędy - w końcu ktoś to musi robić - tylko powinna nazywać się "Kroniką nadużyć Novus Ordo" oraz informować, że jest to "Krótki przegląd wypaczeń z życia Kościoła posoborowego".... wtedy CAŁEJ prawdzie stanie się zadość :-)
To kronika o degrengoladzie w sprawowaniu Nowej Mszy. ...A co innego, jak nie zdegrengoladziałe liturgie ma opisywać?
Kronika Novus OrdoBreviarium Historiae Ecclesiae PostconciliarisKrótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowego
Nie zauważyłam, żeby takiego zdania był np. Ojciec święty
kard. Ratz8inger nie raz nazywał NOM "sfabrykowanym, banalnym produktem".
Historia NOM-u to jedno ciągłe pasmo nadużyć i ich późniejszego legalizacji "pro forma".
CytujKronika Novus OrdoBreviarium Historiae Ecclesiae PostconciliarisKrótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowegoParafrazując Piłata: Com zatytułował - zatytułowałem.
. Niemniej OFICJALNIE obie formy są uznane za RÓWNORZĘDNE. Kropka.
Niemniej OFICJALNIE obie formy są uznane za RÓWNORZĘDNE. Kropka.
Mam nadzieję, że już niedługo NOM będzie można odprawiać jedynie "w stanie konieczności" :-)
Cytat: romeck w Kwietnia 13, 2009, 19:54:58 pmdo pani Jenny:To kronika o degrengoladzie w sprawowaniu Nowej Mszy.Jest tematyczna, "wybiórcza", można by powiedzieć "branżowa"...A co innego, jak nie zdegrengoladziałe liturgie ma opisywać?Skoro to kronika o degrengoladzie, to nie powinna się nazywać Kroniką Novus Ordo, ani nosić podtytuł "Krótki przegląd wydarzeń z życia Kościoła posoborowego", bo to mylące jak już wcześniej zaznaczyłam. Świetnie, niech wytyka błędy - w końcu ktoś to musi robić - tylko powinna nazywać się "Kroniką nadużyć Novus Ordo" oraz informować, że jest to "Krótki przegląd wypaczeń z życia Kościoła posoborowego".... wtedy CAŁEJ prawdzie stanie się zadość :-)
Nie dyskutuję o wypaczeniach, bo też mam oczy i też mi się nie podobają. A wbrew pozorom nie są to tylko nadużycia.Niemniej OFICJALNIE obie formy są uznane za RÓWNORZĘDNE. Kropka.
Szkoda, bo strona jest wartościowa, i naprawdę szkoda, by była postrzegana przez osoby spoza Tradycji jako niewiarygodna....Ale to oczywiście Pana wybór.